26 Tem 2019

Şişe açmak, giysi etiketlerini yırtmak, ip kopartmak, fermuar açmak… Yapılan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, çoğumuz, yapmamamız gerektiği halde bazen dişlerimizi bu tip işler için bir araç olarak kullanıyor ve ağız sağlığımızı riske atıyoruz.

İnsanların ortalama üçte ikisi, dişlerini yeme ve içme dışındaki işler için sıklıkla kullanıyor. İşte oranlar ile bunlardan bazıları:

  • Dişlerimizi araç olarak en sık bant yırtmak için kullanıyoruz. Her on kişiden dördü, bunu sürekli olarak yaptığını kabul ediyor.
  • Dörtte birinden fazlası tırnaklarını dişleriyle koparıyor.
  • Beşte birinden fazlası elleri doluyken eşya taşımak için dişlerini kullanıyor.
  • %20’si kıyafetlerin etiketini dişleriyle yırtıyor.
  • %16’sı dişleriyle kalem ısırıyor.
  • %9’u şişe açarken dişlerini kullanıyor.
  • %4’ü ise dişleriyle fermuar çekiyor.

Dişlerimizi bu şekilde araç olarak kullanmanın önemsiz gibi gözükse de, ağız sağlığımız için ciddi bir risk oluşturur. Şişeleri açmak, yabancı isimleri çiğnemek gibi aktiviteler, dişlere zarar verebilir, çatlamalarına neden olabilir. Ayrıca baskı ve zorlama nedeniyle, yerinden oynamaya ve bazı durumlarda kırılmaya ilişkin örnekler de var. Hatta pahalı işlemler gerektirecek başka acil kazalar da ortaya çıkabilir.

Dişlerimizi sadece yapmak için tasarlandıkları şey için kullanmalıyız: yiyecekleri çiğneyerek sindirilebilir hale getirmek. Dişlerimiz konuşmamıza ve ses çıkarmamıza da yardımcı olur. Ayrıca yüzümüzü şekillendirirler. Bu nedenle, gereksiz yere onları tehlikeye atabilecek şeyler yapmamalıyız.

Dişlerini uygun olmayan şekilde en çok kullananlar genç yetişkinlerdir.(%85) 18-35 yaş arası kişiler, bu hatayı 35-54(%70) ve 55 yaş üstünden(%54) çok daha fazla yapıyor.

Dişlerimizi bir araç gibi kullanarak o anda bir yan etkiye maruz kalmayabiliriz ama diş minemiz ve alttaki diş kökü kronik travma sebebiyle ilerde diş ve diş eti problemleri ile karşımıza çıkabilir ve genellikle travma sebebiyle oluşan sorunlar basit dolgularla vb. değil de diş kayıplarına kadar giden bir süreçte bizi zorda bırakabilirler. Dişlerimiz bir açacak olarak kullanmak için çok değerli bir organımızdır bunu unutmayın.

Olumlu diş alışkanlıkları yalnızca ağız sağlığı için değil, aynı zamanda genel sağlığımız için de çok önemlidir. En az üç basit alışkanlık edinerek, ağız sağlığımızı ve yaşam kalitemizi yükseltebiliriz: Düzenli diş hekimi ziyaretleri, günde iki kez florürlü diş macunuyla dişleri fırçalamak, beslenmemizde şeker miktarını azaltmak…

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Issız Bir Adaya Düşerseniz Dişlerinizi Nasıl Temizlersiniz

Yağ Çekme Sıradaki Büyük Buluş Olabilir Mi

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.