Dişlerinizi çok sert mi fırçalıyorsunuz ?
Eğer dişlerinizde hassasiyet varsa, yanlış diş fırçası seçimi ve agresif diş fırçalama, durumu daha da kötüleştirebilir. Bunun için doğru diş fırçalama tekniklerini öğrenmelisiniz ve doğru diş fırçası seçmeniz gerekir.
Söz konusu diş fırçalamak olduğunda, doğru teknik kullanmak gerçekten önemlidir. Agresif diş fırçalama – ya da yanlış diş fırçası kullanma – diş ve diş etlerinize zarar verir. Diş eti çekilmesine, diş minesinde aşınmaya ve dolayısıyla diş hassasiyetine yol açar. İnsanlar, dişlerini daha iyi temizleyeceğini ve dişlerinin daha beyaz gözükeceğini düşünerek agresif diş fırçalamaya çalışabilirler. Bu dişlere zarar vermekten başka hiçbir işe yaramaz. Sadece diş eti çekilmesine neden olmakla kalmaz, dişlerinizin parlak ve beyaz olan minesinin sarı ve koyu renkli görünmesine de neden olur. Peki bunun sizi nereye götüreceğini biliyor musunuz ? Tabii ki ilk başta diş hassasiyetine, daha sonra da madde kayıpları ve diş, diş eti tedavilerine…
Dişlerinizi sert fırçalayıp fırçalamadığınızdan emin değil misiniz ? Diş fırçanıza bir bakın. Eğer kullanmaya başlayalı üç aydan fazla olmadıysa, hala yeni gibi görünüyor olmalı. “Eğer kıllar açılmış ve yıpranmış gözüküyorsa, dişlerinizi sert fırçalıyorsunuz demektir.
Doğru diş fırçalama tekniği
Çok fazla dikkat gerektirse de sert diş fırçalama alışkanlığını bırakılabilir. Elimizi bu konuda eğitebiliriz. Diş hassasiyetinizi minimuma indirmek için aşağıdaki fırçalama ipuçlarını takip edin ve diş ve diş etlerinizi hasarlardan koruyun…
- Yumuşak kıllı diş fırçası kullanın, yumuşak kıllı bir diş fırçası seçin ve her üç ayda bir – yıpranırsa daha sık – değiştirin.
- Diş fırçanızı, diş etlerinizle 45 derecelik bir açı oluşturacak şekilde tutun : diş fırçasını bu açıyla tuttuğumuzda, fırçanın kılları diş eti altına uzanabiliyor.
- Diş fırçanızı nazikçe ileri geri hareket ettirin : dişlerin dış, iç ve çiğneme yüzeylerini temizleyebilen kısa kıllı, diş çapında diş fırçaları kullanın. (Eğer diş etlerinizde çok fazla çekilme varsa, diş hekiminiz bunun yerine yuvarlak şekilde fırçalamayı tavsiye edebilir.) Eğer elektrikli bir diş fırçası kullanıyorsanız, dişlerinize fırçayı bastırmak yerine, hafifçe kaydırın ve tüm diş fırçalama işini elektrikli fırçanızın yapmasına izin verin. Dişlerinize nazik davranabileceğinizden emin olmak için diş fırçanızı baskın olmayan elinizde tutmayı deneyin. Ayrıca normal diş fırçalarında olduğu gibi elektrikli diş fırçalarında da yumuşak fırça uçları ve ayrıca yumuşak fırçalama modları da vardır, bunları kullanmayı ihmal etmeyin.
- Yavaşlayın : Diş hekimleri, ağzınızın her çeyreğini otuz saniye olmak üzere tam iki dakika boyunca dişlerinizi fırçalamanızı ve bunu günde iki kez tekrarlamanızı öneriyorlar. Telefonunuzun zamanlayıcısını kullanabilir ya da 30 saniyede bir uyarı veren, gösterge ile size gösteren elektrli diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Bu hiçbir zaman denememiş insanlar için, iki dakika sonsuz kadar uzun gelebilir. Gerçekten bu uzunlukta diş fırçalama alışkanlığını edinene kadar, iki dakikanın nasıl bir his olduğunu bilemiyoruz. Fakat bitirmek için acele etmediğinizde, agresif diş fırçalamama konusunda daha dikkatli hale geleceksiniz. Bu kazanılabilen bir alışkanlıktır, özellikle tavsiyem ayna karşısında bu zamanı ayırarak sakin bir şekilde bir süre sabretmek olacaktır, birkaç hafta sonra göreceksiniz ki daha sakin ve etkili bir şekilde güvenle fırçalıyor olacaksınız.
Bu ipuçlarına uygulamak, diş hassasiyetinizi ortadan kaldırırken, dişlerinizi temiz tutmanıza ve ağzınızı sağlıklı tutmanıza da yardımcı olabilir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Dişler Ne Zaman Fırçalanmalıdır?
- Milattan Önce 7000 Yılından Günümüze Diş Fırçasının Tarihi ve Misvağın Yeri
- Bebeğinizin Dişlerini Fırçalamak: Ne Zaman Başlanır, Nasıl Yapılır ve Daha Fazlası
- Diş Fırçanızı Temiz Tutmanın 5 Yolu
- Ağız Sağlığı: Elektrikli Diş Fırçaları Gerçekten Daha Mı İyi
- Dişinizi Fırçalamak İçin Kötü Bir Zaman Gerçekten De Var Mı?
- Diş Fırçası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Klasik Mi Yoksa Elektrikli Diş Fırçası Mı?
- Diş Fırçalarındaki Gizli Tehlike
- Elektrikli Diş Fırçası Kullanmanın Avantajları
- Çocuğunuzun Dişlerini Fırçalaması İçin 8 Tüyo
- Çocuğunuza Diş Fırçalamayı Sevdirmenin Yolları
- Dişlerinizin Zarar Görmemesi İçin Diş Fırçalama Nasıl Yapılmalıdır?