Diş Çürüğü Nedir?
Diş çürükleri diş minesinin asitle aşındırılmasıyla oluşur. İnsan ağzında birçok bakteri yaşar. Bunlar diş yüzeyine toplanarak plak denilen bir tabaka oluştururlar. Plaklar özellikle kırıklarda, boşluklarda, dişlerin aralarında, diş arkasındaki yarıklarda ve diş eti çizgisinin yakınlarında oluşurlar. Bazı bakteriler yiyeceklerden aldığımız şeker ve karbonhidratları aside dönüştürürler. Bu asitler diş yüzeyindeki mineralleri yok ederek daha sonra büyüyen mikroskopik delikler oluştururlar.
Hasar dişeti çekilmesiyle ortaya çıkan korumasız diş kökü ve dış sert mine gibi herhangi bir yerde oluşabilir. Çürükler koruyucu mine tabakasını aşarak hassas dentin tabakasına ve oradan da sinirleri barındıran yumuşak tabakaya geçebilirler. Çürüklerden kaynaklanan ağrının sebebi tam olarak bilinemese de, bakterilerin yol açtığı iltihap, kök yüzeyinin açığa çıkması ve dentin’in içindeki tubule sıvı seviyelerinin dengesizliğinden süphelenilmektedir.
Diş Çürüğü Belirtiler
Erken çürüklerin herhangi bir belirtisi olmayabilir. Çürüme mine tabakasını aştığında ise diş şekerli yiyeceklere veya soğuk sıcağa karşı hassaslaşabilir.
Teşhis
Diş hekiminiz rutin kontroller sırasında çürük olup olmadığını her zaman kontrol eder. Diş hekimi hem görsel olarak hemde explorer denilen bir aletle dişte hasar almış alanlar olup olmadığını kontrol eder. Periodik olarak eğer gizli çürüklerden şüpheleniliyorsa dişlerin röntgeni çekilir.
Beklenen Süre
Çürüklerin ne kadar süreceği hangi aşamada olduklarına bağlıdır. Çürüğün henüz mine tabakasını eritemediğini gösteren beyaz noktalar, eğer asitin verdiği hasar durdurulur ve dişe kendini yenileme şansı verilirse geriye çevrilebilirler. Mine tabakasını yok etmiş çürüklerde ise geriye dönüş yoktur. Çoğu çürük zamanla kötüleşir ve köke doğru yayılır ve aşınma süresi insandan insana değişir. Çürüğün ağrılı bir seviyeye gelmesi aylar da sürebileceği gibi bir kaç yıl da sürebilir.
Önlemler
Çürükler ağızdaki plak ve bakteri miktarını azaltarak engellenebilir. Bunu yapmanın en iyi yolu günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla birlikte yılda en az iki defa profesyonel diş temizliğidir. Ağzınızdaki asit miktarını gün içinde şekerli ve nişastalı ürünleri daha az tüketerek düşürebilirsiniz. Yemek sonrası ağzınız bir kaç saat asidik olacağı için öğün arası atıştırmalar çürük ihtimalini arttırır. Xylitol içeren sakızlar, yemek sonrası asit yoğunluğunu azaltmakta yardımcı olur.
Dişler fluoridle güçlendirilebilir. Diş hekiminiz çürük ihtimalini değerlendirerek gerekli fluorid tedavisini tavsiye eder. Çocuklarda ise, yeni azı dişleri diş hekiminin fissür örtücü malzemesi uygulamasıyla koruma altına alınabilir.
Diş Çürüğü Tedavi
Çürük için standart çözüm dolgudur. Diş hekimi çürümüş bölgeyi temizledikten sonra ( acıyı azaltmak için genelde anestezi kullanılır) boşluk doldurulur. Dolgular genellikle dayanıklılığı artsın diye gümüş grisi renkli bakır gümüş alaşımlı amalgamdan veya diş rengine daha yakın olan kompozit reçineden yapılır. Amalgamlar genelde büyük azı dişlerinde kullanılır. Kompozitler ise her dişte kullanılabilmesiyle birlikte ön dişlerde çok başarılı sonuçlar vermektedirler. Günümüzde teknolojik olarak materyallerin dirençleri ve teknik kapasitelerinin arttırılmasıyla ve civa hakkındaki olumsuz düşüncelerden dolayı kompozit dolgu ve indirekt dolgu malzemeleri modern diş hekimliğinde amalgamın yerini almıştır. Eğer daha fazla direnç gerekiyorsa daha pahalı olan porselen inley / onley dolgular da kullanılabilir.
Eğer çürük çok büyükse, geriye kalan diş tedavi için gereken dolguyu taşıyamaz. Bu durumda diş hekimi boşluğu doldurarak kuron proteziyle restore edebilir.
Bazen dişin kuron bölümü sağlam kalır ve asıl hasar dişin iç kısmında oluşur. Bu durumlarda diş hekimi sizi kanal tedavisi için endodontist denilen uzman bir diş hekimine yönlendirir. Bu işlemde endodontist dişin özünü çıkartarak yerine kanal dolgu maddesi koyar. Çoğu kanal tedavisinden sonra madde kaybına bağlı olarak indirekt bir kuron vb restorasyon yapmak gerekir.
Ne zaman bir profesyonele başvurmalı?
Çürümenin ilk safhaları genelde ağrısızdır. Sadece düzenli muayeneler ve röntgen sorunu erken teşhis edilmesini sağlar. Eğer sıcağa soğuğa ve tatlı yiyeceklere karşı hassasiyet hissediyorsanız diş hekiminize başvurun. Burada unutulmaması gerekense her hassasiyetin de çürük olmadığıdır bu konuda en net cevabı diş hekiminiz verecektir.
Öngörü
Eğer çürüme teşhis edilmezse, dişin daha da yıpranmasını sağlar. Sonunda diş kontrolsüz çürümeden yok olur.
Çürükler aşağıdaki sebeplerden dolayı daha fazla çürük olma riskini arttırır:
- İlk çürüğün oluşmasını sağlayan asit ve plak, aynı ağız bakımı ve beslenmeyle diğer çürüklerin oluşmasını sağlarlar.
- Bakteriler boşluklara ve restorasyonlara sızma eğilimindedir ve bu yüzden bu bölgeler çürüklere karşı daha açıktır.
- Dolgulardaki çatlak ve aralıklardan sızan bakteri ve yiyecekler dişte dolgu altından çürümeye yol açarlar.
Pingback:Diş Fırçası Hakkında Bilmeniz Gerekenler | Onur Öztürk
Pingback:“Hayat için gülümseyin” kampanyası | Onur Öztürk
Pingback:Diş Dolguları: Nasıl Bir Seçim Yapmalı? – Onur Öztürk
Pingback:Diş Minelerinizi Korumanız İçin Bilmeniz Gerekenler – Onur Öztürk
Pingback:Lazer Uygulaması İle Diş Dokusu Yeniden Oluşturuluyor – Onur Öztürk
Pingback:Profesyonel Diş Beyazlatma Seçenekleri ve Fiyatları – Onur Öztürk
Onur Öztürk
/ 09 Ara 2018Merhaba, diş beyazlatma ücretleri için 02122317979 dan bilgi alabilirsiniz,
Diş çürükleri başlangıç aşamasındayken durabilir veya gerileyebilirler, vücudun iyileştirme mekanizmasını hem iyi bakım hem de doğru ürünler kullanarak çalıştırabiliriz, bununla ilgili olarak tabii ki dişinizin mutlaka diş hekimi tarafından kontrol edilmesi ve buna uygun bir ürün skalası hatta diyet tavsiye edilmesi gerekir. Bu tip durumların çok istisna olduğunu göz önünde bulundurun yalnız, sizin fark ettiğiniz diş çürüklerinin nerdeyse tamamı artık geri dönüşümsüzdür ve o dişe daha fazla zarar vermeden dolgu yapılması gerekir.
Gulay
/ 11 Kas 2019Hocam alt azı dişimde,diş eti çizgisininin üstünde çürük var. 3 kez dolgu yapildi, hepsi de düştü.inley dolgu yaptırsam yine düşer mi? Kaplama yaptirmak istemiyorum
Onur Öztürk
/ 21 Kas 2019Merhaba indirekt porselen restorasyonların bağlantısı çok daha güçlüdür ama normalde de dolgular da kolay kolay düşmez, dişinizde tutunacak duvar çok azsa bu durumda iyi yapılmış porselen kuron çok daha güvenilir bir restorasyon tercihi olabilir. Porselen inley / onley restorasyonlar için bile belli bir miktar diş dokusu gereklidir.