Çocuklarınıza Diş Fırçalamayı Sevdirecek “Sihirli” Kelimeler!

09 Şub 2016

Çocukların dişlerini fırçalamalarını ve diş ipi kullanmalarını sağlamak her zaman kolay olmayabilir. Ancak, bir ebeveyn olarak çocuklarınıza bu alışkanlıkları kazandırdığınızda, neredeyse onlara emniyet kemeri kullanmalarını öğretmek kadar önemli bir iş yapmış olacaksınız…

Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek için kullanabileceğiniz çok sayıda yöntem mevcut olsa da, tabii ki bazıları diğerlerinden daha çok işe yarıyor. Bu daha çok işe yarayan yöntemlerden -belki de bu örnek için “numara” demek daha doğru olacak- bir tanesi de hem onları güldüren, hem de diş fırçalama ve diş ipi kullanımının önemini benimsemelerine yardımcı olan şu eğlenceli deyiş:

Diş Böceklerini Temizliyoruz!

Evet, çocukları dişlerini fırçalamak, diş ipi kullanmak ve dillerini temizlemek için heyecanlandırmak için biraz tuvalet ağzından daha iyisi olamaz! Bir açıdan bu deyiş doğrudur da; zira yemeklerden, özellikle de şekerli yemeklerden sonra ağzınızdaki bakteriler adeta bir ziyafet çeker ve çoğalırlar. Yemekten sonra da -insanların yaptığına benzer şekilde- “tuvalete giderler” ve ağız kokusu ve diş çürümesine neden olan asidik maddenin oluşumuna neden olurlar. Ben de “Diş böceği” ile, küçük çocuklara bakterilerin ne olduğunu anlatmak adına, arkasında pislik bırakan ama diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile üstesinden gelinebilecek kötü bir karakter çiziyorum.

Örneğin çubuk kraker veya balık krakerlerin çiğnerken ağzınızda nasıl yapışkan bir hal aldığını fark ettiniz mi? İşte diş böceği daha uzun sure ziyafet çekebilmek için dişleriniz arasında oluşan bu yapışkanlığa bayılır! Bu yaklaşım, çocuk hastalarımızı gerçekten etkilemektedir.

Çocuklarınıza diş fırçalamayı sevdirmek için sık sık başvurabileceğiniz bir diğer cümle ise şudur:

Dilini dişlerinin üzerinde gezdir!

Bunu yaptığında çocuğunuza nasıl hissettiğini sorun.

Yapışkan mı hissediyor? Yoksa pürüzlü mü?

Çocuklarınızın ağızlarının içlerinin verdiği hissi fark etmeleri de bu alışkanlıkları edinmelerini sağlar.

İnsanlar, dişlerin günde en az iki kez fırçalanması gerektiğini her zaman bilmiyordu. Hatta dişlerimizi günde iki kere fırçalamamız, aslında 1950’lerde yapılan, ve içerdiği şu cümleler ile dikkat çeken bir TV reklamının etkisiyle ortaya çıkmıştır:

“Dilinizi dişlerinizin üzerinde gezdirin. İnce bir tabaka hissedeceksiniz. Neden dişlerinizin üzerinde kirli bir tabaka tutmak isteyesiniz ki? Bizim diş macunumuz, bu tabakayı giderir!”

Bu reklam Amerika’nın diş fırçalama alışkanlığını değiştirmiştir; çünkü dilinizi dişlerinizin üzerinde gezdirmek ve gerçekten de bir tabaka hissetmek, karşı koyulması güç bir diş temizleme isteği uyandırmaktadır.

Siz de çocuklarınızdan dillerini dişleri üstünde gezdirmelerini rica ederek, onlara çok basit ve bariz bir ipucu verebilirsiniz – bakterinin “pisliğini” yok etmek ve dişlerinizi temiz, pürüsüz hale getirmek. Bu ipucu da, beyinde alışkanlık oluşma bölgesini harekete geçirecektir.

Gerekli Motivasyonu Sağlamak İçin

Aşağıdaki iki şeyin siz yokken ve onlar kendi başlarınayken çocuklarınızı gerçekten de motive edeceğini unutmayın:

Siz yanlarında değilken çocuklarınızın dişlerini temizleme konusunda ciddi bir şekilde motive olmalarını istiyorsanız;

– Pürüzlü ve pürüzsüz yüzeyler arasındaki farkı bildiğinden emin olun.

– Pürüzlü diş yüzeyinin, ağızlarına pislik/kaka girmesine sebep olduğunu açıklayın.

Normalde, çocuklar bu pürüzlü tabakayı kendi kendilerine tespit edebilirler. Siz sadece, onlara bu konuyu anlatın ve bilinçlenmelerini sağlayın. Farkı yaratacak ve alışkanlığın yerleşmesini sağlayacak olan da budur… Çocuklarınız pürüzlü ve pürüzsüz diş arasındaki farkı anlayabilirse, okuldayken veya arkadaşlarında kaldıklarında da bunu fark edecek ve dişlerini fırçalayacaklardır.

Unutmayın; birine bir şeyi yapmasını söylemek her zaman işe yaramaz, ama onu hissettirmek yarar.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Diş Fırçası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sjörgen Sendromunun Belirleyici Özelliklerinden Biri: Ağız Kuruluğu

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.