DİŞ FIRÇANIZDA NEYİN SAKLANDIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ?
İngiltere’nin Manchester Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre diş fırçaları, mikroplarla dolu. Diş fırçalarının pek çok hastalığa sebep olabilen 100 milyondan fazla mikrop barındırdığı ortaya çıktı ama merak etmeyin: Ağzınız zaten en başından tam olarak steril değildi.
AĞIZ DOLUSU BAKTERİ
Ağzımızda her gün yüzlerce mikroorganizma bulunuyor. Esas problemin, ağızdaki bakterilerin sağlıksız bir dengesi olduğunda başladığını bilmemiz gerekiyor. Ağzınızdaki plağın (dişinizden temizleyerek çıkarttığınız tabaka) bakteri olduğunu unutmamak oldukça önemli: “Yani, dişlerinizi her fırçaladığınızda, diş fırçanıza bakteri yerleştiriyorsunuz.”
DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMAK YENİ HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİR Mİ?
Diş fırçalama eylemi, aslında bu tür organizmaları ağzınızdaki derinin altına itiyor. Bu mikropların çoğu diş fırçanızda ve zaten ağzınızda olduğundan ötürü, yeni hastalıklara sebebiyet vermez – başkalarıyla paylaşılmadığı sürece. Bu mikroplar vücudumuzda bir denge içindedirler. Direnciniz düşük olduğu zaman, durum klinik olarak önem arz etmeye başlar. Temelde kendinize tekrar bulaştırıyorsunuz.
DİŞ FIRÇANIZ SİZİ HASTA EDEBİLİR Mİ?
Muhtemelen doğrudan hayır. Ağzınızda ne kadar bakteri yaşarsa yaşasın; vücudunuzun doğal savunmaları, diş fırçanızdan enfeksiyon kapmanıza izin vermeyecektir. İnsan vücudu genellikle kendini bakterilerden koruyabilir: “Yani banyomuzda duran diş fırçamızın içinde bakterilerin oturduğunu gösteren bir kanıttan habersiziz. Oradaki bakterinin enfeksiyona dönüştüğünü bilmiyoruz.” Yine de, sağ duyularımızdan yola çıkarak diş fırçalarımızı tuvaletin yanında barındırmaktan kaçınmalıyız.
SİFONU ÇEKTİĞİNİZ YERDE DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMAYIN!
Çoğu tuvaletler küçük olur. Ve pek çok evde klozet, lavabonun (diş fırçasının bulunduğu yerin) hemen yanında durur. Sifonu her çektiğinizde bakteriler havaya karışır. Koku spreylerini diş fırçanızın yakınlarına sıkmayın. Yemek yemek ve su içmek için kullandığımız tabakları ve bardakları tuvalette ya da tuvaletin yanında bulundurmuyorsak o zaman diş fırçanızı niye oraya koyuyoruz? Diş fırçanızı mümkün olduğu kadar tuvaletten uzakta barındırın.
DİŞ FIRÇASI TUTUCULARI
Bu tutucular, tuvaletteki konumlarından ötürü, sifondan sonra havaya saçılan mikropları yakalar. Yapılan araştırmada çıkan sonuçlar şaşırtıcı: Evdeki en pis üçüncü eşya, bu diş fırçası tutucularıdır.
DİŞ FIRÇASI BARINDIRMA TÜYOLARI
Diş fırçanızı tuvaletten uzak tutmanın dışında başka nelere dikkat etmelisiniz?
- Durulanmış bir şekilde bırakın.
- Kuru tutun. Bakteriler nemli ortamlara bayılır. Bu nedenle diş fırçası kapakları kullanmaktan kaçının – bu tarz kapaklar, nemli ortama sebep olabilir.
- Diş fırçasının başını dik tutun.
- Fırçanın kıllarının şeffaf olmasını ve beklerken ışık görmesini tercih edin.
- Diş fırçanızı kendinize saklayın. Ailenizle ne kadar yakın olursanız olun ama diş fırçalarını sakın kullanmayın.
- Diş fırçaları birbirine dokunduğunda mikropları değiş tokuş ederler, fırça taşıma kaplarını doğru seçmek gerekir.
DİŞ FIRÇASI TEMİZLEYİCİLERİ GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?
Diş fırçası temizleyici adı altında pek çok ürün bulunuyor. Yapılan araştırmalar, bu ürünlerin bir kısmının etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu tabii ki tamamen fırçanızı temiz tutabildiğiniz anlamına gelmeyebilir bunun için antibakteriyel etkisi yüksek gargaralarla diş fırçanızı kullanım öncesinde yıkayarak aralıklarla dezenfekte etmeyi tercih edebilirsiniz.
DİŞ FIRÇANIZI HANGİ SIKLIKTA DEĞİŞTİRMELİSİNİZ?
Düzenli olarak diş fırçanızı değiştirirseniz, mikropları da sınırlandırmış olursunuz. Diş fırçaları en fazla 3-4 ayda bir değiştirilmelidir, tercihen 2 ayda bire de indirilebilir değiştirme süresi. Eğer hastalık söz konusuysa o zaman hastalık süresince ayrı bir fırça kullanmayı, bitince de yeni bir fırçaya geçmeyi tercih etmeniz lazım.
DİŞ TEMİZLİĞİNİZİ AKSATMAYIN
Dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipiyle temizlemeyi her aksattığınızda ağzınızda ne kadar mikrop biriktiğini ve bu biriken mikropların neler yapabileceğini bir düşünün. Diş eti hastalıklarına, diş çürümelerine ve kötü nefese sebep olan bakteriler… Bu bakterilerden arınmak için mümkün olduğu kadar sık dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipiyle temizlemelisiniz. Antibakteriyel ağız çalkalayıcıyla dişlerinizi temizlemeniz, ağız ve diş sağlığınız açısından oldukça faydalıdır.