12 Oca 2017

Bugün küçük büyük, genç yaşlı hemen hemen herkes ağız sağlığının önemli olduğunun farkında olsa da, ne yazık ki kişisel bakımın atlanmaması gereken aşamalarından bir tanesi olan ağız bakımına gereken özeni gösterenlerin sayısı pek fazla değil… Diş ve ağız bakımının unutkanlık, üşengeçlik ya da umursamazlık gibi hepimize bir yerlerden tanıdık gelen nedenler yüzünden ikinci plana atılması da, kişileri uzun vadede çok daha büyük zahmetlere sokacak problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Oysa standart ağız bakımı, kimilerinin sandığının aksine çok zor ya da zahmetli bir süreç değil ve özellikle dikkat edilecek birkaç küçük detay ile gayet verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ben de; ağız sağlığına önem verenler için bilgilendirici ve teşvik edici olması açısından, hakkında internette istemediğiniz kadar liste, makale ve infografik bulabileceğiniz ağız bakımı ile ilgili aklınızda bulundurmanız gereken belli başlı noktalara bu yazımda kısa ve öz bir şekilde değindim.

İşte, daha etkili bir ağız bakımı için göz önünde bulundurabileceğiniz 4 ipucu!

1- Güne Dişlerinizi Fırçalayarak Başlayın

Tahmin ediyor olabileceğinizin aksine, dişlerinizi kahvaltıdan sonra değil de önce -hatta kalktığınız zaman ilk iş olarak- fırçalamak daha doğru bir ağız bakımı için ilk adımdır.

Zamanlama konusunda da dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer yemek yedikten veya bir şeyler içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalıyorsanız, özellikle de asitli bir şey tükettiyseniz, dişlerinize zarar verme riski ile karşı karşıyasınız. Çünkü ağzınızdaki asidi, fırçalayarak diş minenizin daha da içine doğru ilerletiyor olabilirsiniz. Bir diş hekimi olarak önerim, yemekten sonra dişlerinizi fırçalamadan önce en az 30 dakika beklemeniz yönündedir.

2- Diş Fırçalama Tekniği Önemli

Ağız bakımı söz konusu olduğunda, dişlerinizi nasıl fırçaladığınız oldukça önemli. Örneğin sert kıllı bir fırçayla sert bir şekilde fırçalamak, diş ve diş etlerinize zarar verebilir ve bu yüzden pek tavsiye edilmez.

Dikkat edebileceğiniz birkaç nokta:

  • Diş fırçasını diş etinizle 45 derecelik bir açı oluşturacak şekilde konumlandırın.
  • Fırçayı dişlerinizin üzerinde küçük hamlelerle(diş boyu kadar bir alanı kapsayacak şekilde) oval bir şekilde gezdirin.
  • Dişinizin dış yüzeylerini, iç yüzeylerini ve çiğneme yüzeylerini fırçalayın.
  • Ön dişlerinizin iç yüzeylerini temizlemek için diş fırçanızı dik konuma getirin ve dişlerinizi birkaç kez yukarı aşağı fırçalayın.

3- Doğru Diş Fırçası Seçimi & Doğru Saklama Yöntemi

Kullanılan diş fırçası, diş temizliğinde ve dolayısıyla ağız bakımında çok büyük bir rol oynar. Doğru diş fırçalama tekniği ile manuel diş fırçalamanın ağız sağlığındaki payı yadsınamaz olsa da, elektrikli diş fırçası kullanımı size hem daha kolay ve daha etkili bir temizlik sunar; hem de diş fırçalama sonuçlarınızı kaydedip takip edebilmenizi sağlar. Bunun yanı sıra, elektrikli diş fırçaları, düzenli titreşimler sağlayarak ağzınızın daha da temiz olmasına yardımcı olurlar. Son yıllarda diş fırçası endüstrisinde önemli gelişmeler olmaktadır ve elektrikli diş fırçaları, akıllı cihazlar ve uygulamalar ile kişiler -özellikle de çocuklar- dişlerini daha etkili bir şekilde fırçalayabilmektedir.

İster manuel ister elektrikli diş fırçası kullanın, daha etkili bir ağız bakımı için tavsiyem hem dişlerinize hem de diş etlerinize zarar verebilecek sert kıllı fırçalar yerine yumuşak kıllı diş fırçalarına yönelmeniz yönünde olacaktır.

Diş fırçanızı kullanmayı bitirdikten sonra fırçanızı güzelce sudan geçirmek ve içindeki suyun akmasını sağlayacak şekilde yerine yerleştirmek önemlidir. Aynı zamanda diş fırçanızı yerine yerleştirirken, bir başka diş fırçasına değmemesine özen göstermenizi, ve mikropların yayılmasını engellemek adına tuvaletten birkaç metre uzakta, başlık kısmında koruyucu bir kap ile saklamanızı öneriyorum.

 4- Dil Temizliği

Ağız bakımı yaparken dil temizliğine de dikkat etmek gerekir. Zira dilimizin üstünde biriken bakteriler, ağzımızda kötü bir koku oluşmasına yol açabilir. Ağız kokusunu engellemek için günde en azından bir defa dilimizin de dişlerimiz gibi fırçalanması önemlidir. Dilinizi normal diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz.(Arkadan öne doğru.) Ayrıca bu işlem için özel dil fırçaları da bulunmaktadır.

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Çocukların Dişlerini Beyazlatmak Ne Kadar Güvenli

Diş Hekimine Gitmeniz Gereken Acil Durumlar

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.