Yapılan yeni araştırmalara göre, kötü nefes alzheimer’a yol açabiliyor.
Ağız hijyenine dikkat etmemek, yıllardır ciddi nörolojik hastalıklarla ilişkilendirildi. Şimdiyse bilim insanları bağlantıyı net bir şekilde keşfettiler.
Araştırmacılar, inceledikleri alzheimer’lı hastaların %96’sının beyninde, diş eti hastalıklarına neden olan enzimler olduğunu gördüler.
Bu uluslararası ekip, diş eti hastalıklarına veya diş eti iltihabına neden olan ağız bakterilerinin, kan dolaşımı yoluyla beyne ulaşıp nöronları nasıl tahrip ettiğini ortaya çıkardı.
Bu yüzden diş eti hastalıklarından korunmak, Alzheimer’ın önüne geçmenin anahtarı olabilir. Şimdiden geliştirdikleri bir ilacı, önümüzdeki birkaç ay içerisinde hastalar üstünde test edecekler.
Bilim insanları bu konuda şöyle söylüyor : “Diş eti iltihabına neden olan bakterilerin dolaşım yoluyla ağızdan beyne geçebildiğini DNA tabanlı olarak kanıtladık.”
Diş eti iltihabı, dişlerin çevresinde tahrişe, kızarıklığa ve şişmeye neden olan bir hastalıktır. Her on kişiden birinde diş eti iltihabı görüldüğünü söylenir.
Yine bilim insanlarının açıklamasına göre, Porphyromonas gingivalis adı verilen bu bakteriler, beyindeki sinir hücrelerini öldüren bir protein üretir. Bu da hafıza kaybına neden olur ve sonuç alzheimera gidebilir.
Bu ekip bulgularını “Dişlerini fırçala – Alzheimer’ı ertele” sloganıyla açıkladılar. Ve şunları eklediler : “Ağız hijyeninize dikkat ederek sadece çürükten korunmazsınız. Hafızanızı korumak için de dişlerinizi fırçalamalısınız.”
Yıllardır araştırdıkları bu sorunun sonucunda araştırmacılar, diş eti hastalığının bir kişinin alzheimer olmasında belirleyici bir rol oynadığını söylediler. Alzheimer’a neden olan sadece ağız bakterileri olmasa da, varlıkları riski büyük ölçüde arttırıyor ve hastalığın ilerlemesini de hızlandırıyor.
İşte tüm bunların yanında iyi bir haber! Hastalığı yavaşlatmak için yapabileceğiniz şeyler de var : Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak.
Ayrıca, diş eti iltihabı ve alzheimer ikilisine sahip olan kişilerin düzenli olarak diş hekimlerini ziyaret etmesi ve ağız hijyenlerini doğru bir şekilde sağlamaları önemlidir.
Daha önceki çalışmalar, diş eti iltihabına neden olan bakterilerin, ağızdan beyne ulaşarak, zararlı enzimlerle hücreleri yok edebileceğini gösterdi. Şimdiyse bilim insanları, bu süreci insan DNA’sı üstünden kanıtladılar.
Alzheimer’lı 53 kişiden 51’inin (yani %96’sında) beyninde lisin-gingipain denilen oral bakteri enzimleri buldular. Science Advance’de açıklanan bu çalışma, aynı zamanda hastalığın yenilebileceğine dair bir umut ışığı yaktı.
Bilim insanları Alzheimer’ın gelişimine neden olan bakterilerin zararlı enzimlerini bloke eden bir ilaç geliştirdiklerini ve bu ilacı, bu yıl içinde test edeceklerini söylüyorlar.
Geliştirdikleri bu ilaç, diş eti iltihapına neden olan bu bakterilerin enzimlerinin farelerde bloke ederek, beyin hücrelerinin ve dolayısıyla hafızanın kaybını önlemeyi başardı. Bilim insanlarına göre ilacı insanlarda kullanmanın güvenli olduğu da önceden tespit edildi.
Ağız kokusu ve diş eti kanamasına neden olan diş eti hastalıkları, kalp hastalıkları, bir tür kanser ve diyabet hastalığına kadar birçok hastalığa neden olabilir.
Diş eti hastalığı olan fareler üzerinde yapılan deneylerde, araştırma ekibi, bakterilerin hipokampustaki hafızayı kontrol eden bölgedeki beyin hücrelerinde zarar verdiğini tespit etti.
Bu farelerde aynı zamanda defans hastalarının beyninde kümeler halinde toplanan ve hücreleri öldüren beta amiloid denilen zararlı bir protein şirkimi de görüldü. Araştırmacılar, sonuç olarak alzheimer hastalığını yenmek için, hala klinik çalışmalarla test edilmekte olan, ağız yoluyla alınacak bir ilaç ürettiler.
Mevcut verilere göre, güçlü bir inhibitörle, oral bakterilerin beyinde neden olduğu enfeksiyonun azaltılabileceğini ve hastalarda nörodejerasyon ve patolojik birikimini yavaşlatabileceğini veya önleyebileceğini gösteriyor.
Collage London Üniversite Hastahanesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere nüfusunun %50-70’inin şaşırtıcı bir şekilde diş eti hastalığı var ve %15’i diş kaybı riski taşıyor.
Ancak altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek olası bir hastalığı ilk aşamasında yakalayabilirsiniz. Diş eti hastalığını yenmek için son derece basit yöntemler vardır.
Zamanında hareket etmezseniz, periodontitis adı verilen, çok daha şiddetli bir diş eti hastalığı türüyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Altı ay önce İngilizler tarafından yapılan bir çalışmada, 10 demans (bunama) hastasının beyin dokusunda gingivalis bulundu.
Central Lancashire Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bu bakterilerin beyindeki nöronlara zarar vererek, hafıza kaybı, kafa karışıklığı gibi semptomlara neden olduğunu ortaya çıkaran ilk kişiler arasındadır.
Yapılan başka bir çalışmaya göre, dişlerini günde bir kez fırçalayanların, günde üç kez fırçalayanlara göre demans hastalığına yakalanma riski %65 daha fazladır.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Dişler Ne Zaman Fırçalanmalıdır?
- Milattan Önce 7000 Yılından Günümüze Diş Fırçasının Tarihi ve Misvağın Yeri
- Bebeğinizin Dişlerini Fırçalamak: Ne Zaman Başlanır, Nasıl Yapılır ve Daha Fazlası
- Diş Fırçanızı Temiz Tutmanın 5 Yolu
- Ağız Sağlığı: Elektrikli Diş Fırçaları Gerçekten Daha Mı İyi
- Dişinizi Fırçalamak İçin Kötü Bir Zaman Gerçekten De Var Mı?
- Diş Fırçası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Klasik Mi Yoksa Elektrikli Diş Fırçası Mı?
- Diş Fırçalarındaki Gizli Tehlike
- Elektrikli Diş Fırçası Kullanmanın Avantajları
- Çocuğunuzun Dişlerini Fırçalaması İçin 8 Tüyo
- Çocuğunuza Diş Fırçalamayı Sevdirmenin Yolları
- Dişlerinizin Zarar Görmemesi İçin Diş Fırçalama Nasıl Yapılmalıdır?