08 Eki 2014

Çoğu insanın “Dişlerini çok fena gıcırdatıyorsun!” lafıyla bir alıp veremediği vardır. Bu cümleyi duyar duymaz verilen en yaygın tepki “Hiç de gıcırdatmıyorum!” oluyor. Sanki daha ağır bir ithamda bulunmuşsunuz gibi tepki verebiliyorlar.

Yıpranmış dişler birbirine puzzle parçaları gibi uyuyorsa dişlerinizi gıcırdattığınızdan kaynaklanabilir.

İnsanların Dişlerini Gıcırdattığı ya da Sımsıkı Sıktığını Kabul Etmemesinin Sebepleri

İnsanların gece uyurken dişlerini gıcırdatmadığından emin olmaları oldukça şaşırtıcı. Uyurken ne yaptığınızdan nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz? Dişlerini gıcırdattığını inkâr edenlerden bazı iddialar;
1. Kocam/karım/sevgilim duyardı.
2. Kalktığımda ağzım acımıyor.
3. Dişlerim acımıyor.
4. Benim uykum hafiftir.
5. Gençken diş hekimim dişlerime eziyet ettiği için böyle görünüyorlar.
6. Ağzım açık uyuyorum.
7. Ağzım açık uyumaya odaklanıyorum, böylece gıcırdatmıyorum (Bir önceki gerekçeden daha iyi, ağzınız açık uyumaya odaklanıyorsunuz! Nasıl oluyorsa?!?).
8. Dişlerimi gıcırdatamam, çünkü sürekli horluyorum.

Muhtemelen daha bir sürü gerekçe vardır, ama bu yukarıdakiler en yaygın olanları. Ne var ki, şu önemli gerçeği unutmayın; uyuduğunuz zaman ne yapıp ne yapmadığınıza dair en ufak bir fikriniz yok. Çünkü uyuyorsunuz!

Diş Gıcırdatma Nedir?

  • Diş gıcırdatma, bir uyku hastalığı olarak kabul edilebilir. Bu rahatsızlığın gerçek sebepleri üzerine yapılan tartışmalar hâlâ devam ediyor.
  • Dişlerinizin kapanış pozisyonun, dişlerinizi gıcırdatıp gıcırdatmamanızla her zaman ilgisi olmayabilir.
  • Eğer gıcırdatıyorsanız bunlar kısa süreli olur, tüm gece sürmez. Her gıcırdatma 30 saniye kadar sürebilir. Gecenin yüzde 90’ında ağzınız açık uyuyor olabilirsiniz ancak geri kalan yüzde 10’luk zaman zarfında dişlerinizi gıcırdatabilirsiniz ve bu da zarar görmeniz için yeterlidir.
  • Koruyucu refleksleriniz geceleri kapandığı için dişlerinizi geceleri gün içerisinde yaptığınızdan ortalama yüzde 130 daha sert sıkıyorsunuz.
  • Diş sıkma ve diş gıcırdatma aynı anlama gelmez.
  • Diş sıkma: Dişleri oynatamayacak kadar sıkmak. Dişlerini sıkan kişiler, dişlerini gıcırdatanlara göre dişlerine daha az zarar verir, fakat çok acı çekebilirler.
  • Diş gıcırdatma: Dişler yine sıkılır, ama oynatamayacak kadar değil. Bu tür hastalar, dişlere daha çok zarar verir, ancak daha az rahatsızlık hissederler. Bazı insanlar dişini hem sıkar hem de gıcırdatır.
  • Diş mineleri, kemiklerden yüzde 15 daha serttir. Diş minelerinizi yıpratmanız için çok fazla güce, çok fazla zamana ve çok uzun bir döneme ihtiyacınız var. Bunu birkaç ayda gerçekleştiremezsiniz.
  • Asidik beslenme menüsü (sodalar, enerji içecekleri, asitli içecekler, yemekler vs), diş minelerinizi zayıflatır ve diş gıcırdatma sırasında yıpranmalarını kolaylaştırır.
  • Herkes aynı şekilde dişlerini gıcırdatmaz ya da dişlerini sıkmaz. Bir grup diş hekimi 10 yıl boyunca 400’den fazla hastayı gözlemledi ve ne tarz bir tedavi -diş telleri, büyük yenileme, kombinasyon tedavi- görmüş olmaları fark etmeksizin hastaların gıcırdatma biçimlerinin şaşırtıcı bir biçimde istikrarlı olduğunu gördü.

    Gece Plağı, Tüm Dişlerinizin Yapılmasından Daha Ucuza Geliyor

    Diş gıcırdatanların dişlerine ve çene eklemine zarar vermesini engellemek için koruyucu amaçlı boksörlerin taktığı şekilde yapılan ince ve genellikle şeffaf “gece plakları” yapılabilmektedir.

    Bunların maliyetini sigortanız karşılamayabilir ama bunlar belirli aralıklarla yapılan ve uygun sayılabilecek rakamlara diş hekiminizden tedarik edilebilirler. Tüm dişlerinizi yaptırmak ise muhtemelen sigortanızın yine karşılamayacağı hem de çok yüksek maliyetlere çıkan ve geri dönüşü olmayan bir işlemdir. Gece plağı yaptırdığınızda kullanacağınız sizin dişleriniz olacaktır, sizin seçiminiz.
    Şimdi ne düşünüyorsunuz? Hâlâ dişlerinizi gıcırdatmadığınızı iddia ediyor musunuz?

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Comment ( 1 )

  • Aman

    Sevgilim uyumadan tel izlerken gıcırdatyo neden diye sorsam.
    Cevap vermiyo

Yorum Yaz

Devamını oku:
Diş Beyazlatma Hakkında Merak Ettikleriniz

Hastalık Ağızda Başlıyor

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.