Çocuklarda Ortodonti (Tel) Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

12 Şub 2020

Zamanlama, çocuğunuzun ortodontik tedavisi için çok önemlidir. Bir ortodontist her yaşta güzel bir gülümsemeyi sağlayabilse de çocuğunuzun doğru zamanda müdahale tedavisine başlamak için en uygun bir zaman aralığı vardır. Küçük muayenelerde amaç hem zamanında sorun tespitini yapmak hem de çocuğunuzun yararına daha etkili bir tedavi için daha fazla fırsat sunmaktır.

Birçok ebeveyn ortodontinin çocuğun süt dişlerinin tamamı çıkana kadar bekleyebileceğine inanır. Gerçek şu ki, çocuklarınızın diş sorunlarını daha küçükken ele almak, sonraları ortodontik tedavi için harcayacakları zamanı azaltma potansiyeline sahip.

 

Çocuğum Ortodontisti Ne Zaman Ziyaret Etmelidir?

Amerikan Ortodontistler Birliği, çocuğunuzun yedi yaşında erken ortodontik tarama için gelmesini tavsiye etmektedir. Bunun nedeni, ortodontistin, çocuğun dişleriyle ilgili herhangi bir ortodontik problemi uygun şekilde tanımlamasına olanak tanıyan, arka azı dişlerinin çıktığı yaştır. Ancak, erken bir taramanın çocuğunuzun erken tedavi görmesi gerekmediği anlamına gelmediğine dikkat etmeniz gerekir. Bazı durumlarda çocuğunuzun gelişimi izlenir ve ortodontik tedavinin başlaması için uygun zaman belirlenene kadar beklenir. Diğer durumlarda ortodontik tedavi gerekli olmayabilir. Ne olursa olsun, çocuğunuzu erken bir taramaya almak çok önemlidir.

 

Çocuğunuzun Neden Erken Ortodontik Tedavi Olması Gerekir?

Aynı zamanda girişimsel tedavi olarak da bilinen erken ortodontik tedavi birçok avantaja sahiptir. Asıl amaç, ortodontik hastalıkları daha erken yaşlarda tedavi etmeye başlamaktır; yani çocuğun dişleri ve çeneleri hala gelişmekte olup ortodontik durum kötüleşmeden önce olması en doğrusudur. Uzun vadede, erken ortodontik tedavi, tüm süreci daha kısa, daha ucuz ve daha basit hale getirecektir.

Ortodontistlerin, tüm kalıcı dişler geldikten sonra en iyi şekilde tedavi edilebildiğini kabul ettikleri birçok ortodontik sorun olsa da eğer erken sorunlar tedavi edilmediği takdirde daha fazla ciddi hale gelebilecek bir durumsa, erken ortodontik tedavi bir hastanın yararına olabilir. Erken tedavinin amacı gelişmekte olan problemi durdurmak, sebebi ortadan kaldırmak, yüz ve çene kemiklerinin büyümesini yönlendirmek ve gelen kalıcı dişler için yeterli alan sağlamaktır. Bir hastaya, dişlerini en iyi pozisyonlarına getirmek için tüm kalıcı dişler çıktıktan sonra ikinci bir tedavi süreci uygulanabilir.

  • Başparmak emme, ağızdan nefes alma ve dil itme gibi zayıf ağız alışkanlıklarının daha da gelişmesini tanımlar ve önler.
  • Çocuğun çenesindeki ve dişlerindeki gelişimsel kusurları– çene eklemi (TMJ) bozuklukları da dahil- ısırma problemlerine dönüşmeden önce önler.
  • Ameliyat da dahil olmak üzere gelecekteki tedavilere olan ihtiyacı azaltır.
  • Yetişkinken yapılabilecek ortodontik tedavilerden tasarruf edersiniz.
  • Düşük tekrarlama riski ile daha yüksek ve kaliteli sonuçlar elde edersiniz.

Erken ortodontik tedavi birçok şekilde olabilir. Ortodontist, istenen değişiklikleri sağlamak için dişleri hareket ettirmek, çenenin konumunu değiştirmek veya dişleri yerinde tutmak için kullanılan sabit veya çıkarılabilir bir diş aleti önerebilir. Bazen hiçbir alet gerekli değildir. Aksine, bazı bebek dişlerinin çekilmesi kalıcı dişlerin daha iyi çıkmasına yardımcı olabilir. Diş çekilmesi hastanın büyümesinden ve gelişmesinden en iyi şekilde yararlanmak için zamanlanmış olacaktır.

Tedavi hedeflerine nasıl ulaşıldığına bakılmaksızın, bazı ortodontik sorunlar erken bulunur ve tedavi edilirse düzeltilmeleri daha kolay olabilir. Tüm kalıcı dişlerin çıkmasını veya yüz büyümesinin neredeyse tamamlanmasını beklemek, bazı sorunların düzeltilmesini zorlaştırabilir.

Özellikle çene yapısı iskeletsel olarak doğru konumda olmayan, mesela olması gerekenden küçük olanlarda erken yaşlarda başlanan ortodontik tedavi, çene kemiğinin de şekillenerek doğru konumu almasını sağlar. İleriki yaşlarda dişlerin yerini düzeltebilsek de çene kemiğine yaptığımız müdehale daha sınırlıdır. Bazen yetişkinlerde çene kemiğinin yeri değişemediği için ortognatik cerrahi ameliyatları ya da ileri seviye müdehaleler ile bunu sağlamak gerekir, bunlar da hem komplike hem de masraflı operasyonlardır.

7 yaşında ortodontistin (diş hekiminin) muayene etmesi, ön tedavi önerilirse bu yaş aralıklarında yapılması, eğer ön tedavi gerekmez ve direkt olarak doğru yaşta ortodontik tedaviye başlanması gerekiyorsa da yaklaşık 12 yaşını geçirmeden ortodontik tedavinin başlaması gerektiğini unutmamanız gerekir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Devamını oku:
Yetişkinler İçin Diş Macunu Çeşitleri

Estetik Diş Tedavileri Sizi 10 Yaş Gençleştirebilir!

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.