BU SAYFA GÜNCELLENMEKTEDİR.
Diş Eti Ameliyatı Nedir?
Diş ve kök yüzeyi temizliği periodontal diş eti hastalığında en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Diş yüzeyi temizliği diş yüzeyine yapışan tartar ve plağın alınmasıdır. Tedavi özellikle diş eti çizgisi altındaki alanları hedefler. Plak daha sert yüzeylere yapışır. Bu sebepten dolayı kök yüzeyi kök düzleştirme denilen bir işlemle düzleştirilir. Kök yüzeyi düzleştirme varolan tartarı aldığı gibi kök düzeyini de düzleştirir.
Plak dişte oluşan bakteri dolu yapışkan bir maddedir. Zamanla sertleştiğinde kalkulus ismini alır.
Ne için kullanılır?
Bakteriler periodontal hastalığa yolaçar. Plak ve calculus, bakterilerin dişe kolayca yapışmasını sağlayan engebeli bir yüzey oluştururlar. Diş ve kök yüzeyi temizliği de bunu engellemek için yapılır. Hastalığın ilk aşamaları için bu tedavi tek gereken şey olabilir ve tedavi özellikle gingivitis de etkilidir. Daha ilerlemiş dişeti hastalıklarında diş ve kök yüzeyi temizliği ameliyat öncesi uygulanan ilk tedavilerdir.
Hazırlık
Bazı hastalarda diş ve kök yüzeyi temizliği rahatsızlık verici olabilir. Kullanılacak lokal anesteziyle ağzın tedavi edilen bölümü uyuşturulur.
Diş Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diş ve kök yüzeyi temizliği ultrasonik kazıyıcılar ve el aletleriyle yapılır. Ultrasonik ekipmanlar elektrikli veya havalıdırlar. İki ana parçaları bulunur.:
- Keskin olmayan ve çok yüksek frekansta titreşerek dişten diş taşı ve plakı çıkartan metal başlık
- Ucu soğutan ve kalıntının dişten akmasını sağlayan su akıtma sistemi
El aletleri elektrikli değildir. Diş hekiminin plak ve kalkulusu parçalamakta kullandıkları keskin uçları vardır.
Bu aletler çeşitli boy ve şekillerde olabilirler. Her değişik diş veya diş yüzeyi için farklı yüzeyler kullanılır.
Genelde, ultrasonilk araçlar ilk başta diş kök ve uçlarından büyük plak ve diş taşı parçalarını uzaklaştırmak için kullanılırlar. Scaler ve küret denilen el aletleri ile de kalanları temizlenerek diş yüzeyinin temiz ve düz olduğundan emin olunur. Diş eti çizgisi altında çalışılırken plak veya diş taşı gözükmez. Diş hekimi bu durumda dokunarak kök yüzeyindeki sertliği hisseder.Bazen, diş ve kök yüzey temizliği tek sensta tamamlanır. Bu durum genelde hastada periodontal diş hastalığının başlangıcı olan gingivitis varsa gözlenir. Eğer hastada periodontitis varsa birden fazla ziyaret gerekir. Diş hekimi her seansta ağızın bir çeyreğini tamamlar.
Tedaviden yaklaşık iki üç gün sonra şişlik ve sıcak soğuk hassasiyeti gözlenir ve eczaneden alınan ağrı kesicilerle bu duruma çare bulabilirsiniz.
Diş ve kök yüzeyi temizliği sonrasında antiseptik ağız gargarası kullanmanız gerekebilir. Bu çözüm eğer ağızdaki şişlikler düzenli ağız bakımını engelliyorsa tavsiye edilir. İlk birkaç gün ufak kanamalar olması doğaldır ve bir hafta içinde biterler.
Diş Eti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Periodontitisin tedavisi dişeti şişmesini engeller. Aynı zamanda plak oluşumunu hızlandıran periodontal cepler oluşumunu engeller. Bu yüzden tedavi başarılı olduğunda, kızarıklıklar geçer ve dişetleri ufalır.
Çekilmenin oranı cebin ilk büyüklüğüne ve periodontitisin seviyesine bağlıdır. Hastalık ne kadar ilerlemişse, başarılı terapi sonrası çekilme de o kadar fazla olur ve sonuç olarak kökün bazı bölümleri ortaya çıkar. Bu, dişin daha uzun gözükmesini sağlar ve sıcak soğuk hassasiyetinin artmasını sağlar. Çürükleri önlemek için diş hekimi size fluorid içeren jel tavsiye edebilir. Plağı kontrol altında tutmak da ayrıca önemlidir.
Eğer doktorunuz bazı diş tedavilerine girmeden antibiyotik kullanmanızı söylüyorsa bunu tedavi öncesi diş hekiminizle paylaşmanız gerekir.
Ne zaman Profesyonele Başvurulmalıdır?
Eğer diş ve kök yüzeyi temizliği sonrası ateş, kanama, ağrı ve şişme olursa diş hekiminize başvurmanız gerekir.