Dişlerin beyaz kalabilmesi için neler yapılabilir? Dişlerinizi nasıl beyazlatacağınızı zaten biliyor olabilirsiniz; peki, dişlerinizi beyazlatma ihtiyacından kendinizi korumaya ne dersiniz?
Dişlerinizin zamanında önce yaşlanmasını önleyerek onları bir ömür boyu beyaz tutabilirsiniz.
Dişler niye sararır? Dişlerinizin sararmasını nasıl önleyebilirsiniz?
Dişlerin Sararmasına Neler Sebep Olur?
Şarap, kahve ve tütün; dişlerin dış, beyaz kısmını, yani dişlerin canlı olmayan “mine” kısmını, zamanla da iç kısmını lekeler. Dişinizin minesi yani dış kısmı beyazlatma teknikleriyle oldukça kolay bir biçimde beyazlatılabilir.
Zor olan, dişlerin iç kısmını beyazlatmaktır. Dişlerinizin içinde, canlı bir doku bulunur – dentin. Bu doku canlı olduğu için yaşlanır – tıpkı deri kırışıklıkları ve diğer yaşayan dokular gibi. Dentin yaşlandıkça sararır.
Suistimal (eğer deri benzetmesini kullanırsak: güneş engelleyici kullanmamak), yaşlanma sürecini hızlandırır.
Dişlerin dış kısmı, yani diş mineleri, pencere gibidir: İçerideki dokunun rengi neyse, dışarıya da onu yansıtır.
İçerideki bu canlı dokuyu beyazlatmak oldukça zordur – hatta kimi zaman imkânsız. Dişlere “yüz gerdirme” yapmak, günümüzde mümkün değil. Bu nedenle yaşlanmayı geri alamıyorsunuz.
Dişler de canlı olduğu için, vücuttaki diğer dokular gibi yaşlanacak; fakat bazı yöntemleri uygulayarak yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve dişlerinizin sararmasını engelleyebilirsiniz.
Dişler Zamanından Önce Nasıl Yaşlanır?
Çoğu insan; dişlerin yaşlandıkça sarardığını ve bu sararmayı hayatlarında kullandıkları, dişleri lekeleyen ürünleri (şarap, kahve, çay, yaban mersini gibi ürünleri) tüketmelerinden kaynaklandığını düşünür – fakat bu bir, şehir efsanesidir.
Yaşlanan ve sararan aslında dentindir ve diş mineleri aracılığıyla bu durum dışarıya yansır.
Güneşten koruyucu ürünler kullanmazsanız cildiniz erken yaşta yaşlanır. Peki dişleri zamanından önce ne yaşlandırır?
Diş gıcırdatmak: Dişler doğal yollarla yaşlanırken içerideki canlı doku da onunla beraber küçülür. Eğer dişlerinizi gıcırdatıyor ya da sıkıyorsanız, dişlerinize çok güçlü baskı uygulayarak onları tehdit ediyorsunuz demektir. Bir gecede dişlerinize öyle bir güç uyguluyorsunuz ki bu güç, bir cevizi kırmaya yeter de artar bile! Bu tür baskılar, dişlerin büzülmesine ve yaşlanmasına yardımcı olur ve sonunda dişleri öldürür. Sarı bir diş, erken yaşta yaşlanmış bir diştir.
Düşmek: Yalnızca bir adet sarı dişi olan birini hiç gördünüz mü? Çocukluk döneminde bir dişin ağır bir darbe alması, onu diğer dişlere göre daha çabuk yaşlandırır. Bunun sebebi, dayak yemiş dişin diğerlerine nazaran daha çabuk ölmesidir. Genç dişler, beyaz dişlerdir.
Kötü menü: Eğer kötü besleniyorsanız ve sağlığınız da yerinde değilse (hatta birtakım ilaçlar alıyorsanız), dişleriniz sararır; çünkü vücudunuzdaki tüm canlı dokuların, dentin dahil, yaşlanma süresini hızlandırıyorsunuz.
Dişlerinizin Yaşlanma (ve Sararma) Sürecini Nasıl Yavaşlatabilirsiniz?
1. Diş gıcırdatmanızı engellemek için tedavi görün. Dişlerinizi gıcırdatarak ya da sıkarak (ağır baskılar uygulayarak) onların zamanından önce yaşlanmasına, küçülmesine ve sararmasına sebep oluyorsunuz. Dişleri gıcırdatmanın verdiği zararları sakın küçümsemeyin!
2. Dişlerinizi travmalardan koruyun. Onları düşmekten koruyun, örneğin fiziksel aktivitelerde ağız koruyucuları takın. Gittiğiniz partilerde bardağınızı ağzınızın yakınında tutmayın – insanların ne kadar sıklıkla dişlerini bardaklara çarptığını duysanız şok olursunuz!
3. Tüm vücudunuza iyi bakın. İyi bir yemek menüsü, dinlendirici uyku ve stresle başa çıkmak; vücudunuzdaki tüm yaşayan dokuların yaşlanma süresini yavaşlatacaktır.
Pek çok kişi, diş hekimleri dahil, dişlerinin sararmasını engellemek için dişleri lekeleyen ürünlere (yaban mersini, çay, kahve, tütün, soya sosu, baharatlı yiyeceklere odaklanır.
Ancak iş dişleri beyaz tutmaya geldiğinde yapabileceğiniz en önemli şey, dişlerinizin içerideki sağlığı korumak ve onların yaşlanma süresini yavaşlatmak olmalıdır.
Sizin esas korumanız gereken, geri döndürülemez bir şekilde yaşlanan dentinin, dişlerinizin canlı dokusunun, rengidir.
Bu yüzden yeşil çayınızın ve şarabınızın keyfini çıkarın! Bu tür lekelemeler, daha kolay tedavi edilir.
Dişlerinizin yaşlanmasını yavaşlatın ve onları zamanından önce sararmaktan koruyun.