12 Kas 2014

Özellikle dişleri arasında sıkışıp kalmış yiyecek parçalarını göremeyen pek çok kişi, diş ipinin gerçekten de gerekli olup olmadığını merak ediyor.

“Diş ipi kullanmamak ne kadar kötü olabilir?”, “Diş ipinin ağız ve diş sağlığına gerçekten bir etkisi var mı?”, “Diş ipi kullanmadan da sağlıklı dişlere sahip olabilir miyim?”. Bu soruları yanıtlamadan önce şu soruyu yanıtlamak gerekiyor; “Geri kalanını temizleseniz bile yatağınızın altını temizlemezseniz odanız ne kadar temiz olur?” Odanızda, temizlemediğiniz yatağınızın altında yaşananlarla, diş ipi kullanmadığınız takdirde ağzınızda yaşananlar birbirine çok benzer.

Sadece Diş Fırçası Yeterli Mi?

Diş ipi kullanmayarak, diş fırçalarının işin yüzde 100’ünü yaptığına inanarak kendinizi kandırıyorsunuz. Siz bu yazıyı okurken bakteriler, diş fırçanızın ulaşamadığı diş aralarında kendi kolonilerini kuruyor ve egemenliklerini ilan ediyor. Diş ipi kullanmadığınız her gün bu küçük bakteri kolonileri giderek büyüyor, bakteriler diş köklerinize, diş etlerinize kadar ilerliyor.

Vücudunuz bu bakteri kolonilerini bir tehlike olarak görüyor ve onlarla savaşmak için kendi silahlarını gönderiyor. Bu saldırı, dişlerinizi vücudunuza bağlayan kolajen ve liflerin azalmasına neden oluyor.

Ağız sağlığınız için son derece önemli olan bu lifler vücudunuz ile dişlerinizi birbirine bağlar. Eğer yok edilirlerse, tıpkı bir evin yapı taşını ortadan kaldırdığınızda evin yıkılması gibi dişleriniz dökülmeye başlar. Bu kronik reaksiyon, aynı zamanda kalp hastalıkları ve alzheimer gibi sistemik hastalıklarla da ilişkilendirilmektedir.
Diş ipi kullanmamak tahmin ettiğinizden daha kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Diş İpi Kullanmayı Alışkanlık Haline Getirmek İçin;

• Dişlerinizi yıpratmayan kaliteli bir diş ipi kullanın.
• Günde bir defa diş ipi kullanacağınıza dair kendi kendinize söz verin ki bunu bir alışkanlık haline getirin.
• Esnek bir diş ipi kullanın. Böylece diş ipiniz dişler arasında daha kolay hareket eder, sıkışıp kalmaz.
• Diş ipi görevi gören çubuklardan (çatallardan) kullanmayı deneyin.

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Ağız Sağlığı İçin Sağlıklı Beslenme

Çocuğunuza Diş Fırçalamayı Sevdirmenin Yolları

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.