Bir Diş Hekimine Görünmeniz Gerektiğinin Kanıtı Olabilecek 6 Sinyal

Diş ağrısı
23 Ara 2019

İyi bir ağız sağlığına sahip kişilerin 6 – 12 ayda bir diş hekimini ziyaret etmesi önerilir. Ancak, bu zamanlar arasında da bir diş hekimine gitmenizin birçok sebebi olabilir. Biz bu yazımızda diş hekiminize gitmenizi gerektirecek işaretlerin neler olabileceğini açıklamaya çalışacağız.

 

1. Kanayan diş etleri

Kanayan diş etleri normal bir duruma işaret etmeyebilir. Kanama bir alarm zili gibidir – vücudunuzun size bir şeylerin doğru olmadığını söyleme şeklidir. Vücudumuzun başka bir yerindeki kanamayı görmezden gelmeyiz, değil mi? Fırçalama veya diş ipi kullanımından sonra diş eti kanaması genellikle diş eti hastalığının – periodontal hastalığın ilk belirtileri olabilir, bunun dışında başka basit bir sebep ya da hassasiyet de olabilir, diş hekiminizin kontrolünde olması gerekir.

 

2. Aşınmış dişler

Dişlerin aşınmasına neden olabilecek diş gıcırdatma genellikle stres veya kaygı ile bağlantılıdır. Dişlerini gıcırdatan çoğu kişi, yaptıklarının farkında değildir. Diş gıcırdatma düzleşmiş aşınan dişlerin yanı sıra, bu genellikle baş ağrıları ve çene ağrılarının oluşmasına da sebep olabilir. Geceleri dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, diş hekiminiz bunu azaltmanıza veya en azından yol açtığı zararı önlemeye yardımcı olmak için bir gece plağı yapabilir, ya da çene botoksu yaptırabilirsiniz, aşınma miktarları kapanışınızı olumsuz etkiliyorsa bu durumda restoratif dolgu ya da porselenler yaptırmanız gerekebilir.

 

3. Kuru ağız

Sağlıklı bir ağız, gıda partiküllerini temizleyen ve plaklar tarafından üretilen asitleri nötralize eden tükürük ile ıslanan ağızdır. Ağzınız alışılmadık derecede kuruyorsa, bu bir hastalığa işaret olabilir. Diş hekiminiz, ağız kuruluğunuza neyin sebep olduğunu belirleyebilir; nemi geri kazanmanın ve dişlerinizi korumanın yollarını size gösterebilir.

 

4. Şişlik ve yaralar

Pamukçuk

Yaygın aftlar bir ila iki hafta içinde kendi kendilerine iyileşir. Ancak diğer oral lezyonlar için tedavi gerekir. Pamukçuk veya kandidiyazis adı verilen mantar enfeksiyonu, dilde, iç yanakta, bademcikler veya ağzınızın çatısında beyaz yaralar olarak ortaya çıkabilir. Diyabetli kişiler tükürüklerinde bulunan şeker miktarının yüksekliğine paralel olarak pamukçuk çıkmasına eğilimlidir. Pamukçuk ilaçla tedavi edebilir.

 

5. Diş Ağrısı

Diş ağrısı

Diş ağrılarının göz ardı edilmemesi gerektiğinin tekrarlamamız gerekir. Ağrının ve hassasiyetin birçok nedeni olabilir: çürük, apse, kırık diş, hasarlı diş dolgusu veya gıcırdatma. Ağrının ardında ne olduğunu yalnızca diş hekiminiz belirleyebilir, altta yatan sorunu tedavi edebilir ve gelecekteki sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

 

6. Sıcak ve Soğuk İçeceklere Yüksek Hassasiyet

Sıcak ve soğuk içeceklere karşı yüksek hassasiyet

Bu, bir süredir yaşadığınız bir sorunsa, bugün diş hekiminizden randevu almanız gerekir. Sıcak ya da soğuk içecekler içmenizin imkansız hale gelmesinin birkaç nedeni var. Çoğu zaman diş minesinin zayıflaması ve hassas kısımın bu içeceklere direkt olarak maruz kalmasından dolayı olmaktadır.

Bu yazılarımız da dikkatinizi çekebilir:

 

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorumlar ( 2 )

Yorum Yaz

Devamını oku:
Endişelerinizin Gülüşünüzün Önüne Geçmesine İzin Vermeyin

Kompozit Dolgu
Kompozit Dolgu (Bonding) Nedir? Uygulaması Nasıl Yapılır?

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.