Bebeğinizin ilk birkaç ay bakımıyla uğraşmaya başladıktan sonra her şeye alıştığınızı düşünürsünüz. Ancak bir anda çocuğunuzun ağzından salyalar eşliğinde dişler çıkmaya başlar. “Şimdi sırada ne var?” diye sorarsınız. Hakikaten çocuğunuzun inci gibi dişlerini nasıl temiz tutarsınız? Genel kanı çocukların dişlerini 7 yaşına varıncaya kadar sizin fırçalamanız gerektiğidir. Bir başka deyişle 7 yıl boyunca diş fırçalama işi sizin üzerinize kalır.
Çocukların dişlerini fırçalamak pek de keyifli bir deneyim değildir açıkçası. Çünkü çocuklar dişlerinin fırçalanmasını istemez ve buna direnir. Çocuğunuzun rahatı kaçtığı için kımıldanmaya başlar ve her tarafa diş macunu dökülür. Bu durum da çocuklar kadar ebeveynleri de rahatsız eden bir sonuç ortaya çıkarır. Bu yüzden kendi dişinizi fırçalamaya dahi vakit bulamazken başka birisinin dişlerini fırçalamak hiç de kolay değil.
Peki En İyi Yaklaşım Hangisidir?
Çözüm olarak sert ve inatçı olmak, ilerleyen dönemlerde fobiye ve pişmanlığa yol açabilir. Bu tip yaklaşımların sonucu olarak çoğu yetişkin, acıları dayanılmaz aşamaya geldiğinde tedavi görmeyi kabul eder. Her iki kişiden biri bu yaklaşımı sergiler. Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırırken dikkatli olmak, daha sonraları size ciddi fayda sağlayacaktır.
Bir ebeveynin çocuğuna diş fırçalamayı öğretirken yapabileceği ilk şey kendi dişlerini çocuğunun önünde fırçalamaktır. Bu sayede rol modeli olarak ona diş fırçalamanın her gün yapılacak bir iş olduğu mesajını vermesi mümkün olacaktır.
Çocuğunuza diş fırçalamanın eğlenceli bir işlem olduğunu göstermek için diş fırçalarken dans edebilir, şakalar yapabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı ilerledikçe de bu işlemi sürdürebilir, çocuğunuzun bilinçaltına, diş fırçalamanın yetişkinliğin bir alameti olduğunu işlemeniz son derece önemli.
Çocuğunuza diş fırçalamayı öğretmenin en az güneş kremi sürmek, emniyet kemeri takmak ya da karşıdan karşıya geçerken iki tarafa da bakmak kadar önemli olduğu aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuz büyüyüp bir yetişkin olduğunda sizden gördüğü şeyleri yapmaya başlayacaktır. Dişlerinizi fırçaladığınız gibi diş ipini de çocuğunuzun karşısında kullanırsanız hem kendinizin hem de çocuğunuzun diş sağlığı için çok faydalı bir şey yapmış olursunuz.
İşte size diş fırçalamayı çocuğunuz için eğlenceli bir iş ve alışkanlık haline getirmek için yapabileceğiniz şeylerden bazıları:
Arenayı Genişletin!
Dişlerinizi fırçalamayı sadece banyoda yapmayın. Ailenizle birlikte yaptığınız bir pikniğin ertesinde dişlerinizi fırçalayın, bu sayede çocuğunuza örnek olursunuz. Bir de bunu sadece erken yaşlarda yapmakla yetinmeyin.
Diş Macunu Kullanmak Zorunda Olmadığını Gösterin!
Dişlerinizi fırçalarken sadece diş macunu kullanmak zorunda olduğunuzu düşündürtmeyin çocuğunuza. Çoğu diş macunu çocukların ağzında istemediği bir tat bırakır ve tükürme isteği uyandırır. Çocuklarınızın bu nedenle diş fırçalamaya soğuk bakmaması, diş fırçalamaktan kaçınmaması için dişlerinizi zaman zaman macunsuz fırçalamayı deneyin.
Onu Aynanın Karşısına Geçirin!
Çocuğunuzu klozetin ya da bir taburenin üstünde, karşısında siz varken dişlerini fırçalamaya ikna etmek hayli güç olabilir. Bunun yerine çocuğunuzu aynanın karşısına geçirin ve siz de arkasında bekleyerek ona yardımcı olacak, motive edecek şeyler söyleyin. İkinizde bu esnada aynaya bakın. Tuvalete oturmak daha farklı işler içindir; diş fırçalamakla ikisi arasında bir bağ kurdurtmayın.
Pamuktan Uzak Durun!
Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, dişleri fırçalarken pamuk ya da gazlı bez kullanmanın önemine dair çok sayıda çocuk yetiştirme kitabı okumuş olabilirsiniz. Ancak bunun bir zaman kaybı olduğunu bilmelisiniz. Bu, çocuğunuzun kafasını karıştırır, etkili değildir ve tadı da çok kötüdür. Bundan mümkün mertebe kaçınmanızı öneririz. Sadece bebeğinizin ağzını temizlemek için belki ilk 6 aydan sonra 12 aylık olana kadar bu kullanılabilir.
Diş Fırçalama Rutininizi Değiştirin!
Diş fırçalamayı günün sonuna bırakmak, çoğu zaman çocuklarda, diş fırçalamanın gün içerisinde önemsiz bir işlem olduğu algısı yaratır. Çocuğunuzun böyle bir yorumlama yapmasını engellemek, diş fırçalamayı ve ağız sağlığını bir öncelik olarak görmesini sağlamak için diş fırçalama rutininizi değiştirin, gün içinde de dişlerinizi fırçalayın.
Bir Aile Aktivitesine Çevirin!
Tıpkı akşam yemeğinin bir aile etkinliği olması gibi diş fırçalamayı da aile ile birlikte yapılacak bir etkinlik olarak göstermeyi deneyebilirsiniz. Her akşam yemeğinden sonra ailedeki herkes dişlerini fırçalamak için banyoya gidebilir. Bu yöntem özellikle çocuğunuz bir yaşına geldikten sonra çok faydalı sonuçlar doğuracaktır.
Anne-baba olarak birbirinizin dişlerini fırçalayabilir, hatta çocuğunuzun sizin dişlerinizi fırçalamasını sağlayabilirsiniz. Eğer evcil hayvan olarak köpek besliyorsanız, onun dişlerini çocuğunuzun fırçalamasına izin verebilirsiniz.
Pozitif Olun!
Yapacağınız en büyük yanlışlardan biri de çocuğunuzun dişlerini fırçalamakla tehdit etmeniz olacaktır. Ona, dişlerini fırçalamazsa diş hekimine gitmek zorunda olduğunu söylemeyin. Bu, hem diş fırçalamayı hem de diş hekimine gitmeyi korkutucu bir ceza olarak görmesine neden olur.
Diş fırçalamak ve diş hekimine gitmek hayat boyu sürmesi gereken pozitif birer alışkanlıktır. Özellikle müziği, bu alışkanlığı yerleştirmek için kullanmak yararlı olabilir. Banyonuzda kullanabileceğiniz ucuz bir müzik çalar edinin ve çocuğunuzun en sevdiği şarkıyı dişlerini fırçalarken çalın.
Normalde iki dakika süresince diş fırçalamak yeterlidir. Ancak çocuğunuz için bu süreyi dört ya da beş dakikaya çıkartmanız yararlı olacaktır. Çocuğunuz bu işten keyif aldığı müddetçe süreyi uzatmakta yarar var. Diş fırçalamayı aceleye getirilmesi gereken bir işlem gibi göstermemeye özen gösterin.
Tercihinizi Analog Saatten Yana Kullanın.
Diş fırçalama süresini takip etmek için dijital saat yerine analog saat kullanmayı tercih edin. Yedi yaşın altındaki çocuklar kinestetik objelere ilgi duyar. Bu da zaman gibi öğrenmesi önemli olan konseptleri daha doğru şekilde kavramasını sağlar. Kum saati gibi zamanlayıcılar da süre ölçmeyi eğlenceli hale getirebilmektedir.
Daha önceden de yayımladığım başka bir gönderideki diş fırçalamayı daha eğlenceli hale getirme önerileri de buradakilerle birleştirilebilir: Çocuklar İçin Diş Fırçalama İpuçları
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Yaşlandıkça Edinmeniz Gereken 8 Ağız Sağlığı Alışkanlığı
- Çayın Sebep Olduğu Diş Lekelenmesini Süt ile Azaltın
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Ebeveynlerin Çocuklarının Dişleri Konusunda Yaptığı 7 Hata
- Çocuğunuzun Dişlerini Fırçalaması İçin 8 Tüyo
- Çocuklarınıza Diş Fırçalamayı Sevdirecek “Sihirli” Kelimeler!
- 9 Adımda Ağız Kokusunu ve Diş Çürüklerini Engelleyin