Dişlerinize Zarar Vermekten Kaçınmak İçin Nasıl Fırçalamalısınız

05 Şub 2015

Pek çok kişi, dişlerini yıllardır yanlış yöntemlerle fırçaladığını öğrenince oldukça şaşırıyor. Yoksa siz de dişlerinizi yanlış fırçalayanlardan mısınız? Eğer öyleyse, diş minelerinizi aşındırma ve dişlerinize kalıcı zarar verme riski taşıyorsunuz demektir.

İnanın ya da inanmayın, diş fırçası kılları dişlerinize zarar verebilir. Dişlerinizi doğru bir şekilde nasıl fırçalayacağınızı öğrenin ve onları yıllarca koruyun.

Diş Fırçalamanın Yanlış Yolu

Eğer siz de bu çoğunluğun bir parçasıysanız dişlerinizi temiz ve kaygan hale gelene kadar ileri-geri hareketlerle (bir ileri, bir geri testereleme gibi) fırçalıyorsunuz demektir. Aynı zamanda ne kadar hızlı ve sert fırçalarsanız, o kadar çabuk işinizi bitirip evden çıkabileceğinizi ve işe ya da okula gidebileceğinizi sanıyorsunuz.

Ne var ki, dişlerinizi bu şekilde fırçalayarak o değerli diş minelerinize zarar veriyorsunuz. Bu testereleme tekniği dişlerinizi ve diş etlerinizi aşındırır ve onları çok çabuk yaşlandırır.

Ayrıca, bu tarz bir tekniği kullanarak, dişlerinizdeki koruyucu diş minelerini soyuyorsunuz. Bu şekilde dişlerinizi sıcak ve soğuğa karşı hassaslaştırıyorsunuz, hem de normalde olması gerekenden daha hızlı bir biçimde.
Bu yöntem yalnızca diş minelerinize zarar vermiyor; aynı zamanda etkin bir şekilde dişlerinizi de temizlemiyor. Fırça kılları ileri ve geri giderek mikropları sadece bir dişten alıp diğerine gönderiyor – bu sırada dişlerin arasındaki artıkları da es geçiyor.

Diş eti hastalıklarından ve diş çürüklerinden uzak durmak için diş aralarının temiz kalması gerekiyor. Dişlerinizi testereleme tekniği ile fırçaladığınız zaman fırça kıllarının hiçbiri diş aralarına girmeye fırsat bulamıyor ve bu nedenle oluşan plakları ve diğer yemek parçacıklarını temizleyemiyor. Bu yöntemi uygulayarak diş fırçalamanın en temel gayesini kaçırmış oluyorsunuz.

Dişlerinizi Doğru Bir Biçimde Nasıl Fırçalarsınız?

Düzgün fırçalama tekniği, oldukça basittir. Hatta o kadar basittir ki ilk başlarda dişlerinizi temizlediğinizi hissetmeyebilirsiniz – bu çok normal. Kendinize biraz zaman verin. Hayatınız boyunca kullandığınız yöntemi bırakıp yeni bir metodu kullanmaya başlamak kolay değil. Alışkanlığınızı değiştirmek için diş fırçanızı baskın olmayan elinizle kullanmayı deneyin. Alışması zor olacak, fakat sonuçlar kendi adına konuşmaya başlayacak.

Öncelikle, diş fırçanızı dişlerinize yerleştirin ve biraz ileri geri kıpırdatın – fırça kıllarının her dişin üzerinden geçtiğinden ve işini yaptığından emin olun. Bu şekilde yaparak diş fırçasının kıllarının dişleriniz arasındaki boşluklara girmeye çalışmasına izin vermiş oluyorsunuz. Böylece tüm yemek parçacıklarının ve plakların her fırçalama sırasında arınmasını sağlıyorsunuz.

Ağzınızın bir bölümünü yukarıda tarif edildiği biçimde fırçaladıktan sonra aynı yöntemi diğer tarafa da uygulayın. Fırçayı hafifçe yuvarlak, dairesel hareketlerle döndürün ve fırçanın kıllarının diş aralarına girdiğinden emin olun. Daha sonra diğer bölüme geçin ve aynı hareketleri tekrarlayın – ta ki ağzınızdaki tüm bölümlerin üzerinden geçene kadar. Dişlerinizi ancak bu şekilde fırçalayarak onların sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntemle gözle görülür sonuçlar elde edeceksiniz.

Düzgün Bir Yöntem Niçin O Kadar Önemli?

Dişleri daha hızlı ve sert fırçalamak, daha etkili olduğu hissini uyandırabilir; fakat bu testereleme tekniği aslında dişlerinize ve diş etlerinize zarar verir. Bu yöntem, yemek parçacıklarının plakların yerleşmesine izin verir ve çok ciddi sağlık problemlerine sebep olur. Düzgün bir yöntem, her dişin diş fırçasının avantajlarından yararlanmasını sağlar.

Dişlerinizi kaç yıldır yanlış fırçaladığınızın bir önemi yok, çünkü bunu hemen bugün değiştirebilirsiniz! Gece yatmadan önce yukarıda tavsiye edilen biçimde dişlerinizi fırçalayın.

Ve unutmayın: Dişlerinizi ileri geri testerelemeyin! Onun yerine, hafifçe sallama tekniğini kullanın.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Hollywood’un En Kötü Dişlerinden Bazen En İyi Karakterler Çıkabilir

Diş çekimi acıtır mı
Diş Çektirmek Acıtır Mı?

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.