13 Mar 2015

Soğuk su içtiğinizde dişinizde “bir şeyler” mi hissediyorsunuz – ya da dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipiyle temizlerken kendinizi göz kırparken mi buluyorsunuz? Eğer öyleyse diş hassasiyetiniz olabilir. Ağrıya boyun eğmek zorunda değilsiniz. Diş hassasiyetini azaltabilir ve ağız sağlığınızı geliştirebilirsiniz. Diş hassasiyetine ne sebebiyet verir ve bu konuda ne yapabilirsiniz?

• Fazla hevesli diş fırçalıyorsunuz: Kimi zaman diş hassasiyeti, çok sert diş fırçalamaktan ya da çok sert fırça kıllarına sahip bir diş fırçası kullanmaktan kaynaklanır. Zamanla diş yüzeyindeki koruyucu mine tabakası yıpranır ve diş sinirlerinize giden mikroskobik kanallar veya tüneller göz önüne çıkar. Bu tüneller sıcak, soğuk, asidik ya da yapışkan maddelere maruz kaldığı zaman diş hassasiyeti ve rahatsızlık meydana gelir. Bu durumun en kolay çözümü, dişlerinizi daha nazik bir biçimde fırçalamak ve daha yumuşak fırça kılları olan bir diş fırçası kullanmaktır. Ayrıca aşındırma miktarı daha az olan, nazik bir diş macunu kullanmanız da iyi olur.

• Asit içeren yiyecek, içecekler tüketiyorsunuz: Domates sosu, limon, greyfurt, kivi ve turşu gibi asidik yiyecekler asidik özellikleri sebebiyle acı duymanıza sebep olabilir.

• Dişlerini gıcırdatanlardansınız: Diş gıcırdatmak, diş minelerinizi yıpratır. Dişinizin ortasındaki tabakayı, yani dentini, dişlerinizi gıcırdatarak ortaya çıkartırsınız. Bu tabaka, sinirlerinize giden tüneldir. Diş gıcırdatmayı önleyen gece plaklarından kullanmak için diş hekiminizle görüşün.

• Diş beyazlatıcı macunlardan kullanıyorsunuz: Çoğu üretici, diş macunlarına diş beyazlatmaya yarayan birtakım kimyasallar ekler ve kimilerinin bu kimyasallara karşı bir duyarlılığı olabilir. Diş hassasiyetinizin sebebi diş macununuz ise bir başkasıyla değiştirin ve diş beyazlatıcı diş macunlarını sürekli kullanmayın değiştirerek kullanmak daha akıllıcadır.

• Ağız gargaralarının müptelasısınız: Beyazlatıcı diş macunları gibi, bazı ağız çalkalayıcıları alkol ve diğer kimyasal ürünler içerebilir. Bu tür ürünler, diş hassasiyetine sebep olabilir – özellikle dentin yüzeyi ortaya çıktığı zaman. Daha yumuşak ve alkolsüz ağız gargaraları kullanıp diş ipine ve diş fırçasına daha fazla özen gösterebilirsiniz.

• Diş eti rahatsızlığınız var: Çekilen diş etleri, duyarlılığa neden olabilir. Eğer diş hassasiyetiniz bundan kaynaklanıyorsa diş hekiminize görünün.

• Haddinden fazla plağınız var: Diş ipi ve diş fırçası kullanmanın amacı, yemekten sonra oluşan plakları ortadan kaldırmaktır. Fazla miktarda biriken plaklar, diş minelerinizin yıpranmasına sebebiyet verir ve koruyucu diş mineleri yok oldukça diş hassasiyetiniz artar. Dişlerinizi her gün mutlaka temizlemeli ve diş doktorunuzu 6 ayda bir ziyaret etmelisiniz.

• Bir diş tedavisi görmüşsünüz: Muayene sırasında dişleriniz hassaslaşır. Dişlerinize yapılan işlemden sonra (kanal tedavisi, porselen kuron gibi) dişlerinizin duyarlı olması normaldir ve bu bir süre devam edebilir; ancak eğer hassasiyet kaybolmuyorsa tekrar diş doktorunuza görünmeniz gerekir.

• Dişiniz çatlamış: Kırılan ya da çatlayan diş, hassasiyetten de öte bir acı verir. Diş hekiminiz dişinizi değerlendirecek ve en doğru tedaviyi uygulayacaktır.

• Dolgu kenarlarının etrafında çürüme var: Yaşlandıkça dolgular zayıflar ve kenarlarından sızdırmaya başlar. Bakteriler bundan faydalanır ve diş minelerinize zarar verir. Bu türden bir diş hassasiyeti yaşıyorsanız diş doktorunuza gidin. Çoğu vakalarda dolguların yerine yenisi yapılabilir.
Diş hassasiyeti tedavi edilebilir. Özellikle bu gibi durumlar için üretilen diş macunlarını kullanmak sizin için yararlı olabilir, ancak bazen herkes için geçerli olmayabilir.

Ne yaparsanız yapın diş hassasiyetinden kurtulamıyorsanız bir değerlendirme için diş hekiminize görünün. Diş minelerinizi güçlendirmek ve duyduğunuz hassasiyeti azaltmak için duyarlı olan bölgelere florür içerikli jel uygulayabilir. Diş doktorunuzu ziyaret etmek, diş hassasiyetinin sebebini anlamak ve en uygun tedaviyi uygulamak için en iyi çözümdür.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Dişlerimi Beyazlatmanın En İyi Yolu Nedir

Gülmek Sadece Dişlerin Görünmesinden İbaret Değildir

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.