Ailenizin Diş Sağlığını Korumak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

21 Oca 2015

Ailenizin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı kılmak için pek çok sebebiniz var; diş ağrılarından ve rahatsızlıklarından kaçınmak, besinleri iyi çiğneyebilmeleri, göz kamaştırıcı bir gülüşe sahip olmaları sayılabilir… Yeni yapılan bir araştırmaya göre diş eti rahatsızlıkları, vücuttaki diğer hastalıklara –kalp hastalıkları dahil– sebep olabilir.

Neyse ki çocukluktan yaşlılığa kadar güçlü ve sağlıklı dişlere sahip olmanın imkanı var; bu yolları aşağıda bulabilirsiniz…

Her dört çocuktan biri, okula başlamadan önce çürük dişlerle tanışır. 12-15 yaş arası çocukların yarısında da diş çürüğü oluştuğu görülüyor. Bu nedenle çocukların dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren diş bakımına özen gösterilmeli ve her 6 ayda bir diş doktoru ziyaret edilmelidir. Hem çocuklar hem de ebeveynler yumuşak kıllı diş fırçası kullanmayı tercih etmelidir. 2 yaşına gelen çocuklar, ebeveynlerin gözetimi altında dişlerini kendi başına fırçalayabilir. 3 yaşına kadar macunsuz veya çocuklar için üretilmiş olan florürsüz diş macunlarıyla, 3 yaşından sonra da yutulmaması sağlanarak fluorürlü diş macunuyla fırçalaması sağlanmalıdır.

Kalıcı azı dişleri 6 yaşından itibaren gelişir. Fissür örtücü ismini verdiğimiz, süren azı dişlerinin yüzeyine uygulanan koruyucu materyaller bu yaşta çıkan arka dişlerin çiğneyen kısmına uygulanmalıdır. Bu materyaller diş çürümesini en aza indirger. (Bu konuda detaylı bilgiyi diş hekiminizden alabilirsiniz.)

Diş sağlığı için florürün son derece önemli olduğu unutulmamalıdır. Florür, diş minelerini güçlendirir ve diş çürümelerine önler. Bu nedenle de pek çok diş macunu ve ağız çalkalayıcısında florür bulunur. Florürün çocuklar tarafından yutulmaması, yetişkinlerde ise içme suyu vb ile dişlerde daha önceden fazla fluorürden kaynaklı lekelenmeler varsa bu durumda diş hekiminden bilgi alarak kullanacağı ürünleri seçimi yapılmalıdır.

Diş eti hastalığı ve diş çürümesi yalnızca yaşlı bireylerin sorunu değildir; hemen hemen her gencin diş etleri kanar. Bunun için;

  • Diş fırçaları yılda 4-6 defa değiştirilmeli,
  • Diş teli takan gençlerin (ortodontik tedavi görenlerin), özel diş macunları ve dişlerini fırçalamak için diğer özel gereçleri (ara yüz ve ortodontik tellerin aralarını, altlarını fırçalamak için ürünler) kullanması gerekir,
  • Kireçlenme vb. problemlerden mustarip yaşlı bireyler, diş fırçası veya diş ipi tutma konusunda zorluk yaşayabilir. Bu tür durumlarda elektrikli diş fırçaları tercih edilmelidir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Diş Beyazlatma | Onur Öztürk

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
David Bowie’nin Kendisi Gibi Farklı Dişleri

koronavirüs nedir
Koronavirüs Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.