Florozis ve Nedenleri
Daimi dişleriniz erken çocukluk döneminde diş etleriniz altında çene kemiğimizin içinde gelişimlerini sürdürmektedirler. Yirmi yaş dişleri hariç bütün daimi dişlerin ağzınızda görülen parçaları 8 yaş civarında tamamlanmış olur. Küçük bir çocukken çok miktarda flor alırsanız dişinizin dış yüzünü oluşturan mine tabakasında oluşum bozuklukları oluşabilir. Bu bozukluk çok az renkleşmesinden yüzey bozukluklarına kadar değişik şekillerde görülebilir. Fazla flor dişleriniz diğer bölümlerini etkilemez. Bir defa dişlerinize sürdükten sonra florozis olma şansınız yoktur.
Florozis kozmetik bir durumdur ve bir hastalık değildir. Genelde sadece diş hekimleri tarafından fark edilebilen bir durumdur. Genelde florlu su kullanan çocukların, florlu diş macunu ve flor tabletleri kullanması sonucu yani fazla tüketimle meydana gelir.
Florozis Belirtileri Nelerdir?
Hafif florozis olan dişler ya çok az belirti verirler ya da değişimler ancak diş hekimleri tarafından anlaşılabilir. Hafiften orta şiddete doğru gidildikçe beyaz çizgiler ve noktalar oluşmaktadır. Ağır floroziste ise dişlerde çukurlaşmalar ve kahverengi, gri veya siyah noktalar ve mine oluşum bozuklukları görülür.
Teşhis
Diş hekiminiz çocuğunuzun geçmiş yıllarda flor katıları veya florlu su içip içmediğini soracaktır. Çocuğunuzun dişlerini etkileyebilecek geçmişte veya bugünlerdeki sistemik rahatsızlıkları soracaktır. Diş hekiminiz çocuğunuzun dişlerini, diş etlerini muayene edip gerekirse röntgen çekip dişlerde başka sorun olup olmadığını kontrol edecektir.
Başka durumlar da florozis gibi görülebilir. Gelişimsel bozukluklar ve yüzle ilgili problemler mine ve dentin gelişiminde bozukluklara neden olabilir. Sonuç olarak bebeklerde ve küçük çocuklarda yüksek ateş ve travma dişlerde renkleşmelere neden olabilir. Küçük çocukların süt dişlerinde çürükler görülebilir ve dişlerde görülen her türlü renkleşme diş hekimleri tarafından muayene edilmelidir.
Florozis nedeni ile oluşan noktalar veya lekeler kalıcıdır ve zamanla daha da kararabilir.
Florozis’den Korunma
Eğer 6 yaşından küçük çocuğunuz varsa diş fırçasına küçük bir bezelye kadar diş macunu koyup dişlerini fırçalamasını sağlayın ve kalan macunu yutması yerine tükürmesini sağlayın. Yutmaya özendirebileceği için aromalı diş macunu kullanmaktan kaçının. Bütün flor içeren ürünleri çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin.
İçme sularının florlanması 20. yüzyılın en büyük koruyucu hastalık programıdır. İçme suyunda yeteri kadar flor olmayan çocuklara ek flor tabletleri verilebilir. Eğer çocuğunuz ek flor tabletleri alıyorsa içme suyunuzdaki flor oranını kontrol edin. Bu oranı öğrendikten sonra diş hekiminizle konuşup çocuğunuzun ek flor tabletlerine ihtiyacı olup olmadığına karar verin.
Bazı yiyecekler ve içecekler flor içerirler örnek olarak çoğu meyve suyu ve hafif içecekler florlanmış sular kadar flor içerirler. Bazı şişe sularında fazladan eklenmiş flor vardır. Küçük çocuklar bu tür içecekleri kısıtlı miktarda tüketmelidir.
Florozis Tedavisi
Çoğu vakada tedavi edilmeyecek kadar az florozis görülür veya arka bölgede görülmeyen bölgelerdeki dişlerde florozis görülebilir. Daha ciddi vakalarda veya ön dişlerinde içine dahil olduğu durumlarda diş beyazlatma veya dişlerin yüzeylerinden bir tabaka kaldırma gibi değişik tedavi alternatifleri düşünülebilir. Ağır florozis vakalarında direk kompozit restorasyonları, porselen lamineler veya kuron restorasyonları yapılabilir.
Ne Zaman Bir Uzmana Danışılmalı?
Çocuğunuzun dişlerinde beyaz çizgiler veya noktalar görüyorsanız, bir veya birden fazla dişte renkleşmeler varsa mutlaka bir diş hekimine başvurun.
Florozis Tedavisi
Florozisten etkilenen dişler hastalıklı değillerdir. Kozmetik istekler diş beyazlatma, yüzey lekelenmelerini aşındırma, restoratif işlemler veya kuronlarla çözülebilir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Dişler Ne Zaman Fırçalanmalıdır?
- Milattan Önce 7000 Yılından Günümüze Diş Fırçasının Tarihi ve Misvağın Yeri
- Bebeğinizin Dişlerini Fırçalamak: Ne Zaman Başlanır, Nasıl Yapılır ve Daha Fazlası
- Diş Fırçanızı Temiz Tutmanın 5 Yolu
- Ağız Sağlığı: Elektrikli Diş Fırçaları Gerçekten Daha Mı İyi
- Dişinizi Fırçalamak İçin Kötü Bir Zaman Gerçekten De Var Mı?
- Diş Fırçası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Klasik Mi Yoksa Elektrikli Diş Fırçası Mı?
- Diş Fırçalarındaki Gizli Tehlike
- Elektrikli Diş Fırçası Kullanmanın Avantajları