Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon Çürüğü Nedir
02 Nis 2021

Geçici olsalar bile, çocuğunuzun süt dişleri önemlidir ve de çürüklere karşı hassastır. Bebeklerde ve yürümeye başlayan çocuklarda diş çürümesine genellikle Biberon Çürüğü veya Erken Çocukluk Çürükleri denir. Çocukların yiyeceklerini çiğnemek, konuşmak ve güzel bir gülüşe sahip olmak için güçlü, sağlıklı dişlere ihtiyacı vardır. İlk dişleri, yetişkin dişlerinin doğru bir şekilde girmesine de yardımcı olur. Önümüzdeki yıllarda dişlerini korumaya yardımcı olmak için bebekleri iyi bir ağız bakımı ile başlatmak önemlidir.

 

Biberon Çürüğüne Ne Sebep Olur?

Biberon Çürüğü en sık üst ön dişlerde görülür, ancak diğer dişler de etkilenebilir.

Diş çürümesine neden olabilecek birçok faktör vardır. Yaygın bir neden, bebeğin dişlerinin şeker içeren içeceklere sık ve uzun süre maruz kalmasıdır. Bebek biberonla yatağa yatırıldığında veya huzursuz bir bebek için biberon emzik olarak kullanıldığında diş çürümesi meydana gelebilir.

Diş çürüğü, kaviteye neden olan bakterilerin anneden (veya birincil bakıcıdan) bebeğe geçmesiyle başlayabilen bir hastalıktır. Bu bakteriler tükürükten geçer. Anne bebeğin mama kaşığını ağzına koyduğunda ya da ağzındaki emziği temizlediğinde bakteri bebeğe geçebilir.

Bebeğiniz veya yürümeye başlayan çocuğunuz yeterli miktarda florür almazsa, diş çürümesi riski de artabilir. İyi haber şu ki, çürüme önlenebilir.

 

Biberon Çürüğünün Önlenmesi

  • Bebekle tükürüğü ortak mama kaşıkları veya emzik yalama yoluyla paylaşmamaya çalışın. Her beslemeden sonra çocuğunuzun diş etlerini temiz, nemli bir gazlı bez veya el bezi ile silin.
  • Çocuğunuzun dişleri sürmeye başladıkça, 3 yaşına kadar bu yaşa uygun bir diş fırçası ve pirinç tanesi büyüklüğünde bir miktar florürlü diş macunu ile nazikçe fırçalayın.
  • 3-6 yaş arası, çocuğunuzun dişlerini bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu ile fırçalayın. (Yaş aralığına uygun diş macunu tercih etmeyi unutmayın)
  • Çocuğunuzun diş macununu yutmaması ve tükürmesi için ona güvendiğiniz ana kadar diş fırçalamasını gözlemleyin. Çocuğunuz diş macununun tamamını yutuyor ve kontrol edemiyorsanız bu durumda florürsüz bir diş macunu kullanabilirsiniz.
  • Biberon şişelerine sadece mama, süt veya anne sütünü koyun. Şişeyi şekerli su, meyve suyu veya meşrubat gibi sıvılarla doldurmaktan kaçının.
  • Çocuğunuz emzik kullanıyorsa temiz bir emzik verin – şekere veya bala batırmayın ayrıca temizlemek için bazı anneler çocuğun emziğini kendileri ağızlarına alıp, emerek temizleyebiliyorlar, bu da çocuğunuzun temiz ağız florasına sizin bakteri ortamınızın aktarılacağı anlamına gelir.
  • Çocuğunuzu bardaktan içecek içmeye teşvik edin.
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik edin.
  • Çocuğunuzun ilk dişi göründüğünde, diş hekiminizle ilk diş hekimi ziyaretinin planlanması hakkında konuşun. İlk diş muayenesini, çocuğun doktoruyla sağlıklı bir bebek muayenesi gibi yapın. Ayrıca küçük yaşlarda problem yokken diş hekimi ile tanışmak, meşhur diş hekimi fobisinin de oluşmamasında etkili olacaktır. Unutmayın: Erken başlamak, ömür boyu iyi bir diş sağlığının anahtarıdır.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Hassasiyeti Azaltan Diş Macunları Nasıl Etki Eder

Porselen Kaplamalarımı Beyazlatabilir Miyim

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.