28 Şub 2018

Soru:

Gün içinde ana öğünler dışında bir şeyler yedikten sonra diş fırçalamak zorunda kalmadan ağzımı temizleyebileceğim herhangi bir ürün ya da yöntem önerebilir misiniz? Diş fırçalamayı bırakmak istediğim zannedilmesin ama yediğim her şeyden sonra da diş fırçalamak istemiyorum. Öğlen yemeğinden sonra örneğin bir parça bitter çikolata yemişsem günün sonunda dişlerimi fırçaladığım zaman diş etlerimin biraz hassas olduğunu fark ediyorum.

Cevap:

Elbette ki kuru diş fırçalama(diş macunu olmaksızın) en iyi seçenek ve ben de bunu uyguluyorum. Ancak içinde kullanılan yapay tatlandırıcı güvenilir ise(xylitol gibi)  sakız çiğnemek de son derece etkili bir yöntemdir. Eğer yüz kaslarınızda ağrıya ya da temporomandibular eklem bozukluğuna (çene eklemi bozukluğuna) ilişkin herhangi bir belirti varsa, bu durumda sakız çiğnemek iyi bir fikir olmayabilir.

Faydasından istifade etmek için sakızı sadece beş dakika civarında çiğnemeniz yeterli olacaktır. Sakız çiğnedikten sonra meydana gelen tükürük üretimi, ağız gargarası ya da su ile ağzı çalkalamaktan çok daha etkilidir. Çünkü, dişlerinizi aside yol açan bakterilerden korumada en etkili silahınız olan tükürük, asitlerin etkisiyle kaybedilen mineralleri yeniden yerine koyan remineralizasyon sürecini destekler. Bir diş, minerallerini kazandığından daha hızlı bir şekilde kaybettiği, başka bir deyişle demineralize olduğu zaman ise çürükler oluşur. Pek çok doğal sakızda yaygın olarak bulunan xylitol de remineralizasyon sürecini destekler.

Bir şeyler yedikten sonra pH değeri yüksek sıvılar tüketmek de yardımcı olacaktır. Örneğin Pellegrino maden suyunun pH’ı 7.9 iken Perrier’inki 5.9’dur. Musluk suyu pH yelpazesinde genellikle asidik tarafta yer alır. İçtiğiniz şişe suyunun pH’ı ise genellikle üzerinde yazar. PH değeri 7’nin üzerinde olan, yani alkali sıvıları tüketmenizi tavsiye ederim.

Aralarda xylitol içerikli sakız veya alkali bir içecek bulamasanız da dişlerinizi temizlemek için yapacağınız en temel şey su içmek veya su ile çalkalamaktır. Suya her zaman erişebileceğimiz için öğün aralarında ağız bakımı için ayrı bir stres yaşamak yerine en azından bu tarz basit çözümlere başvurmak daha doğru olur.

Not: Özellikle asit oluşturan gıdalardan hemen sonra diş fırçalamaya çalışmak daha sıkıntılı bir duruma sebep olabilir. Şöyle ki tükürüğümüz yediğimiz besinlerden dolayı ağzımızda oluşan asidik ortamı dengelemeden diş fırçalamak, diş minelerinin daha fazla aşınmasına yol açabilir. Kısaca burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, özellikle diş fırçalama işleminin bir şeyler yedikten en az 1 saat sonra yapılması gerektiğidir.

Peki ya siz? Öğünler arasında dişlerinizi nasıl temiz tutuyorsunuz? Uyguladığınız yöntemleri aşağıdaki yorumlar kısmında benimle paylaşabilirsiniz…

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorumlar ( 7 )

  • Abdullah Kaya

    Hocam öncelikle teşekkür etmek istiyorum faydalı ve anlaşılır bilgiler sunduğunuz için. Size bir soru sormak istiyorum. Geçen hafta İmplant yaptırmak için amilyat oldum. İmplant yapılacak olan bölgede kemik eksikliği olmasından kaynaklı kemik tozu kullanıldı. Ameliyat sonrasında bir hafta antibiyotik ve gargara kullandım. Bir hafta sonra kontrole gittim. Antibiyotik, Gargara ve diş fırçalama dahil olmak üzere dişlerime ve ameliyatlı bölgeye çok dikkatli baktım fakat doktorum bölgeyi temizleyerek iyi bakmadığımı ve iki gün sonra tekrar gelmemi istedi. Doktorum Söylediği gibi bölgeye daha vakumlu gargara yaptım. İki gün sonra tekrar gittim fakat yine bölgenin temiz olmadığını Gıda artığı bulunduğunu belirtti dikişleri almadı haftaya tekrar çağırdı. Hocam ameliyatım yaklaşık 2 saat sürdü ve kemik tozu, membran, titanyum vida vs derken bütçeme göre önemli tutarda ücret ödedim. Ameliyatlı bölgeye en iyi şekilde bakabilmek için önerilerinize ihtiyaç duyuyorum hocam çok uzun oldu ama kusura bakmayın

    • Onur Öztürk

      Abdullah bey merhaba, öncelikle çok geçmiş olsun, ameliyatlı bölgeler normal diş ve diş eti kısımlarından bakımı daha zor olan bölgelerdir, buraların daha özel bakıma ihtiyacı vardır, bu konuda öncelikle doktorunuzdan doğru bakım önerisi konusunda size demo yapmasını isteyebilirsiniz, çünkü bazen hastalarımız gerçekten bizim istediğimiz el hareketleri ile implant vb operasyon yapılan yerleri yeterince temizleyemeyebiliyorlar, bu durumlarda en önemli kısmın mekanik temizlik olduğunu unutmayın, sırasıyla önerilerim ise şu şekilde olur:
      1. Diş hekiminizin implant vb ameliyat sonrası önerdiği ilaç ve gargaraları doğru sürelerde tavsiye edildiği üzere kullanmak
      2. Ağız bakımı konusunda diş hekiminizden tavsiye almak ve tavsiye edilen mekanik bakımı aksatmamak
      3. Yaptığınızı söylediğiniz diş, diş eti bakımı bizim sıklıkla gördüğümüz bir problem olarak belki olması gerekenden çok kısa olabilir, onun için diş fırçalama sürenizin minimum 2 dakika, tercihen de 3 dakikanın altına düşmemesine özen göstermeniz gerekir.
      4. Yumuşak başlıklı bir fırça kullandığınıza emin olun, hem ergonomik ve kaliteli kıllara sahip hem de ekstra yumuşak uçlu bir fırça ile implant yapılan bölgeyi nazikçe temizlemeniz gerekir, bunun için de işinizi kolaylaştırmak için ürün önermem gerekirse:
      Pearldent Extra Soft tavsiye ederim.

      Diş implantları ve implatn prosedürleri hakkında daha fazla bilgi almak içinse:

      https://www.onurozturk.com/implant/

      ziyaret edebilirsiniz, geçmiş olsun.

  • Bilgin Bilgin

    Merhabalar

    Her öğünden sonra su içerim bir bardak, her yudumu ağzımda çalkalayarak. Faydalı hissettiriyor.

    Akşam yemeğinden sonra tuzlu suyla güzel bir gargara da keza. Gargaranın öncesinde ve yemeğin hemen sonrasında fırçalardım hep.

    Ancak fırçalama işlemi için artık bir saat kadar bekleyeceğim, verdiğiniz bilgiler ışığında.

    Ve zamanla diş ipini de rutine katmaya çalışıyorum.

    Sizce bunlar yeterli mi?

    • Onur Öztürk

      Bilgin hanım merhaba, öncelikle bakım rutininizde en önemlisi mekanik olarak yaptığınız diş fırçalama işlemidir, bunun dışında öğün aralarında yaptıklarınız destekleyicidir. Ara yüz temizliği için de diş ipi veya ara yüz fırçasını da rutininize eklemeniz yeterlidir
      fakat bunun dışında diş bakımınızda ekstra yapmanız gereken işlemler için önerim diş hekiminize danışmanız ayrıca düzenli bakım ve kontrollerinizi aksatmamanızdır.

  • Gülhan Kurt

    Hocam merhaba,
    Dişlerimde dışarıda çay içersem kısa bir zamanda anormal derecede leke oluşuyor .Öyleki dişlerin arkasında siyaha yaklaşan ön yüzlerinde de yoğun leke şeklinde .Özellikle denedim çay çok etkili .Herhangi bir ilaç kullanmıyorum ,asitli içecekleri çok çok nadir içerim .
    Yalnız tuz tüketimim çok az .Buna dikkat ediyorum yemeklerde salçadaki tuz,ekmekteki tuz ile sınırlı.
    Bu durum da tetikler mi?

    • ezgialtinel

      Merhaba, normalde öyle bir etkileşim olmaz , tükürük ve diş yapınız etkili olabilir, bakım şekliniz etkili olabilir bir de çaylar için kaçak çay vb daha fazla boyayıcı etkisi olan ürünler etki yaratıyor olabilir.

  • Ali veli

    Dohtor bey hep anladığım gadariynan sosyetik insanlara yönelik bilgi vermektesiniz. Yukarida ki yazınızda da sen pellegrini, ben perrier diye biseyler yazıyor. Ne ola ki bunlar biz hiç bişey anlamıyom. Kızılcahamam sodasinda hep şifa var. Hormetlerimle..

Yorum Yaz

Devamını oku:
Çocukların Dişlerini Beyazlatmak Ne Kadar Güvenli

Neden Dişlerimizi Gıcırdatırız

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.