Bir bardak buzlu su içtiğinizde, şekerli bir şeyler yediğinizde ya da sıcak çorba içtiğinizde bir veya birden fazla dişinizin, sinirleriniz aracılığıyla ilettiği his sizi yerinizden oynatıyor değil mi? Bu, hassas dişlere sahip olduğunuz anlamına geliyor.
Peki, bu neden oluyor? Dişiniz niye sıcağa, soğuğa, tatlıya ya da ekşiye, hatta kimi zaman baskıya tepki gösteriyor? Diş hekimleri de hastanın neden hassas dişlere sahip olduğunu bulmak için dedektiflik oynamak zorunda kalıyor. Çünkü dişlerin hassas olmasına yol açan, diş yapılarını zedeleyebilen ve acıyı dindirmek için kanal tedavisi gerektiren -travmadan diş hastalıklarına kadar- pek çok farklı neden bulunuyor. Bir ya da birden fazla diş en ufak bir baskıya karşı hassaslaşabiliyor. Örneğin sert bir mısır tanesini yanlışlıkla ısırdıysanız ve bunun sonucunda dişiniz kırıldı veya zarar gördüyse bu diş genelde diş hekimleri tarafından temizlendikten, doldurulduktan ya da başka şekillerde üzerinde çalışıldıktan sonra hassasiyet kazanabiliyor.
Bazen bu tür bir hassasiyetin geçmesi haftalar, hatta aylar alabiliyor. Diğer durumlarda da insanlar, dişlerini gıcırdatarak ya da ağızlarını sıkı sıkı kenetleyerek diş hassasiyetine sebep olabiliyor. Baskıya karşı gelişen bu tarz bir hassasiyet, endişe duyulacak bir durum değil. Tabii eğer bir ya da iki defa olduysa ve bir – iki gün içinde geçtiyse. Burada bunu bir uyarıcı gibi kabul etmek gerekir eğer diş sıkma veya gıcırdatma durumunuz varsa hassasiyetle birleştiği zaman çözümü için diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir.
Dişlerin travmayı atlatması için zaman gerekir. Baskı hassasiyeti kalıcı bir durum haline geldiği zaman kırılmadan, çatlamadan ya da çürümeden şüphelenebilir ve diş doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz. Isıya karşı hassasiyet, genellikle dişlerin bakımı ihlal edildiği, kimi zaman da bir veya daha fazla dişin çok kısa aralıklarla ya da çok sert travma geldiği anlamına gelebilir. Çünkü ufak da olsa yerinden kayma olabilir, böylece yüzeyinin ısırığınızı şekillendirdiği noktayı değiştirmiştir. Bu tür kaymalar, parmak emme gibi alışkanlıklar ya da bir veya daha fazla dişinizin travma görmesinden kaynaklanabilir.
Isıya, tatlıya ya da ekşi yemeklere karşı gelişen diş duyarlılığının en yaygın sebebi korunmasız dentin dokusudur. Diş minelerinin hemen altında bulunan ve mikroskobik tünelleri (tübül) barındıran sert dokular olan dentinler, diş çürümesi, diş eti çekilmesi, yemek ya da diş fırçası aşındırması yüzünden korunmasız bir hale gelebilir. Sebebi ne olursa olsun, korunmasız bölgeler diş hassasiyetine yol açarlar.
Bir veya daha fazla dişinizde duyarlılık geliştiyse öncelikle neyin sebep olduğunu öğrenmek için diş doktorunuza görünün. Duyarlılığınız basit bir diş minesi aşınması ya da diş eti çekilmesi sonucu oluşmuşsa aşağıda detaylarını bulabileceğiniz 4 altın kuralı mutlaka uygulayın:
1. Hassasiyeti Azaltan Diş Macunlarını Kullanın
Diş minesi aşınması veya diş eti çekilmesi yüzünden oluşmuş diş duyarlılığı, ne yazık ki dişlerinize dolgu yaptırmakla geçmez. Bunun yerine hassasiyeti azaltan diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın. Marketlerden satın alabileceğiniz bu tür diş macunlarının içinde, dentindeki kanalları (tübülleri) doldurarak duyarlılığı azaltan maddeler bulunur.
Yatmadan önce diş macununuzdan biraz parmağınıza ya da küçük bir pamuklu beze sürün ve duyarlı noktalara yaymayı deneyin. Fırçalarken diş fırçanızı ıslatmayın, diş macununun tükürüğünüzle köpürmesini sağlayın ki normalde de doğru diş fırçalama şekli budur. Tükürün, ancak durulamayın. Birkaç hafta içinde dişlerinizdeki hassasiyetin azaldığını hissedeceksiniz.
Florür oranı yüksek ve içerisinde nitrat barındıran macunlar hatta daha da yeni bir ürün olan arjinin içeren macunların bu konuda ümit verici sonuçları vardır.
2. Florür İçeren Ağız Gargaralarını Deneyin
Reçetesiz satılan ve her eczanede ya da markette bulabileceğiniz florür içeren ağız çalkalama suları, özellikle çürük sorunları yaşayan kişilerde hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilir. Bu çalkalayıcıları günde bir – iki defa kullanın; ağzınızın içinde gezdirin, yaklaşık 1 dakika boyunca ve daha sonra tükürün, üzerine de en az 30 dakika her hangi bir şey yiyip içmeyin.
Hassas dişlere sahip kişiler kimi zaman marketlerde bulunanlara göre daha güçlü florür içerikli bir çalkalayıcıya ya da jele ihtiyaç duyar. Örneğin diş eti hastalıkları için uygulanan bazı tedaviler (plakaları azaltan kök düzeltmesi gibi) hassas dişleri daha da duyarlı hale getirebilir. Bu gibi durumlarda diş hekimleri sorunu ortadan kaldıracak özel bir florür jeli önerebilir.
3. Dişlerinizi Temiz Tutun
Dişlerin üzerinde şekillenen beyaz yapışık maddeler olan plaklar, özellikle takma dişleriniz doğal olarak hassassa, dişleri rahatsız eden bir asit üretir. Dişlerinizi günde en az iki defa fırçalayarak her gün plaklara karşı savaş açabilirsiniz. Bunu tercihen yemekten en az 30 dakika sonra ve yatmadan önce yaparsanız daha olumlu sonuç alırsınız. Bunun yanı sıra dişlerinizi günde en az bir defa diş ipi ile temizlemeyi de unutmayın.
4. Yumuşak Bir Diş Fırçası Kullanın
İnsanlar diş hassasiyetine çoğunlukla koruyucu diş minelerine zarar vererek, dişlerini çok sert fırçalayarak ya da sert diş fırçaları kullanarak yol açar. Diş eti çekildiği zaman korunmasız dentin, diş fırçası aşındırmasına karşı daha kırılgan bir hal alır. Bu nedenle yumuşak diş fırçasını kullanın ve dişlerinizi fırçalarken çok küçük bir baskı uygulayın. Yumuşak dokunuşlar, fırçanın daha özgür hareket etmesini ve dişlerinizi daha etkin bir şekilde fırçalamanızı sağlayacaktır. Bu konuda piyasada çok nitelikli ürünler bulunmaktadır, ürün tavsiyesi için diş hekiminize danışabilirsiniz.
S.
/ 18 Eki 2015Merhaba!
Ben yurtdusunda yasiyorum dislerimle ilgili bir tahilsizlik oldu.
Benim dislerimde hicbir agri yada problemim yoktu disetlerimde de sorun yoktu. Daha önce yillik kontrollere gidiyordum. Röntgen cekip dis tasi varsa onu el aletiye biraz tirtiklayip birakiyordu dis hijyenisti. Bu sefer cok farkli oldu. Bana dislerine iyi bakmissin fazla dis tasin yok dedi, sonra biraz temizlicem dedi. Dislerimde herhangi bir lekede yoktu. Ön ust ve alt dislerimde elektrikli bir alet kullandi ve köklerden yukari dogru kullandi. Ben aslinda anlamadim niye böyle yaptigini ama daha önce bana hic bir zarar vermedigi icin ona guvendim aklima kötu bir sey olacagi gelmedi. Sonra dislerimi parlatacagini söyledi ve bastirarak surttu o parlatici elektrikli aleti. Ilk gun tuhaf hissedilecegini dusundugum icin birsey anlamadim dha sonra soguk sicak ictigimde sìzi hissetmeye basladim ve hatta hic birsey yemedigim zamanlar bile zonklayan sizliyordu bazen dislerim uyusmus gibi de sanki sadece aci var dis yok gibi hissediyrdum. Bir ay oldu halen ara ara dislerimin aralari sizliyor. özellikle alt ön dislerimde. Dilimlede dislerimin seyreldigini hissediyordum ve cok sik olan dislerrimin ust taraflarinin seyreldigini özellile bir yerde alttan yukari tam bir seyreklik aciklik olustugu cok bariz birsekilde görunuyor. Ustelik oparlaticiyi surttugu yerlerde dis minelrimde siyriklar kesik seklinde görunuyor. Benim dislerim kucuk ve mineleri ince. Bu islemi kbelkide kaldiracak yapida degillerdi. Bunu bilmesi gerekmez miydi? Onun sefiyle konustum. Kullandigi macunun aletlerin dislere zarar vermicegini söyledi. Kimse daha önce böyle birsey duymamis. Kendiside benim abarttigimi böyle dusundugumu söyledi guya yanlis birsey yapmamis. Öyleyse bu olanlari benmi yaptim? Bana belki geceleri disini gicirdatiyorsun agrilar ondan olabilir dediler. Oysa o dis hijyenistine gitmeden önce asla bir agrim yoktu disimi gicirdatsam agrim olurdu ya da dislerin birbirine degdigi yerde asinma olurdu. Baska bir disciye gittim ogördu siyriklari ama bana yardimci olmadi. Biriside disini daha önce görmedigim icin bilmiyorum sen kendin daha iyi bilirsin tabi farkliligi dedi. Hassa disler icin macun kullan florurle calkala dedi. O hijyenisti sikayet edicem ama keske bir disci beni anlasa ve bir rapor gibi birsey yazsa elimde bir kanit olurdu. Sizce iyi bir disci bunu anlar mi? Ayrica neden böyle yapti neden bu oldu bana diye dusunmekten ve aglamaktan depresyona girdim. Hicbirseyden zevk almiyorum yemek bile yiyemiyorum. Hayat durdu sanki benim icin. Bana bir tavsiyede bulunurmusunuz? Kim anlar bana yapilan zarari? Cok caresizim. Bu ilk defa dunyada benim basima mi geldi yoksa sizin bildiginiz duydugunuz bir vaka oldu mu? Ne yapmam gerek seyrek disleri sevmem ve alisik degilim. Dilimle surekli hizsediyorum ksanki dilim arasina girecek ibi olyur. Yemek yerken hemen birseyler araya takiliyor. Cok rahatsiz oluyorum ve uzuluyorum keske gitmeseydim diye cok pismanim.
Saygilrimla
f
/ 17 Nis 2021merhaba. aynı durum benim de başıma geldi.Sonuç ne oldu yıllar geçmiş ama danışmak istedim
Onur Öztürk
/ 20 Eki 2015Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun, bu durum için direkt birisini suçlamak doğru olmaz, mevcut derinde diş taşlarınız var ve bunlar temizlenmişse bunlar boşluk hissi verebilir ve bir süre sızlamalara yol açabilir, Bunu azaltmak için diş hekiminize giderseniz topikal fluorür uygulayabilir ek olarak da kendiniz colgate pro – relief gibi arginine içeren veya sensodyne onarım gibi novamyne içerene veya bulabilirseniz biorepair gibi hidroksiapatit içeren bir diş macunu kullanırsanız bu da tamir sürecine yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun.
S.
/ 20 Eki 2015Cevap verdiginiz icin tesekkurler. Biorepair sanirim daha iyi onu satin almayi dusunuyorum. Sizce hangisi daha iyi onarim saglar benim durumumdaki biri icin?
saygilarimla
S.
/ 20 Eki 2015Biorepairin icinde flour yok sanirim. Sensodyne de flor var. Florsuz macun kullanmak iyi mi? Biorepairi kullandiktan sonra disleri florlu suyla calkalamalimiyim?
saygilarimla
S.
/ 20 Eki 2015Websayfanizda Lazer uygulamasiyla dis dokusu yeniden olusturluyor adli kisimi okudum. Bu tedavi ne zaman mumkun olabilir. Bu tedaviyle herhanagi bir sebebten dolayi ayrik olan dislerin arasi tekar olusturulabilir mi ya da dis minesinde olusan siyriklar ya da kesik gibi görunen izler onarilip yeni dis minesi olusturulabilir mi?
saygilarimla
Onur Öztürk
/ 20 Eki 2015İki macunu kombine (birini sabah, birini akşam) kullanabilirsiniz, ya da biri bitince diğerine geçebilirsiniz, evet fluorürlü (tercihen alkolsüz) bir gargara takviye edebilirsiniz.
Hayır hayata geçmiş değil lazerle doku tamamlama, bugün için kompozit dolgu ya da yaprak
porselen ile bu aralıkları kapatabilirsiniz. Daha fazla bilgi için:
https://www.onurozturk.com/dis-estetigi-icin-yaprak-porselenler/
S.
/ 21 Eki 2015Cok tesekkur ederim. Dislerimde olusan seyreklik beni rahatsiz etmeye devam ederse kompozit dolgu yaptirabilirim. Ama dis minelerindeki siyriklar zamanla onarilir mi bilmiyorum. Tekrar tesekkurler. Sag olun.
Gölge
/ 30 Kas 2015Merhaba.!
Benim ön dişlerim de soğuk,sıcak ve tatli olan şeylere karşı birden bir hassasiyet oluşumunu başladı.
Yemek yiyemiyorum su dahi içemiyorum.
Rahatsızlığım dan dolayı evden çıkamadığım için evdeki imkanlar ile nasıl geçirebilirim.
Birde çürük olan dişim durmadan kanıyor bununla ilgili ne yapabilirim..?
Onur Öztürk
/ 01 Ara 2015Sensodyne çok yönlü koruma veya Colgate Pro Relief ile susuz bir şekilde dişlerinizi yumuşak
bir diş fırçası ile fırçalayabilirsiniz, hassasiyet ağrıya dönüyor ya da geçmiyorsa çok gecikmeden bir diş hekimine gitmeniz gerekir sorun daha ciddi bir diş çürüğü vb olabilir. Çürük dişinizdeki kanama ise muhtemelen diş etinizdendir bunu da bekletmenizi önermem. Geçmiş olsun.
Atakan
/ 09 Şub 2016Öncelikle merhaba benim dișimde sıcak bir șey yiyip içince dișimde büyük bir ağrı oluyor fakat en fazla 20 dk sürüyo bu ağrıyı nasıl geçirebilirim.
Birde 1 sene once diș teli takıyordum dișçim içerideki telleri çıkartmadı fakat öndeki telleri çıkattı sizce bunun ile bir alakası varmı ?
Onur Öztürk
/ 10 Şub 2016Merhaba öncelikle geçmiş olsun, diş hassasiyetini oluşturan dinamikler kompleks bir mekanizmadır bazen tek ve basit bir sebebi bulunmayabilir, yaşınızı bilmiyorum ama yetişkinlerde yapılan ortodontik tel tedavileri maalesef işlemler sonrasında bir süre diş hassasiyetine yol açabilir, dişlerinizin düzelmesi ve daha sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmanız için katlanılabilecek bir bedeldir bu. Önemli olan diş hassasiyetine yol açan başka bir sorunun olup olmadığıdır bu konuda diş hekimine başvurarak detaylı bir röntgen filmi çekilerek tüm dişlerinizin değerlendirilmesini talep edebilirsiniz, buna yol açan özel bir durumun olup olmadığı yönünde (diş çürüğü vb). Özel bir sorun bulunmazsa diyetinize dikkat etmeniz, diş hekiminizin uygulayacağı hassasiyet giderici preparatlar ve kendizin kullanabileceği Biorepair isimli diş macunu (yurtdışından temin edebilirsiniz) ya da Colgate pro-relief isimli diş macunu ve ek olarak GC tooth mousse isimli kremle yapacağınız takviyeler sizi rahatlatacaktır, iyi günler.
Onur
/ 05 May 2016Kolay gelsin bulunduğumuz Muhitte sular çok kirecli bi arkadasin tavsiyesi üzere dislerimi sirkeye carkaladim ve acayip hassasiyet oluştu yemek yerken çok zorlanıyorum ne yapmaliyim
Onur Öztürk
/ 09 May 2016Sirke aşırı asidik yapısından dolayı diş hassasiyeti yaratmış olabilir normaldir, en kısa zamanda bir diş hekimine giderek bunu ekstra şiddetlendiren bir düş çürüğü vb olup olmadığına baktırın öncelikle, ayrıca bir fluor uygulaması vb yapılabilir ve hassasiyet giderici diş macunu olarak colgate pro-relief kullanabilirsiniz.
Tugce
/ 05 Kas 2016Merhabalar benim bir haftadir dislerimde kamasma var bazende agriyo hangisinin agridigini da ayirt edemiyorum soguk sicak tatlı eksi fark etmiyo birsey yemesem icmesemde oluyo kisa araliklarla geciyo sol yanagimda dahi agri hissediyorum bazen okul tahtasina tirnak surtunurde kamasirya disler onun gibi bircok seyi birakin gormeyi aklima gelmesi dahi kamastiriyo dislerimi bu kismi psikolojik de olabilir bilemiyorum bunun bir tedavisi var midir ne yapayim bu kamasma icin 6 ay once falan dis taslarimi da temizlettim…
Onur Öztürk
/ 14 Kas 2016Hassasiyet giderici diş macunu kullanabilirsiniz ama ayrıca profesyonel olarak da diş hekimin tekrar bakması uygun olur.
Ceren Yılmaz
/ 13 Kas 2016Onur bey öncelikle merhaba benim sorunum 12 yaşımda kırdığım ön üst dişim zamanla öne çıkmaya başladı bunun ilerlemiş kist olduğunu söylediler .bu dişin çekilmesi gerektiğini ve aynı zamanda da ortodonti tedavisi görucem o diş boş kalıcak büyük ihtimalle tedavi sonucunda implant olucak ama tel tedavisi boyunca öndeki boşluk nasıl kapatılır 20 yaşında üniversite öğrencisiyim bu beni rahatsız edicek. Tele bos olan kısma diş yapistirilabilir mi? Böyle bir imkan var mı? Simdiden Teşekkürler.
Onur Öztürk
/ 13 Kas 2016Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun, ortodontik tedavi esnasında bu tip geçici çözümler sunabiliyoruz ama bunların vaka ve diş yapınıza göre değişiklik gösterebileceğini unutmayın, ortodontik tedavi için arzu ederseniz kliniğimiz ortodontistinden randevu alabilirsiniz:
02122317979
Deniz
/ 10 Mar 2018Merhaba
Benim dislerimde hiç bir sorun yoktu ancak ben son zamanlarda naneli şeker ve tatli yemeye başladım dislerim kırılmaya ve hassaslasmaya başladı ne yiyebiliyorum ne de icebiliyorum nasıl bir tedavi uygulanabilir çok kötüyüm
Onur Öztürk
/ 01 May 2018Nuray hanım merhaba, ilk aşamda zaman kaybetmeden diş hekiminize muayene olmanızı tavisye ederim, dişlerinizde problemler varsa bunlar çözülmelidir, bariz bir sorun yoksa diş kırılmaları ve diş hassasiyetleri şiddetli diş sıkmaları ve gıcırdatmayla beraber gelebilir bunun için de dişlerinize koruyucu plak yapılmasını tavsiye ederim.
gul
/ 29 Ara 2016İyi günler benim dişlerde sürekli bir kamasma oluyor ne yapabilirim çok kötüyüm
Onur Öztürk
/ 02 Oca 2017Merhaba genel diş hassasiyetine yol açan bir çok etken olabilir, bunların başında asidik tüketim alışkanlıklarınız buna
yol açabilir, buna dikkat edin, hassasiyet giderici bir diş macunu kullanın ve diş hassasiyetiniz hala devam ederse
gecikmeden diş hekiminize başvurun.
Kaan
/ 11 Mar 2017Merhabalar benim dislerim çok hassaslasmaya başladı dış fırçası degdiremiyorum agzim felç geçiriyor sanki sadece tatlı yedigimde çok sizliyor ama saniyelik sonra hemen geciyor sorun büyük mudur acaba
Onur Öztürk
/ 01 May 2018Kaan merhaba, diş hekimine önce muayene olman gerekir, eğer çürük gibi bir sorun varsa bu tedavi edilir ilk başta yoksa bu durumda diş hassasiyeti için diş macunu kullanman ve yumuşak uçlu bir fırça ile dişlerini fırçalamanı tavsiye ederim.
Osman D.
/ 08 Nis 2017Merhaba. Hocam daha önce kanal tedavisi yaptıqım diş kırıldı ve kök kaldı o kökü çektiqimde kist olduqu söylendi temizlediler ancak o çekilen dişin yanındaki dişimde sabahları aqrı var dilimle bile bazen dokunamıyorum çok rahatsız edicide deqil ama neden böyle oldu onu merak ediyorum kistli dişi çekmeden önce böyle bişey yoktu.
Onur Öztürk
/ 01 May 2018Osman bey merhaba, öncelikle geçmiş olsun, bazen ameliyat yapılan dişlerin olduğu bölgelerde operasyon sonrası diş etinin konumu biraz değişebilir, bundan dolayı da yan dişlerde kök kısmını koruyan diş eti biraz daha aşağı kayabilir bu da açıkta kalan kök yüzeyinin soğuk, sıcak, tatlı gibi dış etkenlere karşı dişin daha hassas olmasını sağlar ve rahatsız edebilir. Öncelikle yine diş hekiminin bunu görüp muayene etmesi gerekir, ayrıca diş hassasiyetini azaltmak için hassasiyet giderici diş macunu kullanabilirsin veya doktorunun tavsiye edeceği başka uygulamalar da yapılabilir.
Yasemin
/ 09 May 2017Merhaba benim dişlerim iki senedir sert ve ekşi olan şeylere aşırı hassas ve bunu hissettiğim dişlerim dışardan sağlam fakat içe doğru oyulmuş bir durumda sensodyn kullanıyorum fakat hassasiyet devam ediyor tedavi yöntemleri nelerdir vede daha etkili bir dis macunu varmı?
Onur Öztürk
/ 13 May 2018Yasemin hanım merhaba, diş hassasiyetine yol açan dişlerinizdeki içe doğru oyulma durumu diş sıkma gıcırdatmaya bağlı deformasyonlar ya da çok sert diş fırçaladığınız için oluşan oyuklar olabilir, her şekilde bunların diş çürüklerine yol açmaması ve ilerlememesi için doğru diş macunundan çok diş hekimine görünerek tedavi için dişlerinizi kontrol ettirmenizi öneririm. Hassasiyet için sensodyne’in diş macunları genel olarak etkilidirler.
CEREN
/ 12 Şub 2018merhaba
ben dişime dolgu yaptırmıştım fakat düştü ve düşeli tam 1,5 yılı geçti ben korkudan tekrar dişçiye gidemedim fakat şimdi orası biraz siyahlaştı ve tatlı yada sert bişiler ekmek dahil yiyemiyorum o dişimle sızlıyor fakat normalde herhangi bir ağrı yok dişimde kanal tedavisi yapmazlar değil mi çok korkuyorum normal dolguyla kurtulabilir mi?
Onur Öztürk
/ 21 Nis 2019Ceren merhaba bu kadar uzun süre çıplak bekleyen diş kaviteleri maalesef genellikle kanal tedavisi gerektirir, yine de bunu doktorunun değerlendirmesi gerekir. Kanal tedavisi için bir kanal tedavisi uzmanına (endodontiste) danışırsan bu süreci mümkün şartlarda konforlu atlatabilirsin.
ebru
/ 13 Şub 2018İyi günler, benim arka dişlerimin hepsi çok sızlıyor sıcak soğuk farketmiyor. Bugün dişçiye gittim çürük ve diş taşı olmadığını söyledi. Çikolata v şekerli kahve çok tükettiğimi söylediğimde onları kesmemi söyledi. diş etlerimde biraz çekilme varmış. Bunlar dışında başka yapabileceğim bir şey var mı? elektronik diş fırçası kullanmak zarar verir mi dişetlerime? cevap verirseniz çok sevinirim
Onur Öztürk
/ 21 Nis 2019Ebru merhaba, uzun dönemde elektrikli diş fırçaları diş hassasiyeti açısından güvenilirdir ama hassasiyetlerin arttığı dönemde geçici olarak yumuşak uçlu bir diş fırçası tercih edebilirsin bir de diş hassasiyeti için bir diş macunu kullanırsan rahatlatabilir, colgate pro relief diş macununu tercih edebilirsin.
https://www.colgate.com/tr-tr/products/sensitive-pro-relief?
Ömer
/ 24 Şub 2018İyi akşamlar diliyorum benim dişim agrıyor sol üst azı dişimi çektirdim ama yinede agrıyor 1 ay oldu ama diş eti hassasiyeti var dişim agrı yaparmı bunun tedavisi varmış
Onur Öztürk
/ 13 May 2018Merhaba ağrıyan ya da hassasiyet gösteren başka dişiniz olabilir, bunun için tekrar diş hekiminize giderek muayene olmanızı hatta diş için röntgen çektirmenizi tavsiye ederim.
Tolga
/ 03 Mar 2018Merhaba
Üst dişlerim kesildi kaplama sabit protez yapıldı…1 hafta sonra üst ön dişlerinin birinde kasma rahatsızlık hissettim soğuk su içtiğimde o diste bir baskı oluşuyor..protezi yapan doktora gittim doktor eliyle kontrol etti birşey yok dedi..2 gün sonra o dışın üstünde şişme ve yara oluştu..ne yapmam gerekiyor protezi yapan doktor ilgi göstermiyor…o bölgede şişme var…
O dışın arkasında bir açıklık var..
Onur Öztürk
/ 09 Kas 2018Tolga merhaba görmeden net yorum yapmamız zor olur ama dişte şişme varsa bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir, bu durumda doktorunun da buna kayıtsız kalmayacağını tahmin ediyorum, tekrar danışmanı ve gerekiyorsa kanal tedavisi vb sürece başlanmasını tavsiye ederim.
YILDIRIM
/ 04 Mar 2018merhaba dişlerim de ağrı sızı hiç bir şey yokken hafif çürükler vardı bende çürük daha çok yayılmasın diye dolgu yaptırdım yalnız dolgunun üstüne basınç olduğu anda ağrı oluşuyor. diş doktorum iki defa dolgu değiştirdi ama fayda etmedi. hala ağrı var üstünden 3 ay geçti hala en ufak basınçta ağrı oluşuyor ne yapabilrim
Onur Öztürk
/ 13 May 2018Yıldırım bey merhaba 2 defa dolgunuz değişti ve hala hassasiyet varsa belki geçici bir süre dişinize geçici dolgu yapılarak beklenebilir ya da ilerlemiş bir durum varsa direkt kanal tedavisine başlanabilir, bunun hakkında daha fazla bilgi almak için:
https://www.onurozturk.com/kanal-tedavisi-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/
okuyabilirsiniz, iyi günler.
Azize
/ 31 Mar 2018İyi gunler onur bey benim Alt disimin sadece bir tarafinda hassasiyet hissediyorum yani dorkose olan disimin sadece bir kosesinde hassasiyet hissediyorum cektirmelimiyim sag tarafmla yemek tiyemiyorum bastiramiyorm hic
Onur Öztürk
/ 01 May 2018Azize hanım merhaba, diş hassasiyeti ile diş ağrısı aynı şey değildir, hassasiyete yol açan etkeni röntgen eşliğinde doktorunuz değerlendirirse ve bunun sebebi de çürük vb bir sorun ise o sorun çözülmeli, yok değil de aşınma vb bir durumdan dolayı oluşan diş hassasiyeti ise buna yönelik
jel vb kullanımı ayrıca hassasiyet giderici diş macunu kullanarak çözümü düşünülmelidir. Diş çekimi en son çare olmalıdır.
İbrahim
/ 15 May 2018Merhaba ben onaltı yaşındayım ve çok büyük bir diş hassasiyetim var. Önceden pek yoktu. Sonra dolgu yaptırmaya başlayınca dolgudan sonra uzun müddet o dişlerim hassasiyet kazandı hatta yemek bile yiyemiyordum. Azı dişlerimdeki bu sorun zamanla azaldı ama şimdi ön dişlerim çok fena. Özellikle jelibon yediğim zaman üç gün aşırı derecede ön dişlerime sinirlerime dokunuluyomus gibi oluyor. Parmagimla dokunamiyorum bile. Biraz sert dış fırçalarım ondanmi acaba? Bu konuda uzman diye sensodyne kullanıyorum ama bi etkisi olmuyor. Ne yapabilirim?
Onur Öztürk
/ 24 May 2018İbrahim merhaba, evet sert diş fırçalamak diş hassasiyetini ciddi oranda arttırabilir, jelibon gibi aşırı şekerli ya da çok soğuk, sıcak gıdalar ise dişlerinin üst yüzeyinde oluşan ani termik değişiklikleri tetiklediği için yine diş hassasiyetin artar. Diş hassasiyetini bu etkenlerin mi yoksa başka çürük vb sorunların mı oluşturduğunu ise muayene etmeden anlayamayız, tavsiyem daha önceden dolgularını yapan diş hekimine giderek hem yapılan diş dolgularını kontrol ettirmen hem de diş hassasiyetine yol açan yerleri belirtip muayene olmandır.
Meryem
/ 26 May 2018Merhaba Onur Bey; benim diş etlerim en ufak bir fırça darbesi ile bile zarar görüyor,diş eti hassasiyeti var. Bunun için önerebileceğiniz tedavi içerikli diş macunu var mı? Bir de internette araştırma yaptığımda florürün zararlı olduğu yazıyor, bu doğru mu acaba?
Onur Öztürk
/ 03 Nis 2019Meryem hanım merhaba, colgate pro relief diş macunu veya listerine hassasiyet için gargarasını kullanarak hassasiyeti rahatlatabilirsiniz ama devam eden bir diş hassasiyetini ihmal etmeyin; doktorunuza danışmanızı öneririm. Florür diş minesinin remineralize olması için kullanabileceğimiz en etkili formüldür. Florürün zararları içme sularına katıldığı ile ilgilidir ve bunlar maalesef yabancı kaynaklardan yanlış şekilde çevrilerek ülkemizde diş macunlarında bulunan koruyucu olan eser miktarda florürün zararları ile ilgili diş hekimleri veya bilir kişilerden bilgi alamazsınız. Genelde yarım bilgilerle yazan veya bu bilgileri satan insanların yorumlarıdır maalesef, florürle ilgili olarak:
https://www.onurozturk.com/florun-yetiskinler-icin-faydalari/
MELODİ
/ 11 Haz 2018MERHABA ! hocam benim dişlerimin hassasiyeti gündüz Nil’e çok sıkı kapatmamdan kaynaklı, farkına varınca dilimi hafifçe dişlerimin arasına yerleştiriyorum. Hassas macun ve yumuşak fırça kullanıyorum. Gece aparatı gibi kaba ve sert bir yapı bu nedenle çözüm değil sanırım ve ben ne yapmalıyım ? ((İstanbul’da yaşamıyorum )) iyi çalışmalar
Onur Öztürk
/ 02 Eki 2018Merhaba, diş sıkma için farklı tipte koruyucu plaklar yapılabiliyor bunlar için dişhekiminize danışabilirsiniz ayrıca diş hassasiyetinin farklı sebepleri de olabilir, yine muayene ederek değerlendirmek en doğrusu olur.
Hulya
/ 26 Haz 2018Mrb.disimde dolgu var doktora gittim film çekildi bir problem olmadığını söyledi anca ben dişime dokunamıyorum ağız gargarasi bile yapamıyorum oraya şu değdiremiyorum.Dis etinden kaynaklı dendi ama ağrıyı nasıl giderebilirim.
Onur Öztürk
/ 02 Eki 2018Hülya hanım merhaba, bazen şiddetli hassasiyetler rahatsız edici şekilde kendini hissettirebilir, hassasiyet giderici bir diş macunu kullanmak çözüm olabilir, bir süre için de doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesici ama sonrasında devam ederse mutlaka röntgen çekilerek dişinizin veya o bölgenin kontrol edilmesi gerekir.
Serap
/ 08 Tem 2018Merhaba ben çiğnemeye girmeyen 20 yaş dişlerimi cektirdim .azı disimde eksik var üst dişin karşısında eksik var panoramic röntgen cektirdim eksikdişlerimin dışında bir sorun yok dedi Dr karşısında dış olmayınca üst disinizde Uzama olmuş bu sizi rahatsiz ediyor olabilir dedi. Dış hassasiyeti çok fazla alt cenemin yarısı ,kulağım ,elmacık kemiği, gözüm inanılmaz ağrıyor implant yaptırın uzayan disinizde ufaltip kaplama yaptırın dedi Dr bu nasıl bir zonklama gece sıkıyorum dişlerimi tavsiyeler için şimdiden teşekkür
Onur Öztürk
/ 09 Kas 2018Merhaba , uzayan dişlerde ara yüz çürükleri sık görülür ,buna bağlı bir ağrı olabilir detaylı incelenmesi gerekebilir, ya da sadece uzayan ve açığa çıkan kök yüzeyi hassasiyetidir. Böyle bir durumda hassasiyet için önlem almak gerekir ama bunlar hemen sonuç vermeyebilir, biraz zaman alabilir.
Meltem
/ 07 Eki 2018Merhaba Dr Bey. Benim dişlerim de görünürde çürük yada diş taşı yok. Yalnız ağrıyorlar. Dilimi degdirsem diş etime kökleri zonkluyor. Ayrıca kesinlikle acı yiyemiyorum. Acı olan bir şey ağzımda hem ağrı hem kaşıntı gb tuhaf bir his uyandırıyor. Diş hekimlerine gittim birden fazla. Düzenli diş fırçala dediler. Diş ipi kullanamıyorum çünkü ipi dişlerimin arasına geçirdiğim anda tarif edilemez bir ağrı hissediyorum. Acaba diş etlerimin altında diş taşları olabilir mi yada kaslarım mi sıkışıyor bilmiyorum. Yalnız berbat bir durum. Bir fikriniz var mı bu konuda. Teşekkürler şimdiden.
Admin
/ 23 Eki 2018Meltem merhaba, detaylı muayene etmeden yorum yapmam doğru olmaz ama ek olarak röntgen eşliğinde bir kontrol edilmesini gözden kaçan bir gizli çürük vb durum varsa değerlendirilmesini önerebilirim, diş köklerinde oluşan aşınmalar genel de şiddetli hassasiyetlere yol açarlar ve bunlar için ilk çözüm hassasiyet giderici diş macunu kullanmayı öneririz fakat şiddetli olduğu durumlarda ise bazen dolgu yaparak bu yüzeyleri kapatmak gerekebilir, tekrar doktoruna şikayetinle başvurmanı öneririm.
Özlem Çalar
/ 18 Şub 2019Merhaba ONUR BEY
Benim 2 arka alt dişim yanlış tedavi sonrasında hassiyet kazandı extra dolgu malzemesi sürülen 2 dişim aşırı hassas. Şuan kaplama yapılıyor 2 dişe , küçülmüş dislerime bile sıkıntı var normalde yüzeysel olsa geçmesi gerekirdi. Şimdi kaplama yapılırsa üzerine baskı olup hassasiyet devam eder mi ? Kaplamadan sonra geçer mi problemim acaba
Onur Öztürk
/ 03 Nis 2019Özlem hanım merhaba, bu tip durumlarda dişlere yapılan işlemlerde özellikle kuron kaplama gibi süreçte, geçici malzemelerle biraz bekleme süresini uzatmak faydalı olabilir. Bu da kanal tedavisi gibi bir işlem gerekirse süreç bitmeden gözlemlenmiş olur, iyi günler.
İnci
/ 19 Kas 2019Merhabalar Sn. Onur Bey, Onur bey benim ön dişim kırılmıştı, onarım yapıldı. 2 sene geçti aradan , geçen yıl bir sızlama yaşadım ama diş macunu uygulaması ile geçti fakat bu sene 1 haftadır devam eden (başım biraz ıslak çıktığım günden beri) sızlama var.Ne yapabilirim bu durumda dişe kanal tedavisi uygulanır mı yoksa diş macunu uygulaması ile geçer mi..Sevgiler..
Onur Öztürk
/ 21 Kas 2019İnci hanım merhaba, bir dişhekimine muayene olmanı tavsiye ederim, her şiddetli hassasiyet kanal tedavisi gerektirmez,hassasiyet giderici jeller, ufak bir diş dolgusu bile diş hassasiyetinizi çözebilir.
gizem
/ 22 Kas 2019merhaba 22 yaşındayım eylül ayında dişime dolgu yaptırdım ve aylar sonra dolgu olan dişimde hassasiyet var soguk değil su bile içsem gerçekten ağrıyor dişim kırılıcak gibi hissediyorum yurt dışında okuyorum merak ediyorum geçicide olsa g bu durumu geçirmek için yapabileceğim bir şey var mı ? teşekkürler
Onur Öztürk
/ 26 Kas 2019Gizem merhaba, genellikle böyle şiddetli ağrılar kanal tedavisi ile sonuçlanan bir sürece götürebilir, dikatli olman ve acil diş hekimine ulaşman gerekecekmiş gibi hazırlık yapmanı öneririm. Şu aşamda sadece çok dikkat etmek, o dişi korumak, iyi bakmak ve ayrıyeten diş hassasiyetini rahatlatan Sensodyne, Colgate Pro Relief gibi bir diş macunu kullanmak iyi gelebilir, geçmiş olsun.
Hilal
/ 15 Şub 2020Doktor bey merhaba Ben bundan 2 ay önce şiddetli grip geçirdim. O grip sonrası dişlerimde ve diş etlerimde hassasiyet oluştu diş macunu olarak sensodyne hassas dişler macunu ve fırca olarak ekstra yumuşak sensodyne diş fırçası kullanıyorum ama dırçalama esnasında diş etlerim acıyor . İltihap falan mı kalmıştır gripten ötürü ? Yardımcı olursanız sevinirim
Diş hekimi Onur Öztürk
/ 23 Şub 2020Merhaba, bu tip durumları muayene etmeden değerlendirmek doğru olmaz ama diş eti acıması ile gribinizle bunun ilgisi olduğunu düşünmüyorum 2 ayda geçtiyse. Doktorunuza giderek muayene olmanızı ve değerlendirtmenizi öneririm.
Deniz yavuz
/ 23 Nis 2020Merhaba hocam ben 3 gün önce Dişime dolgu yaptırdım Şu an ağrı daha fazla artmaya başladı özellikle daha hassas olmaya başladıDr Bey’e sordum kanal tedavisine gerek var mı dedim Bence yok gibi dedi ama hala ağrı artıyor ve iyice hassas bir hale geldi dişlerim ne yapmamı önerirsiniz. Normal mi bu durum
Diş hekimi Onur Öztürk
/ 27 Nis 2020Deniz hanım merhaba, dolgu yapılan dişlerde eğer dolgu derinse maalesef kısa bir süre ağrı hissedebilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesici kullanmak ilk aşama için çözüm olabilir, eğer ağrı kendi kendine de oluyor ve artış gösteriyorsa bu durumda zaman kaybetmeden doktorunuza tekrar başvurmanızı öneririm, bu durumda kanal tedavisi gerekebilir.
Mevlüde
/ 15 May 2020Merhaba Onur bey,
Benim dişimde derin bir dolgu mevcut fakat ne zaman ekşi ve turşu vs. Birseyler yesem bikac gun en az uzerine bisey yiyince agri oluyor diger saglam dişlerimde de bir sizlama oluyor ne yapabilirim.
Diş hekimi Onur Öztürk
/ 05 Tem 2020Merhaba, derin dolgular maalesef istemsiz hassasiyet yapabilirler, önerim doktorunuza tekrar göstererek başka bir dişinizdeki gizli çürüğün bu soruna yol açmadığına emin olun. Bunun dışında hassasiyet giderici bir diş macunu kullanabilirsiniz.
burak
/ 07 Tem 2020merhabalar hocam,
diş hekimine gittim ve bazı dolgularım yapıldı. 1 aydır düzenli olarak diş hekimine gidiyorum ve diş hassasiyetim inanılmaz derecede arttı. özellikle sağ ve sol alt dişlerimde ılık su içtiğimde bile sızlama oluyor. diş köklerim açıkta olduğu için olduğunu söyledi hekim. dayanılacak gibi bir ağrı değil. tedavisi mümkün müdür? ve bu hassasiyet diş hekimine gittikten sonra neden arttı onu merak ediyorum. bir süre sonra düzelir mi yoksa böyle devam mı eder?
Diş hekimi Onur Öztürk
/ 19 Tem 2020Merhaba, dolgulardan sonra geçici bir süre için diş hassasiyeti artabilir normaldir, bazen aylarca sürebilir, takip etmek gerekir. Kolelerde (diş köklerinde) oluşan hassasiyet ise diş dolgularınızdan farklı bir durumdur, genellikle diş sıkma, erozyon ve sert diş fırçalama ile oluşur. Diş fırçanızı yumuşak seçmeniz lazım; curaprox, tepe, pearldent markalarını öneririm, profesyonel diş fırçası segmentinde. Bunun dışında da colgate prorelief ya da sensodyne rapid tarzında bir diş macunu kullanabilirsiniz ama tam size yönelik tavsiyeler için doktorunuzla görüşmenizi öneririm.
Nur
/ 24 Ara 2020Merhaba hocam aynı dişime 3 jete dolgu yapıldı ama hala bir tarafı sogukta sızlama yapıyor ağrı yok sizce neden olabilir
Diş hekimi Onur Öztürk
/ 28 Ara 2020Dolgu sonrası bir süre sızlama devam edebilir, normaldir, dikkatli kullanıp ve bakım yaparak takip etmenizde fayda vardır.
Faruk ilhan
/ 13 Oca 2021Merhaba hocam. Benim dişlerim eskiden çük beyaz ve düzenliydi. Ama 3 4 senedir öndeki 2 dişim incelmeye başladı hatta biri eğrileşti.çoğu ön dişim böyle oldu. Araştırdım biraz diş erozyonu ya da 20’lik diş yüzünden diş kayması olmuş diyorlar. Diş kaymasıda gözle görülüyor. Eskiden düzken şimdi eğri ve aşınmış, incelmiş.1 sene önce de arka 20lik dişlerim ağırıyordu ve artık diş kaymasından şüpheleniyorum. Yardım edin hocam incelmiş dişlerim böyle mi kalacak ne yapmalıyım?
Diş hekimi Onur Öztürk
/ 17 Oca 2021Faruk merhaba, görmeden “incelme” olarak bahsettiğin sorunun çözümü için direkt bir önerim olamaz maalesef. Diş aşınmaları, diş sıkma, diş eti hastalığı gibi bir çok soruna bağlı bu durumu yaşıyor olabilirsin, tavsiyem diş hekimine gidip sana önerilen tedavi protokolünde gereken tüm tedavileri yaptırman olur.
AYSEL
/ 27 Nis 202116 yıl önce sol üst arka dişlerin 4 tanesi protez yapıldı ve ilk kez sıcak soğuk hissettim protezin altında iki kesik diş var bunlar kanallı değil mi neden böyle oluyor
Diş hekimi Onur Öztürk
/ 02 May 2021Aysel hanım merhaba, her protez yapılan dişe kanal tedavisi yapılmaz, diş eti çekildiyse hassasiyetiniz bundan olabilir ya da proteziniz sızıntı yapabilir. Kanal tedavili olduğuna eminseniz başka bir dişinizin hassasiyeti yansıyordur ama tüm bu olasılıkları diş hekiminizin röntgen eşliğinde muayene etmesi gerekir.
Fatma
/ 11 May 2021Merhaba hocam benim hiç diş sorunum yoktu bir gün soğuk ve sıcak karıştırdığım için sizlamaya başladı şimdi tatlı yada yemek yerken ağrı oluyor görünürde hiç çürük de yok bunun sebebi nedir ve nasıl geçer teşekkür ederim
Diş hekimi Onur Öztürk
/ 17 May 2021Diş minenizde aşınan bir yeri tetiklemiş olabilirsiniz, hassasiyet giderici bir diş macunu ve yumuşak bir diş fırçası ile düzgün fırçalamak gerekir ama bu tip durumlar bazen gizli bir çürüğün de habercisi olabilir, doktorunuza muayene olup röntgen çektirmenizi öneririm.