Diş Eti Hastalığı Erken Doğuma Yol Açıyor

16 Tem 2013

Yapılan araştırmalara göre diş eti hastalığının erken doğuma yol açtığı ortaya çıktı. Plusdent Diş Kliniğinden Diş hekimi Onur Öztürk diş sağlığıyla ilgilenen hamile annelere ağız ve diş sağlıklarını hamilelik döneminde nasıl korumaları gerektiği konusunda bazı tavsiyelerde bulundu. 

Yapılan araştırmalara göre  diş eti hastalığının erken doğuma yol açtığı düşünülmektedir. Erken doğumu ağız içinde diş etlerinde hastalığa yol açan bakterilere bağlı olarak gelişen enfeksiyona karşı vücudun hormon dengesinin bozulması buna sebep olarak gösterilmektedir.Erken doğmuş çocuklar zamanında doğmuş çocuklar kadar sağlıklı değildir ve erken doğum ya da düşük kilolu doğum nedeni ile oluşan komplikasyon
lar, bebek ölümlerinin yüzde 60’ını oluşturmaktadır. Bu sebepten dolayı erken doğumu tetikleyecek etkenlerden uzak durmak gerekir, eğer var olan bir diş eti enfeksiyonunuz var ve şu anda hamile iseniz doktorunuzun onayı ile yapılacak olan diş eti tedavisi sizi bu riskten kurtaracaktır.

Diş hekimliğinde hamilelik döneminde kadınların ağız sağlığının olumsuz etkilendiğinin bilinmesine rağmen, yapılan araştırma sonucunda  erken doğum ve diş eti hastalığı arasındaki bağlantı bulunmuştur. Bilim adamları, erken doğum riski taşıyan her 3 kadından birinde, ağızlarında ve amniyotik sıvılarında diş eti hastalığı bakterilerine rastladığından, aralarında bir bağlantı olabileceği konusunda uyarıyor ve amniyotik sıvı doğmamış bebeği çevreleyen bir sıvı olduğu için bu sıvıya kötü etki eden herhangi bir şeyin hem bebek hem de anne açısından zararlı olduğunu belirtiyorlar. Bu durumda ise diş eti hastalığı çok büyük bir risk taşımaktadır. Çoğu kadının hamilelik dönemindeki hormon değişimlerinin ağız sağlıklarını kötü etkilediği bilinen bir gerçek olduğundan diş hekimleri koruyucu tedbirler almakta ve bakım önerilerinde bulunmaktadırlar. “Bazı kadınların diş etleri daha kolay kanarken, diş eti hastalığı olanlarda ise hastalığın daha hızlı ilerlediği görülmüştür.” “Ayrıca bazı kadınlar hamilelik döneminde dişlerine bakmaya daha az önem verirler ve bunun da etkisi büyük olabilir.” Bu konuyla ilgili Plusdent ağız ve diş sağlığı Diş hekimi Onur Öztürk diş sağlığıyla ilgilenen hamile annelere ağız ve diş sağlıklarını hamilelik döneminde nasıl korumaları gerektiği konusunda bazı tavsiyelerde bulunuyor:

Hamileler için 3-6 aylar arası diş tedavileri ve rutin diş taşı temizlikleri için en uygun zamandır. Ağrı yapan, rahatsızlık veren bir problem var ise, hamile jinekolog ve diş hekimi birlikte tedaviyi programlayarak ağrının ortadan kalkması sağlanmalıdır. Ancak, acil olmayan tedavilerin hamileyken yapılması pek tercih edilmez. Hamilelik öncesinde hamilelik planlanmadan  kadın doğum uzmanı bir doktor ile görüşüp planlama yapıldığı gibi aynı şekilde diş hekimine de giderek sorunlu diş ve diş etlerimizle ilgili problemleri hallettirmeli, ayrıca radyolojik tetkikleri de yaptırarak sorun doğurabilecek dişler de tespit edilerek önceden önlemleri alınmalıdır. Bu şekilde sorunsuz ve diş sağlığı açısından stressiz bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz.

 Hamilelikte ağzımız hormon seviyelerindeki ani artış sebebiyle diş eti iltihaplarına eğilimlidir. Eğer diş etlerindeki besin artıkları (plak) tam olarak temizlenemezse kolayca gingivitis (kırmızı, şişkin, kanamalı diş etleri) oluşabilir. Yapılan araştırmalara göre ciddi diş eti rahatsızlıkları olan hamile kadınlarda ise erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riski vardır. Bunun hiç oluşmamasını sağlamak , doğru ve etkin bir şekilde diş fırçalamak ve diş ipi kullanımıyla mümkündür.

Genelde sabah bulantıları olan ve sık sık kusan hamilelerde ağız içindeki asidik ortam dişlerde aşınma ve hassasiyetlere sebep olabilir. Bunu engellemek için ağız gargaraları veya en azından ağzın sık sık su ile çalkalanması önerilir. Bundan da etkin ve doğru fırçalama ile kurtulmak mümkündür.Fakat kusmanın hemen arkasından ağızdaki ortamın asitliği maksimuma ulaştığından bu sırada dişleri fırçalamak mine yüzeyinde aşınmalara sebep olur.Yapılması uygun olan kusmadan sonra ağzı bol su ile çalkalayıp 20-30 dk bekledikten sonra dişleri fırçalamaktır. Hamilenin sürekli diş fırçalamaktan midesi bulanıyorsa su ile bol bol çalkalayarak ağzından asidi uzaklaştırmasının bile büyük faydası vardır.

Hamilelerde oluşan iyi huylu diş eti tümörleri ise hamilelik bittikten kısa süre sonra yok olur.
Bu süreç boyunca iyi beslenme, özellikle bol bol C vitamini ve B12 vitamini alınması, ağız ortamını güçlü ve sağlıklı yapar. Diş hekimi tarafından yapılan diş taşı temizlikleri ise, bu dönemde hem diş eti iltihabının oluşmasını engeller hem de diş eti tümörleri ve çürüğün meydana gelme ihtimalini azaltır.

“Eğer hamileyseniz, ağız sağlığı çok önemlidir. Günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır. “

“Dişlerinizi fluoridli diş macunlarıyla fırçalamalı, şekerli yiyecek içecek tüketimini azaltmalı ve olabildiği kadar çok diş hekimine gitmelisiniz.”

“Dişlerinizi iki dakika boyunca fırçalamak ve bütün yüzeyleri temizlemek çok önemlidir. Diş arası fırçalar veya diş ipiyle günde bir kez dişlerinizin aralarını temizlemek de önemlidir.”

“İyi ağız hijyeni sadece sizin için değil, çocuğunuz için de yararlıdır.”

Hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesinden geçerek  optimal ağız hijyenine kavuşmalı ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmalıdır. Çünkü plak birikimi, ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt ilişki vardır.

Bu yazılarımızda ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Dişlerinizi Gıcırdattığınızı Nasıl Anlarsınız

Dişleri Uzun Süre Daha Beyaz Tutmaya Yardımcı Olan Yiyecekler

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.