25 Ara 2013

Ağız duşu diş ipi kullanmayanlara alternatif olarak ara sıra önerilmiştir. Fakat şimdilerde ise herkes tarafından ağız sağlığının gerekli bir parçası olarak kabul görmüştür.

Ağız duşu cıhazı ilk olarak 1966 da diş plağını ve diğer kalıntıları temizlemek amacıyla piyasaya sürülmüştür. O zamanlarda araştırmacılar diş plağını kişilerin evde kendi imkanları ile çıkartabilmelerini sağlayamıyorlardı. Ondan sonra bu yöntem(ağız duşu) diş fırçalamanın veya diş ipi kullanmanın gölgesinde kalmış ve plak kontrolunde önemli bir konumda olduğu kabul görmemiştir.
Son zamanlarda ağız duşu üstünde yapılan etkili araştırmalar plağı tamamen uzaklaştırmaktansa onu değiştirme üzerine odaklanmıştır. Diş eti altındaki plak oluşumları hem nitelik hem de miktar olarak 6mm kadar derinlige inebilmektedir. Yapılan çalışmalarda ağız duşları plakta ölçülebilir bir düşüş göstermemektedir. Yapılan çalışmalarda ortalama 14 günlük ağız duşu kullanımının plak temizlenmesinin eksikliğine rağmen evde yapılan ağız duşu: Diş eti iltihaplanmalarının kontrolünde efektif olmuş; diş eti iltihaplanması, diş eti kanamalarında azalmasını sağlamıştır. Plak tabakasını kaldırmadan, ağış duşu plağın içindeki bakteri tabakasına, plağın kalınlığına etki etmektedir, bu da ağızdaki aktif bakteri florasının baskılanıp değişmesine yol açmaktadır, sonuç olarak da ağız genelindeki rahatsızlıkların baskılanmasında etkin bir rol oynamaktadır.

Klorekheksidin içeren gargaralarla ağız çalkalamak şu anda mevcut olan en etkili anti plak etkenidir. Çalkalama, bununla beraber diş eti altına veya diş eti aralarına ulaşmamaktadır. Aslında o bölgelerin sadece 1 mm altına ulaşabilmektedir. Birden çok araştırmada, suyla yapılan ağız duşunun diş eti iltihaplanmalarının kontrolünde klorekheksidinle çalkalamaya göre daha efektif olduğu ortaya konulmuştur.

Sağlık bilimcilerin diş plağının etkin kontrolunun önemini halka öğretmeye ve eğitmeye çalısmalarına rağmen, hastaların sadece %30 u kendilerine fırça ve çeşitli diş eti arası temizleyicilerle düzenli ev bakımı yapmaktadır. Diş fırçası diş etinin 1 mm den az bir kısmının altına ulaşır. Diş eti arası plak kontrolu diş çevresi sağlığı için zorunludur ancak hastaların sadece % 30 – 35’i nadiren diş ipi kullanmakta ve bunların %2 ila % 15 i bunu günlük olarak yapmaktadır. Bu nedenle ağız duşu diş eti iltihaplanması için alternatif bir kontrol sağlamaktadır.

Biz ağız duşunu diş ipinin yerine tam olarak geçemeyeceğini ancak ağız bakımını destekleyici ve ara yüzeylerin temizliğinde etkili bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Ağız duşu hayatımızda günlük birer rutin olmalıdır.

 

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
PRENS CHARLES’İN DİŞLERİ

Diş Hekimi Fobisi (Dentofobi) Nedir
Diş Hekimi Fobisi (Dentofobi) Nedir? Korkunuzu Yenmeniz İçin İpuçları

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.