Çürük Dişlerinizi İhmal Etmeyin! Çürük Dişlerin Neden Olabileceği Sorunlar

Diş çürüğünün belirtileri
12 Şub 2020

Ağzınızdaki bakteriler, mineye saldıran asitler ürettiğinde çürüme olur. Diş çürüğü, dişlerinizde kaviteler şeklinde oluşan oyuklara (diş çürükleri) yol açabilir. Diş çürüğü tedavi edilmezse ağrı, enfeksiyon ve hatta diş kaybına neden olabilir.

 

Diş çürümesine ne sebep olur?

Ağzımız bakteri doludur. Bazı bakteriler yararlıdır. Ancak bazıları- diş çürümesinde rol oynayanlar da dahil olmak üzere- zararlı olabilir. Bu bakteriler, plak denilen yumuşak, yapışkan bir tabaka oluşturmak için yiyeceklerle birleşir. Plaktaki bakteriler, asit yapmak için yediğiniz ve içtiğiniz şeylerdeki şekeri ve nişastayı kullanır. Asitler mine üzerindeki mineralleri aşındırmaya başlar. Dişin en sert dokusu bu saldırı karşısında yumuşamaya başladıktan bir süre sonra oluşan kavite daha da büyüyerek dişin iç dokularına doğru ilerler. Diş çürüğü için birçok sebep sayabiliriz ama bunların en başında çürüğe yol açan şeker ağırlıklı beslenme, asitli (aside dönebilen) besinlerin tüketimi ve kötü ağız hijyenini sayabiliriz.

 

Diş çürüğünün belirtileri nelerdir?

Erken diş çürümelerinde genellikle belirti vermez. Diş çürüğü kötüleştikçe, çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları:

  • Diş ağrısı (diş ağrısı)
  • Tatlılara, sıcağa veya soğuğa karşı diş hassasiyeti
  • Diş yüzeyinde beyaz veya kahverengi lekeler
  • Çukur şeklinde kaviteleşmeler
  • Apse oluşumuna yol açabilen bir enfeksiyon. Apse ağrıya, yüz şişmesine ve ateşe neden olabilir.

 

Diş Çürüğünün Tedavi Edilmemesi Durumunda Ne Olur?

Herkeste diş çürüğü olabilir. Bakteriler dişlerinize girdiğinde ve kendileri için küçük bir yuva oluşturmaya başladığında olan budur. Özellikle çok fazla şeker tüketildiğinde, bakteriler dişinizi aşındırmaya başlayabilir ve ağzınızda kalıcı hasara neden olabilir. Herkes bir çürüğün kötü bir haber olduğunun farkında. Fakat çoğu insan ne kadar ciddi olabileceğini bilmiyor. İşte bir çürük tedavi edilmezse karşılaşabileceğiniz sonuçlardan bazıları:

Dişinizde ciddi bir madde kaybı olması: Çürükleri tedavi edilmeden bırakmak, bakterilerin dişin içine daha derin nüfuz etmesine izin vererek çürüğün boyutunun artmasına izin verecektir. Sonunda, çürük dişi kıracak kadar büyüyebilir. Çürük ne kadar büyük olursa, onunla ilişkili problemler de o kadar büyük olur.

Diş sinirlerinizin geri dönüşü olmayan hasar görmesi: Tedavi edilmeden bırakılırsa, bir çürüğün sinirinize ulaşması mümkündür; bu da size yoğun bir acı verebilir. Çürük dişin köküne ulaştığında, kanal tedavisi veya diş çekimi gibi büyük bir işlem gerektirecektir. Bu işlemlerin ikisi de çürüğe küçük bir dolgu yaptırmaktan çok daha fazla yorucu ve masraflı olacaktır.

Enfeksiyonlar: Eğer gerçekten şanssızsanız, tedavi edilmeyen çürüğünüz bir enfeksiyona sebep olabilir. Doktorunuz, enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Diş enfeksiyonları çok ciddidir ve çenenizin şişmesine ve inanılmaz derecede acı çekmenize neden olabilir.

Yüksek Hassasiyet: Bir çürüğün ilk belirtileri, dişinizin sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı daha hassas hale gelmesidir. Sabahları sıcak bir kahvenin tadını çıkaramayacağınızı fark ettiniz. Veya sıcak bir yaz gününde buz gibi limonatayı içerken bir diş ağrısı yaşadınız: Bu, vücudunuzun dişinizde bir sorun olduğu konusunda size bir uyarısıdır ve hızlıca çözülmelidir. Burada her sızlayan dişin çürüme belirtisi olacağı varsayılarak zaman kaybetmeden diş hekiminize görünmenizi öneririm ama günümüzde diş sıkma, sert diş fırçalama, asitli gıdaların sık tüketimiyle bazen çürük olmayan basit aşınmalar diş yüzeylerinde olabiliyor, bunlar da ciddi hassasiyet yapabilir, bunların çözümleri diş çürüğü gibi dolgu yapmak olmayabilir ama bu ayrımı ancak diş hekiminiz yapabilir, onun için diş hassasiyetinin farklı bir sebebi ve çözümü olabileceğini bilmeniz gerekir. Her iki durumda da diş hekiminizi görmeniz mutlaka gereklidir.

 

Diş Çürüklerini Nasıl Önleriz?

Diş çürüklerini nasıl önleriz

Diş çürükleri yaygın bir diş problemidir, ancak aşağıdakileri uygulayarak çürük riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Florür içeren bir diş macunu ile dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın.
  • Ara yüz bakımı yapmanız gerekir, diş ipi, ara yüz fırçası veya ağız duşu kullanarak diş aralarında biriken gıda artıklarının dişlerinizi çürütmesine izin vermeyin.
  • Şeker, meyve suyu, şeker oranı yüksek gıdalar, soda ve rafine karbonhidratlar gibi yiyecek ve içecekleri daha az sıklıkta tüketin.
  • Öğünler arasında atıştırmayı sınırlayın.
  • Diş çürüğü riskiniz yüksekse doktorunuz diş macunundan aldığınız florür dışında ek olarak koruyucu florür uygulaması yapabilir.

Aşağıdaki yiyecekler diş çürümesine karşı savaşmada yardımcı olabilir:

  • Lif bakımından zengin meyve ve sebzeler
  • Kalsiyum bakımından zengin besinler
  • Şekersiz siyah veya yeşil çay

Ayrıca, düzenli diş bakımı için yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın. Bu, diş hekiminizin bulduğu herhangi bir problemi tedavi etmenizi sağlar ve gelecekte karşılaşabileceğiniz diş problemlerini önlemeye yardımcı olur.

 

Diş Çürüğü İçin Alternatif Tedaviler

Düzenli diş muayeneleri, rahatsız edici semptomlara yol açmadan ve daha ciddi sorunlara yol açmadan önce çürükleri ve diğer diş problemlerini teşhis edebilir. Diş hekiminize ne kadar erken giderseniz, diş çürüğünü erken aşamalarında tersine çevirme ve ilerlemesini önleme şansınız o kadar artar. Bir çürük, ağrı başlamadan önce tedavi edilirse, muhtemelen kapsamlı bir tedaviye ihtiyacınız olmaz.

Çürüklerin tedavisi, ne kadar şiddetli olduklarına ve sizin özel durumunuza bağlıdır. Tedavi seçenekleri aşağıdakileri içerir:

Florür Tedavisi: Eğer çürüğünüz yeni başlamışsa, florür tedavisi diş minesinin eski haline getirilmesine yardımcı olabilir ve bazen çok erken evrelerde çürüğü geri çevirebilir. Profesyonel florür tedavisi, diş macunu ve ağız çalkalama suyunda bulunan miktardan daha fazla florür içerir. Florür tedavisi, sıvı, jel, köpük veya vernik şeklindeki flörürün dişlerinize fırçalama yoluyla veya bir ağız içi kabında uygulanması ile yapılır. Bu diş minelerinizdeki mineralizasyonu arttırır ve iyi bir ağız bakımıyla beraber dişlerinizin güçlenmesini sağlar, direncini arttırır.

Dolgular: Restorasyonlar olarak da adlandırılan diş dolguları, çürümenin en erken aşamada ilerlemesinde ana tedavi seçeneğidir. Dolgular, diş rengindeki kompozit dolgular, porselen veya amalgam gibi çeşitli malzemelerden yapılır.

Porselen Kuronlar: Yoğun çürük veya zayıflamış dişler için, bir kurona ihtiyacınız olabilir – dişinizin tüm dış dokusu onun özelliklerini taşıyan ve içerdeki hasarlı kısım temizlendikten sonra zayıf  kısmı destekleyen bir malzeme ile restore edilir. Diş hekiminiz, tüm çürümüş bölgeyi ve dişinizin kalanını yeterince iyi bir şekilde yerleştirmek için aşındırır. Kuronlar, yüksek mukavemetli porselen (Tam seramik olarak da adlandırırız; zirkonya ( halk arasında zirkonyum) , e.max, empress gibi isimlerle de anılırlar), hibrit kompozit materyaller, metal alt yapılı porselenden veya diğer malzemelerden yapılabilir.

Kanal Tedavisi: Çürüme dişinizin iç kısmına (sinirlere ) ulaştığında, kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir. Bu, kötü şekilde hasar görmüş veya enfekte olmuş bir dişi çekmek yerine kurtarmak ve korumak için uygulanan bir tedavidir. Hastalıklı diş sinirleri çıkarılır. Daha sonra diş kökünün olduğu kanallar kanal dolgu patı konularak mumyalaştırılır ve sızdırmaz hale getirilir. Bu işlemin sonucunda diş kökünün bağlı olduğu sinir ve damarları dış dünyadan oluşacak sızıntılara karşı koruyarak diş hekiminiz dişinizin tekrar yıllarca ağzınızda kalmasını sağlar.

Diş Çekimi: Bazı dişler çok fazla çürür. Restore edilemez ve çekilmeleri gerekir. Bir dişin çekilmesi diğer dişlerin kaymasına sebep olabilecek bir boşluk bırakabilir. Mümkünse, eksik dişin boşluğunu doldurmak için köprü tedavisi veya diş implantı tedavisi yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Sonuç olarak ufakken ihmal etmeden diş çürüklerinizi tedavi ettirirseniz hem daha basit, hızlı hem de daha ekonomik çözüme ulaşırsınız.

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Comment ( 1 )

Yorum Yaz

Devamını oku:
Milattan Önce 7000 Yılından Günümüze Diş Fırçasının Tarihi ve Misvağın Yeri

Ağız Sağlığı İçin Sağlıklı Beslenme

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.