Diş yüzeyinde kendine bir yaşam alanı kuran plakları ve bakterileri ortadan kaldırmaya ve diş eti hastalıklarına karşı savaşmaya yardım eden diş macunu ağız sağlığı için son derece önemlidir. Çoğu diş macunun içinde, diş minelerini güçlendiren ve diş çürümesiyle mücadele eden materyaller bulunur.
Diş Macununun İçinde Ne Var?
Diş macunlarının içinde bulunan maddeler, neye yararlı olacaklarına göre farklılık gösterir. Örneğin bazısında ağırlıklı olarak diş beyazlatmaya yönelik madde kullanılırken, bazısında diş eti hastalığına karşı savaşan bazı maddeler bulunur. Genel olarak diş macunlarının içinde şunlar yer alır:
- Nazik Aşındırıcılar: Magnezyum karbonat, sudan arınmış silisyum, kalsiyum karbonat, sudan arınmış alüminyum oksit ve fosfat tuzları.
- Gliserol, sorbitol ve diş macununun kurumasını engelleyen diğer “nemlendirici” maddeler.
- Deniz yosunu ya da mineral koloidler gibi yoğunlaştırıcılar veya doğal sakız (diş macununun belirli bir nitelik ve görünüş kazanması için)
- Diş minelerini güçlendiren florür.
- Diş çürümesine sebebiyet vermeyen tatlandırıcı (sakarin vb.) maddeler.
- Diş macununu köpürtmeye yarayan deterjanlar: Sodyum lauryl sülfat.
Dişiniz İçin En Doğru Diş Macununu Nasıl Seçersiniz?
Diş macunu seçerken yapmanız gereken ilk iş, aldığınız ya da alacağınız ürünün güvenli olduğundan ve vaat ettiklerini yerine getirdiğinden emin olmaktır. Örneğin diş macununuzun florür içerip içermediğini kontrol edin. Florür içerenler, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu tarafından düzenlenir ve kontrol edilir. Florür içermeyenler ise kozmetik ürünüdür. Bu tip ürünlerin içindeki maddeleri incelemeniz; ilgili kurumlarca onaylanıp onaylanmadığını kontrol etmeniz gerekir aksi bir durum için diş hekiminizin bilgisi dahilinde olması ya da ayrıca bir florür takviyesi almanız gerekir.
Diş Macununda Bulunan Florürün Faydaları
Diş macunlarının en temel maddelerinden florürdür. Florür, genç, yaşlı, çocuk herkesin hayatı boyunca kullanması gereken bir maddedir. Diş macunu içerisinde bulunan florür, diş yüzeyinde şekillenen mikroskobik deformasyonları yeniden mineralize eder. Bunların yanı sıra diş yüzeyini kuvvetlendiren florür, bakterilerin başlattığı asit saldırılarına karşı diş minelerine direnç kazandırır.
Çocuklarda Fazla Florür Kullanımına Dikkat!
Florür, diş sağlığına ne kadar faydalı olsa da çocukların aşırı kullanımına karşı bazı önlemler alınmalıdır. Çocukların diş fırçalarken gözlenmesi, diş macununu fazla tüketmelerinin ve yutmalarının engellenmesi gerekir. Çocukların, ağızlarını çalkalamayı bir alışkanlık haline getirmeleri çok önemlidir. 3 yaş altına florürlü diş macunu önermiyoruz ama 6 yaşına kadar da eğer diş macunun yutulduğunu gözlemliyorsanız bu durumda florürsüz bir diş macunu tercih edebilirsiniz.
Belli Başlı Diş ve Diş Eti Sorunları İçin Özel Diş Macunları
Bireysel ağız sağlığınız neyi gerektiriyorsa ona göre bir diş macunu mutlaka vardır. Eğer hassas dişlere sahipseniz, içerisinde potasyum nitrat, stronsiyum klorür, arginin bulunduran ürünleri tercih edebilirsiniz. Diş eti iltihabı ya da tartarla savaşmak için ise disodium pyrophosphate ve çinko sitrat içeren diş macunlarını tercih edilebilirsiniz, bununla ilgili triclosan (triklosan) içeren diş macunlarının da çok etkili olduğunu biliyoruz ama bu materyalin kullanımı ile ilgili endişeler olduğu için dikkatli kullanılması gerektiğin belirtmek gerekiyor. Dişleri beyazlatmak içinse içinde karbonattan, karbamid perokside kadar geniş bir yelpazede diş macunu seçenekleri mevcuttur.
Hassas dişlere ya da tartar gibi problemlere sahipseniz, kurumlarca onaylı diş macunlarını kullanın veya tavsiye almak için diş doktorunuza danışın.
semra güler
/ 12 Şub 2016Florürün zararları hakkında sanırım bilginiz yok ve daha kapsamlı araştırma yapmalısınız. Hipofiz bezinin kireçlnemsine ve algı bozukluklarına zeka gerilemesine yol açtığını bilmiyorsunuz sanırım. Amerika da florür içeren diş macunu neredeyse artık hiç tercih edilmiyor. Florürde neden bir kısıtlama var araştırınız lütfen.
sabah akşam aksatmadan alınınan bu zehirin (Florür) verdiği zararın yanında dişlerimize vereceği yarar söz konusu dahi olamaz.
Onur Öztürk
/ 14 Şub 2016Semra hanım, florür hakkında “daha fazla araştırma yapmamı isteyerek” neye dayandığınızı yazar mısınız?
Bizler de aydınlanalım. İnternet üzerinden okuduğunuz bazı kaynaklardan aldıklarınızla “bilgi sahibi olmadan
fikir sahibi olup” insanları yanlış yönlendirmeyin lütfen.
Size sırayla yazacağım sıkılmazsanız okuyun lütfen:
* Amerika’da florürü bırakın diş macununu içme sularında dahi olması gerektiğini iddia eden ADA’ dır
yani American Dental Association, araştırırsanız ADA’nın tüm dünyada diş hekimliğinde standartları koyan ve bunları uygulayan bir kuruluş olduğunu görürsünüz:
http://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/f/fluoride
* Daha global kuruluşlar ne diyorlar bu konuda buna bakmak istersek, biz “doktorlar”ın yani sizler gibi ürün temsilcisi olmayan insanların ilk referans aldığı derneklerin başına WHO yani Dünya Sağlık Örgütü gelir, bakın dünya sağlık örgütü florürlü diş macunları için ne diyor:
http://www.who.int/oral_health/action/risks/en/index1.html
* Peki bırakın bunları, bilimsel çalışmalar ne diyor acaba? Bu konuda bana araştırmam gerektiğini belirtmiştiniz ya, bir de siz bakın lütfen florürlü diş macunlarının toksisite ölçümlerinin literatürde nasıl yer aldığı yönünde:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=fluoride+toothpaste+toxicity
Bu kadar yazdıktan sonra beni florür alınmasının savunucusu falan sanmayın, florürün ne kadar toksik olduğunu sizlerden iyi biliyorum, buna emin olun. Bugün için diş çürüğünü engelleyecek en etkili topikal uygulama “florür” ile olmaktadır, epidemik anlamda toplumların diş çürüklerine karşı dirençli dişleri olması için şu anda mecbur olduğumuz bir kimyasaldır.
Florürün o internet üzerinden okuduğunuz zarar ve toksisitelerin dikkat edin nerdeyse tamamı içme sularının florlanması ve insanların fazla florürü alıp vücutlarında depolamasıyla oluşan yan etkiler olduğunu görebilirsiniz. Bu anlamda doktor olarak benim de önerim florürün içme sularında insanların istekleri dışında vücutlarına alınmasının karşısındadır. Diş macununda yutmadan tükettiğiniz 1000-1450 ppm arası florürün içme suyu ile alınanın yanında ne kadar komik bir oran olduğunu görebilirsiniz.
Ayrıca bir ekleme de: yine biraz daha araştırırsanız artık tıbben “nano-hidroksiapatit” içeren diş macunlarının florürün alternatifi olduğunu öğrenebilirsiniz. “Doğal” adı altında satılan ürünlerin değil de daha yüksek bir inovasyon içeren bu tarz ürünlerin ilerde raflarda florürün yerini alacağını düşünüyoruz ve şu anda ulaşılabilir ürünler de var ama bir şeyler iddia etmek için şu anda erkendir.
Son olarak da diş macunu ile florür almak yerine, çok iyi bir mekanik temizlik, düzenli kontrol ve beslenmenize dikkat ederek aradaki farkı ağız ve tükürük yapınız izin veriyorsa kapatmanız mümkündür, bu açıdan florürlü ürün kullanmak istemeyen hastalarımın ağız bakımı ve monitorize etmemize güveniyorsam, takip ederek ürün değiştirmelerini önerebiliyorum.
Ve eğer diş macunlarında “toksik” diye bir şeylere karşı çıkacaksanız; “triklosan”, “sodyum lauryl sülfat” ve boya maddelerine karşı çıkmanız bunları içermeyen diş macunlarını desteklemek yönünde hareket edebilirsiniz.
Semih Kayabaşı
/ 05 Mar 2016Onur bey,
Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Kafamdaki soru işaretlerini azaltmamda yardımcı oldunuz.
Marka vermek istemiyorum. Şu an kullandığım diş macunumun içeriğinde: Aqua, Sorbitol, Hydrated Silica, Calcium Hydroxyapatite, Glycerin, Panthenol, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Sodium Monofluorophos-phate,Cellulose Gum, Aroma, Zinc Chloride, Silver, Lauryl Glicoside, Sodium Saccharin, Sodium Hydroxide, Limonene, Lactoferrin, CI 77891 (Titanium Dioxide) bulunuyor.
Bilginiz ışığında verdiğim içeriğe bakarsanız yorumunuz nasıl olur? Ve de yazınızda bahsettiğiniz birkaç maddenin dışında diğer içerikleri de araştırmak istersem nasıl bir yol izlemeliyim.
Onur Öztürk
/ 30 Mar 2016Maalesef tek tek tüm içerikleri okuyarak kullandığınız ürün konusunda bir analiz yapma şansım yok.
Şevval Naz Dağcı
/ 22 Mar 2016çok teşekkür ederim. fen bilimlerinden diş macunu reklamı alma adı altında bir proje aldım, çok işime yaradı çoook sağolun… 🙂
Onur Öztürk
/ 30 Mar 2016🙂
Elif Özden
/ 13 Nis 2016Çok Teşekkür Ederim Proje Ödevimde Bana Çok Yardım Ettiniz.. 😀
Onur Öztürk
/ 09 May 2016🙂
Ceren
/ 29 Nis 2016Çokkkkkkk teşekkür ederim fen bilimlerinden bende diş macunu reklamı almıştım çokkkk sağolun 😀 🙂
Gökçe
/ 04 Oca 2019Merhabalar. Ben bir proje yapıyorum ve projemde diş macunlarının insanlara, aynı zamanda doğaya verdiği zarardan bahsedicektim. Florürün çocuklarda zeka gerliğine yol açtığıyla ilgili araştırma yapacaktım ama eğer florürün fazla bir zararı yoksa projemde istediğim konuyu istediğim şekilde işleyemeyeceğim. Diş macunlarının insanlara hiç mi zararı yok? Florürün zarar verdiği nerden çıktı (kim söyledi)? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.
Onur Öztürk
/ 18 Oca 2019Gökçe merhaba, diş macununun içinde kimyasal bazı temizleme ve katkı maddeleri bulunur, bunların bir kısmını alternatifi olmadığı için kullanıyoruz.Bir kısmı ise aslında gereksiz katkı maddeleridir. Diş macunu zararlarını araştırırken internetten bulduğun kaynağı doğru düzgün belli olmayan asparagas kanalların haberlerini yapmak yerine doğru kaynakları referans almanı öneririm. Mesela Türkçe olarak Türk Diş Hekimleri Birliğinin Florür hakkında açıklaması, diş macunu kullanımı ve yan etkileri ile ilgili rehberlerini okuyabilirsin. Eğer ingilizcen varsa çok daha fazla kaynağa ulaşabilirsin. ADA, FDI bu konuda referans aldığımız dünya çapında diş hekimliği ile ilgili rehber sitelerdir. Adı üzerinde bu bir araştırma, biraz araştırman gerekiyor sanırım 🙂 kolay gelsin.
fatih
/ 05 May 2020sayın hocam diş macunlarının içeriğindeki maddelerden olan gliserin genelde bitkiden mi yoksa hayvansal yağlardan mı yapılır ne kadar bilgi sahibi iseniz paylaşmanızı rica ederim