Doğru Diş Hekimi Nasıl Seçilir?

10 Eyl 2018

Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda, kendi başımıza düzenli ve efektif diş bakımı yapmak kadar diş hekimimizi doğru seçebilmek de oldukça önemlidir. Bu yazımda, diş hekiminizi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken belli başlı noktalara değineceğim.

Konunun önemini vurgulamak adına, yakın zamanda aldığım bir soruya yanıt vererek başlamak istiyorum:

Yaklaşık yedi ay önce başka bir yere taşındım ve düzenli olarak kontrole gitmek için bir diş hekimi bulmak istiyorum. Fakat problem şu ki, bir diş hekiminin iyi veya kötü olduğu kanısına nasıl varabileceğimi bilmiyorum. Hiçbir kriter olmadan bir diş hekiminin kalitesi hakkında nasıl fikir sahibi olabilirim?

Yeni bir diş hekimi bulmak zor bir iştir. Yeni bir hastayla görüştüğümde şunu fark ettim ki; insanlar farklı bir şehre taşındıklarında, yeni bir diş hekimi arama işini en sona bırakıyorlar. Çocuklar için yeni bir okul, kuru temizlemeci, aile doktoru ve hatta kaliteli bir restoran, kasap bulmak bile yeni bir diş hekimi bulmaktan önce hallediliyor. Öncelikle bu anlayışın değişmesi gerektiğini söylemeliyim; zira seçeceğiniz diş hekiminin kalitesinin sağlığınız üzerinde –olumlu veya olumsuz- etkisi çok büyüktür. Dolayısıyla yeni bir çevreye taşındığınız zaman bu konuya öncelik vermenizi öneririm.

Doğru bir diş hekimi sadece dişlerle değil, vücutta ağız sağlığını etkileyebilecek her türlü şeyle ilgilenir. Ağızdaki problemler, kalp hastalığı, bunama, düşük tehlikesi veya şeker hastalığı riskini artırabilir. Bu yüzden, doğru bir diş hekimi, vücudun geri kalan kısmının sağlığının, ağız sağlığını ve yaşam eğrisini nasıl etkilediğini göz önünde bulundurur. Mesela sadece çürük bir dişinizin sorununu çözmek için onu çekmek yerine mümkünse (imkan varsa) tedavi etmenin önerilmesi, yoksa ve diş çekilirse de yerine implant ya da köprü yaparak tüm ağız sağlığınızı koruyacak önerilerde bulunulması önemlidir.

Şimdi, diş hekimi seçmeden önce yapabileceklerinize bir bakalım.

Eski diş hekiminize, yeni taşındığınız yerde tanıdığı bir diş hekimi olup olmadığını sorun.

Çoğu zaman, yeni taşındığınız yerde, diş hekiminizin okuldan arkadaşı ya da uzmanlığıyla bilinen bir diş hekimi tanıdığı çıkabilir. Diş hekiminizden birkaç isim isteyin. Hastalardan tavsiye almak yerine işin mutfak kısmında yer alan, birbirinin çalışma şeklini bilen bir profesyonelden tavsiye almak her zaman daha mantıklıdır.

Seçmeyi düşündüğünüz diş hekiminin mesleki eğitimi ve üye olduğu mesleki dernekler konusunda bilgi alın.

Kendini geliştiren; sürekli eğitim, kongre ve seminerler ile ya da uygulamalı olarak becerilerini geliştiren, başka bir deyişle kendisine yatırım yapan bir diş hekiminin yenilikler ve uygulamalar konusunda daha yetkin olduğunu düşünebiliriz.

Böyle bir seçeneğiniz yoksa, Türk Diş Hekimleri Birliği’ne danışın.

Türk Diş Hekimleri Birliği size bulunduğunuz bölgeye yakın bir diş hekimi listesi sunacaktır. Hatta mevcut bir probleminiz sebebiyle diş hekimi arıyorsanız, bu sorununuzla ilgili konunun uzmanı diş hekimlerinin listesini de alabilirsiniz.

Ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da iş arkadaşlarınızdan tavsiye alın.

Özellikle, daha önce temizleme işlemi dışında köprü, porselen kuron, kanal tedavisi gibi tedaviler uygulatan yakınlarınıza tavsiyelerini sorun. Burada hiçbir zaman tam olarak emin olma şansınız olamaz ama birden fazla insanın ya da arkadaşınızın memnun olduğu diş hekimi konusunda yanılma şansınız daha az olacaktır. Ayrıca tavsiye aldığınız kişinin beklentileri, yaşam şekli ve hassasiyetlerini de göz önünde bulundurup ona göre daha sağlıklı bir karar verebilirsiniz. Tabii bu noktada yakınınızın önerdiği doktorun kendi seçtiği kriterlere uygun olabileceği ihtimalini de unutmayın.

Diş hekimini “Google’layın”(“en iyi diş hekimi” şeklinde aratmayın tabii!)

Parmaklarınızı çalıştırın! İnternette araştırma yapın(fakat sarı sayfalar ve para ödenerek girilen rehber sayfalardan uzak durun).

“En iyi diş hekimi” olarak birçok arama yapıldığını biliyoruz ama böyle bir sonucun gerçek karşılığı olmadığını bilmelisiniz. İşini iyi hatta çok iyi yapan birçok meslektaşımız var ama eminim ki hiçbiri kendisini “en iyi diş hekimi” olarak tanımlamaz. İşini severek, etik kurallar çerçevesinde yapan birçok diş hekimi olduğuna emin olun. Hatta bunların bir kısmını Google’da bulamayabilirsiniz.

İnternetteki yaşıtlarınızın yorumlarını okuyun fakat her yorumun adil olmayacağını da unutmayın. Tedavi süreçlerinden bahsedilen yorumlara odaklanın. Uygulamanın tüm yönlerine değinmeyen ve prosedürler hakkında ayrıntılara girmeyen yorumlara şüpheli yaklaşın.

Diş hekiminden ilk muayene randevusu alarak görüşün.

Bu sayede sağlıklı bir değerlendirme yapabilirsiniz. Yüz yüze görüşmek ve karşılıklı olarak edineceğiniz izlenim birçok yönlendirmeden daha olumlu sonuç verebilir.

Konsolosluğa danışın.

Eğer yurt dışına taşınıyorsanız ya da tatile gidiyorsanız, en yakın Türk konsolosluğuna gidin ve onların tavsiye ettiği diş hekimlerini öğrenin. Orada, Türk bir diş hekimiyle bile karşılaşabilirsiniz. Yurt dışında diş hekiminin tutumu daha da önemli olacağından, bu işi asla acil durumlara bırakmayın.

Sonraki adım: Klinik ziyareti.

İlk ziyaretinizden sonra kendinize şu soruları sorun, ve cevapları beğenmezseniz diş hekimi arayışınıza devam edin ;

Diş hekimi bana her şeyi net bir şekilde açıkladı mı? Uygulayacağı prosedürleri gerekçelendirdi mi?

Bu konularda kafanızda soru işaretleri kaldıysa, bunları en başta diş hekiminizle konuşmanızı öneririm.

Kendimi rahat ve güvende hissettim mi?

İçgüdülerinize güvenin.

“Pekala, bu başarılı diş hekiminin yapacağı işlemler bana ne kadara mal olacak?”

İyi ve uygun bir diş hekimi bulmak zor olabilir. “Ne ekersen onu biçersin!” atasözü, diş hekimliğinde her zaman geçerli değildir. Ucuz ve düşük kaliteli bir diş hekimliği hizmeti almak, uzun vadede(bazı durumlarda kısa vadede bile), daha yüksek fiyatlı ve kaliteli bir diş hekimine gitmekten çok daha pahalıya mal olacaktır.

Diş hekimliği işlemlerinin %60 – 70’i genel olarak yüksek fiyatlıdır. Eğer tedavinizi yapan diş hekimi, işlem sırasında bazı aşamaları atlamıyorsa, indirim yapma şansı da çok düşüktür. Tavsiyem güvendiğiniz diş hekimini bulduğunuzda tüm hayatınızın geri kalanında vücudunuzda taşıyacağınız bir tedavi için karşınızdaki insanı zorda bırakacak şekilde pazarlığa girmemeniz olur. Unutmayın ki standart bir ürün almıyor ya da tesisatınızı tamir ettirmiyorsunuz. Diş hekiminizin de yaptığı işi severek ve keyif alarak yapması gerekir. Fiyatları hiçbir şekilde sizin ödeyebileceğiniz aralığa girmiyorsa kendisinden başka bir tavsiye, alternatif bir tedavi yöntemi isteyebilir ya da diş hekimi arayışınızı biraz daha genişletebilirsiniz.

Kaliteli bir diş hekimine, piyasaya göre normal bir ücret ödediğinizde, yıllar içinde size sağlayacağı kar, kalitesiz bir diş hekimliği hizmetine az ödeyerek edeceğinizden çok daha fazladır. Sağlığınız için bir yatırım yaptığınızı unutmayın.

Peki “piyasaya göre adil” olan fiyat nedir ? Bunun için bölgenizdeki dört ya da beş diş hekiminin temizleme, kompozit dolgu, kanal tedavisi gibi fiyatlarını karşılaştırın. Böylece piyasa hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Fakat 2000 – 3000 TL‘lik ortalama bir işleme 500 TL ödemenin, uzun vadede çok daha maliyetli olacağını da aklınızdan çıkarmayın. Burada önemli olan şu ki; ismi aynı bile olsa bazı işlemlerin ek materyal kullanımı, ayrı laboratuvar işlemleri veya öngörülen bazı ekstra işçilik masrafları olabilir. Bunlarda işini doğru yapan bir diş hekiminde kalitenin artması ama fiyatların da daha yüksek olarak size yansıması muhtemeldir. Doğru doktoru seçmek, işi “ucuza hallettirmekten” daha önemlidir.

Öngörülen başarı süresini sorun.

Diş hekimliği gibi başarısı birçok faktöre bağlı bir tıp alanında yapılan tedavilerin net bir başarı ömürleri olmayabilir ama ortalamaları vardır. Farklı yaklaşımlar hakkında diş hekiminizden tavsiye de alabilirsiniz. Örneğin çok sorunlu bir dişi zorla ağızda tutmak yerine çekip sonrasında o boşluğu doldurmak, uzun dönemde daha rasyonel ve başarılı bir yöntem olabilir; bu yüzden doktorunuzun tavsiyesini dikkate almanız daha önemlidir.

Sorunla karşılaştığınızda diş hekiminizin nasıl bir çözüm politikası olduğunu sorun. Bunları en başta konuşmak ilerde diş hekiminiz en doğru tedaviyi yapmış bile olsa, sistemik bazı sıkıntılardan dolayı sorun yaşadığınız dişiniz için diş hekiminize olan güveninizin boş yere kaybolmamasını sağlar veya en baştan alternatif bir tedavi yöntemi seçmenizi sağlayabilir.

Hadi şimdi de siz cevaplayın: Siz diş hekiminizi nasıl seçiyorsunuz ? Karar verirken uyguladığınız ve maalesef işe yaramayan yöntemler oldu mu ? Ya da yukarıda anlattıklarıma eklemek istediğiniz bir şeyler var mı ? Aşağıya yorum bırakarak beni bilgilendirebilirsiniz !

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorumlar ( 2 )

  • fatih ince

    Onur Bey merhbalar ,2 ay önce üst ön altı dişime Erurumda bir klinikte e max kaplama yaptırdım fakat yapıldığı günden bugüne kadar sızlamalarım geçmiyor bana bu konuda önerebileceğiniz bir şey var mı?

    • Onur Öztürk

      Fatih merhaba, tam seramik porselenlerde, emax, empress bazen de zirkonya ‘larda özel bir yapıştırma işleminden dolayı canlı dişlerde hassasiyet bir süre olabilir, genellikle 8 haftayı geçmiş ve şiddetli ise bu durumda kanal tedavisini düşünebiliriz ama gece ağrısı yapmayan ve sadece provoke edildiğinde ağrı oluşan bir hassasiyet ise, hassasiyeti azaltan bir diş macunu eşliğinde doktor gözetiminde sabretmek gerekir, geçmiş olsun.

Yorum Yaz

Devamını oku:
İnsanlarda ve Hayvanlarda Antibiyotik Kullanımı

Diş İpi Kullanmanın Yararları

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.