Dişlerde Renkleşme Nedir?
Dişleriniz üstündeki lekelerden dolayı veya diş maddesindeki değişiklikten dolayı solabilir. Diş hekimleri renkleşmeyi genelde 3 ana gruba ayırırlar:
- Dışsal renkleşme — Bu durumda dişin dış mine bölgesi kahve, şarap, kola ve diğer yiyecek içeceklerden dolayı lekelenir. Sigara içmek de dış lekelere yolaçar.
- İçsel renkleşme — Bu durumda dişin iç dentin tabakası kararır veya sarı renk verir. Sebepleri arasında çocukluk yaşlarında aşırı fluorid kullanımı (fluorozis), hamilelik döneminde tetrasiklinli antibiyotik kullanımı vardır.
- Yaşla alakalı renkleşme — Bu iç ve dış faktörlerin birleşimidir. Yiyecek ve sigaradan kaynaklanan lekeler haricinde dentin de zamanla sararır. Dişi kaplayan mine tabakası zamanla incelir ve dentin gözükmeye başlar. Kırılma ve diğer hasarlar da renkleşme sağlayabilir.
Nadiren dentinogenesis imperfecta denilen hastalıkla doğan çocuklarda gri veya mor renk değişimleri gözlenir.
Belirtileri
Belirtileri mine tabakası üstündeki lekeler ve dentindeki sarı renktir.
Teşhis
Özel hiçbir teste gerek yoktur. Kişi lendisi veya diş hekimi dişe bakarak sararma olup olmadığını söyleyebilir.
Beklenen Süre
Bazı sararmalar profesyonel temizlemeyle çıkarılabilir fakat bazıları ise beyazlatıcı jellerle temizlenene kadar kalıcıdır.
Önlemleri
Günde 2 defa dişlerinizi fırçalamak bazı lekeleri önlemek için yararlıdır. Diş hekimleri şarap, kahve veya dişlerinizi lekeleyebilecek diğer yiyecekleri tükettikten sonra ağzınızı su vb ile çalkalamanızı en az 30 dakiksa sonra da dişlerinizi fırçalamanızı tavsiye edebilir. Düzenli diş temizliği ise yüzey lekelerinin engellenmesinde yararlıdır.
Dişin kökündeki sinir veya damar hasarlarında meydana gelen içsel lekeler ise bazen kanal tedavisiyle engellenebilir. Ama kanal tedavisi gören dişler en nihayetinde kararırlar. .
Tedavi
Sararma genelde dişin mine tabakasına uygulanan profesyonel diş beyazlatma işlemi ile giderilebilir. Ofis tipi diş beyazlatmada “Power Bleaching” denilen bir teknikle diş hekimleri dişi 30-45 dakikada belirgin bir şekilde beyazlatan bir jel kullanırlar. Bu işlemde birkaç seans gerekebilir.
Diş hekiminizden alacağınız beyazlatıcı jel ile de bu işi evde yapmanız mümkündür. Evde kullanılan beyazlatıcılar diş hekiminde kullanılanlar kadar etkili olmayabilir, bu yüzden işlem daha fazla vakit alır ve 3-4 hafta sürebilir. Beyazlatıcı diş macunları küçük lekeleri çıkarabilir fakat coğu durumda çok etkili değildir.
Eğer kanal tedavisi yaptırdıysanız ve dişiniz karardıysa diş hekimi dişinizin içinde beyazlatıcı maddeyi kullanabilir.
Diş kırıldığında veya beyazlatmaya tepki vermediğinde diş hekiminiz kararan bölgeyi porselen bir restorasyonla kaplamayı önerebilir. Bu işlem diş renginde bir maddeyle yapılır. Diğer bir seçenek ise lamina vener (yaprak porselen) denilen ve dişin dış yüzeyini kapayan seramik tabakalardır.
Ne zaman bir profesyonele başvurmalı?
Diş sararması genelde estetik bir sorundur. Eğer dişinizin görüntüsünden memnun değilseniz diş hekiminize başvurabilirsiniz. Çocukların dişindeki herhangi bir renk değişimi ise diş hekimi tarafından incelenmelidir.
Pingback:Asidik İçecekler Çocukların Dişlerine Kalıcı Zararlar Verebilir – Onur Öztürk
Pingback:Daha Parlak ve Daha Beyaz Dişler İçin Pratik Yöntemler – Onur Öztürk
Pingback:Diş Beyazlatmada Dikkat Edilmesi Gerekenler – Onur Öztürk