13 Ağu 2014

Çay Oksidasyonu Nedir?

Tüm çaylar kamelya çiçeği bitkisinin yapraklarından elde edilir. Çay türleri bu yaprakların toplandıktan sonra işlenme şekilleri sonucunda ortaya çıkar. Çayın işlenmesine oksidasyon ya da fermantasyon adı verilir. Beyaz, yeşil, siyah çay başta olmak üzere işlenme türüne göre çaylar isimlendirilir.

Çay yaprakları hasat edildikten sonra, enzimatik oksidasyon tepkimesine başlaması için kasıtlı olarak kırılır ya da sarılır. Bu süreçte oksidazlar yapraklardaki klorofili parçalar, daha küçük polifenoller daha büyük bir şekle bürünmek için birleşir ve yapraklar en nihayetinde kararır. Beyaz çay, çay yapraklarının hiç fermente edilmemiş; siyah çay, çay yapraklarının tamamen fermente edilmiş halidir.

Dişlerinizi En Çok Lekeleyen Çay Hangisi?

Oksidasyon sürecinde üretilen polifenollerin çoğu, flavindir. Çaya özel bu polifenoller, siyah çaya koyuluğunu ve kırmızılığını veren kötü namlı diş lekeleyici moleküllerdir aynı zamanda. Bu nedenle çayınızın rengine bakarak lekeleme potansiyeli hakkında bir çıkarımda bulunabilirsiniz.

Diğer çay moleküllerine göre daha görünür lekeler üreten flavin, diş yüzeyinde bulunan proteinlere bağlanır. Bu da dişe yapışmayı sevdikleri anlamına geliyor. Bir başka deyişle; içecek ne kadar fermente edilmişse dişinizde o kadar leke bırakır.

Hem çay içmekten vazgeçmek istemiyor hem de yoğun diş lekelenmesini önlemek istiyorsanız, siyah çayı azaltıp fermente edilmemiş beyaz çay ya da daha az fermente edilmiş yeşil çayı tercih edebilirsiniz. Burada unutlmaması gereken bir faktör de herkesin ağız bakım alışkanlıkları ve tükürüğünün yıkayıcı özelliği farklı olduğu için oluşan etkiler farklılık gösterecektir.

Diş Beyazlatma Tedavisi | Onur Öztürk

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Gülümsemenin Yaşı Yoktur

Spor ve Ağız Sağlığı

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.