İnsanların çoğu diş ipi kullanmayı çocukken öğrenmiş fakat zaman geçtikçe bu alışkanlıklarını yitirmişlerdir. Bununla birlikte diş ipi kullanımı sağlıklı diş etleri için çok önemlidir ve hiçbir zaman geç kalınmamıştır. Her zor yeni uğraş ancak 3 hafta sonra alışkanlık haline gelir. Eğer ne yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız, konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için diş hekiminize başvurmanız yerinde olacaktır.
Diş ipi kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
-Günde bir kez diş ipi kullanın. Gün içinde kullanım konusunda herhangi bir bilimsel sayı olmasa da çoğu diş hekimi günde bir kez diş ipi kullanılmasının gerektiğini söylemektedirler.
-Zaman ayırın. Diş ipi kullanımı belli miktarda bilgi ve beceri istemektedir. Acele etmeyin.
-Kendi zamanınızı siz belirleyin. Genelde çoğu kişi için akşam yatmadan hemen önce temizlik için ideal zamandır. Ağız sağlığı uzmanları diş ipi kullanımının zamanının olmadığını fakat düzenli yapılması gerektiğini vurgulamaktadırlar. Gün içinde acele etmeyeceğiniz bir zaman seçerek temizliğinizi yapın.
-Diş ipi kullanımı sırasında zamandan tasarruf etmeyin. Yapabildiğiniz kadar uzun zaman ayırarak dişlerinizin her iki tarafını da diş ipinin temiz kısmı ile temizleyin. Bir diş için ipin temiz bölümü ile birden çok defa sürterek besin artıklarını temizleyin. Herhangi bir bilimsel kanıt olmamasına rağmen diş ipinin tekrar tekrar kullanımının bakterilerin dişler arasında dağıtılmasına neden olabileceği bildirilmiştir.
-Sizin için en iyi temizlik yapan ip modelini belirleyin. Çok çeşitli, mumlu ya da mumsuz, aromalı veya aromasız, kurdele gibi veya lifli şekilde diş ipi çeşitleri mevcuttur. Bir tanesine karar verene kadar birçoğunu deneyin. Diş temasları çok sıkı olanlar mumlu ipleri, kullanımı daha kolay olduğu için tercih edebilirler. Ayrıca yüzeyleri pürüzlü ve diş iplerini koparan hastalar için de dayanıklı olanları mevcuttur.
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Diş ipini nasıl tutacağınız kişisel bir tercih arz eder. En çok kullanılan yöntem ipin orta parmaklara dolanması ve işaret parmakları ile yönlendirilmesi şeklindedir. Başka bir yol ise ipi işaret parmaklarına dolayarak başparmak veya orta parmakla yönlendirmektir. Eğer sabit bir köprünüz varsa özel diş ipi çatallarını da kullanabilirsiniz. Diş ipini nasıl tuttuğunuz değil, onunla ne yaptığınız daha önemlidir. Eğer ip ile etkili bir şekilde ara yüzey temizliği yapamıyorsanız, efektif kullanım yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgiyi diş hekiminizden alabilirsiniz.
-Diş ipini, kısa bir bölümü iş görecek şekilde sıkıca tutun.
-İpi diş arasına yavaşça itin. Eğer çok sıkı geliyorsa ileri geri hareketler yaparak yerleştirebilirsiniz. Diş ipini diş etinize doğru sertçe bastırmayın yoksa diş etinizi kesebilirsiniz.
-İpi dişlerin ön veya arka taraflarına yaslayarak “C” şeklini alacak şekilde bükün; böylece dişin bütün kenarı boyunca temizlik yapabilirsiniz.
-Diş ipini dişin kötü hizasından diş eti yönüne doğru yukarı yönde nazikçe çekin.
-Bu bölgedeki plağı temizlemek için ipi ileri geri doğru bastırarak temizleyin. Çok sert bastırmayın; diş etinizi yaralayabilirsiniz.
-Dişlerin bütün yüzleri için en arkadaki dişin arka yüzeyi de dâhil olmak üzere temizliğinizi yapın. Her diş arası bölge için ipin temiz bölümünü kullanın.
Diş Aralarının Temizlenmesi İçin Alternatif Yöntemler
Bazı insanların diş araları geniştir ve dişler arasındaki bakteri plağının temizlenmesi için diş arası fırçası tarzı çeşitli ilave donanıma ihtiyaç duyarlar. Diş eti operasyonu veya kayıp dişler gibi nedenlerden ötürü, dişleriniz arasında normalden daha fazla boşluğa sahip olabilirsiniz. Bu durumlarda dişlerinizin temizliğine daha fazla önem göstermelisiniz.
Küçük ara yüz fırçaları dişlerin arasına uyacak şekilde küçük kıllardan oluşur ve çok çeşitli sap şekilleri vardır. Dişlerin arasını diş etlerinizin tam olarak doldurmadığı durumlarda ara yüz fırçaları diş ipine göre daha iyi temizlik yapmaktadırlar. Bu küçük fırçalar ağzında ortodontik aparetler kullanan hastalarda braket ve teller üzerinde biriken plakların temizlenmesinde de kullanılır.
Dişlerin arasını temizlemek için başka bir yöntem ise ahşap diş arası temizleme çubuklarıdır. Bu uzun üçgen tahta parçaları yumuşatılıp dişlerin ara yüzlerinde biriken plakların temizlenmesinde kullanılır.
Bu diş arası tahta temizleyicileri çoğu eczanelerde veya büyük marketlerde bulabilirsiniz. Diş hekiminiz size bunlarla diş arasında biriken plakların temizlenmesini gösterecektir.
Diğer Diş Temizliği Ekipmanları
Evde yapacağınız diş fırçalama ve diş ipi uygulaması için diş hekiminiz aşağıdakilerden biri veya birkaçını size önerebilir:
Ağız duşları: Bu aletler basınçla suyu ince bir sicim gibi veya kesik kesik pompalarlar. Bu aletler diş üzerine yerleşen plağın temizlenmesine yardımcı olmamasına rağmen, ortodontik braketler nedeniyle dişler üzerinde ve diş eti cebinde biriken besin artıkları ve bakteri artığı ürünlerin temizlenmesinde faydalıdır. Ayrıca bazı özel gargaraların ulaşılması güç bölgelere gönderilmesinde de yararlıdırlar. Ağız duşları fırçalama ve diş ipi kullanımını destekleyici bir üründür. Bu işlemlerin yerine kullanılamazlar.
Diş arası fırçaları: Bu yumuşak esnek kauçuk çubuklar dişler arası ve diş etinin hemen altındaki artıkların temizlenmesinde kullanılırlar. Plak ve artıklar bu çubukların diş eti kenarında kibarca sürüklenmesi ile temizlenir.
Ağız çalkalama suları ve gargaralar: Diş macunları gibi gargaralar ve ağız suları da ağzınızın ihtiyaçlarına göre belirlenir. Gargaraların nefesinize ferahlık veren, ilave flor içeren veya diş eti iltihabına neden olan bakterileri öldüren çeşitleri tipleri mevcuttur. Bazı gargaralar diş fırçalamadan önce dişlerin üzerindeki plağı çözen bazı bileşikler içermektedirler. Sizin için en iyi gargaranın ne olduğunu diş hekiminize danışınız. Alkolden uzak durmanız gerekiyorsa gargaraların talimatlarını iyi okuyunuz. Bazı gargaralar belirli bir miktarda alkol içermektedirler. Bazı özel durumlarda ise diş hekiminiz size daha fazla flor içeren veya antibakteriyel gargaralar yazabilir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: