21 Kas 2014

Herkes mükemmel bir gülümsemeye sahip olmak ister, fakat herkes şanslı olmayabiliyor. Ortodontik tel takması gerekmemiş şanslı insanlardan olduysanız da, dişlerinizde sigara ve kahve gibi alışkanlıklarla oluşan lekeler, kırıklar ve genel kirli bir görünüş ortaya çıkabilmektedir.

Geçmişte yılda 1-2 defa diş temizletmek hariç dişin görünüşünü düzeltmek için yapılabilecek çok şey yoktu. Ama son 25 yılda diş hekimliğindeki malzeme, teknoloji ve restoratif tekniklerdeki gelişmeler, bizim, orijinali kadar güçlü ve renk değişimlerine dirençli dişlere sahip olabilmemizi sağladı. Eğer gülüşünüzü aydınlatmak veya bozuklukları düzeltmek istiyorsanız muhtemelen bugüne kadarki en iyi dönemde yaşıyoruz ve estetik diş hekimliği prosedürleri şu an çok revaçta…

Estetik Diş Hekimliği için karar almadan önce göz önünde bulundurmanız gerekenler

  • Tedavi maliyeti yüksek olabilir. Hassas bir teknik ve pahalı materyaller sebebiyle kaliteli estetik diş hekimliği hizmetlerini ucuza bulmayı beklemeyin.
  • Çoğu estetik diş hekimliği işlemi sigortalar tarafından karşılanmaz.
  • Kullanılan maddeler yok edilemez değildir. Porselen kuronlar, inleyler (dolgular) ve laminateler artık olduklarından çok daha güçlü ve dayanıklılar ama sonsuza dek dayanamazlar. Kırılıp çatlayabilirler veya kullanılan dolgu maddesi zayıflayabilir. Eğer 70 yaşındaysanız restorasyonlarınızın sizden uzun dayanma ihtimali vardır. Ama genç insanların bu işlemi 10-15 yılda bir tekrarlamaları gerekebilir.
  • Gerçekçi olmak önemlidir. Estetik diş hekimliği işlemlerde uzman olan diş hekimleri kullanılan materyalleri çok iyi uyumlandırabilirler, gerçekten etkileyici olabilmeleri için kullanılan maddeleri şekillendirip, parlatabilirler ama ağzınızın şeklini, teninizin rengini veya genel görünüşünüzü değiştiremezler. Diş restorasyonlarının doğal gözükmesi için size uyması gerekir. Estetik diş hekimliği görünüşünüzü geliştirir, olumlu katkıda bulunur ama sizi tamamen değiştirmez. İstisnalar dışında dişlerinizi yaptırdığınızda yepyeni bir siz ve tüm hayatınızın değişmesini beklemeyin. Daha iyi ve rahat hatta etkileyici bir şekilde gülmek sosyal ve iş yaşantınız çok olumlu katkıları olacaktır ama gerçekçi beklentiler içinde olmak gerekir, bu konuda da ne elde edilebileceği ve sınırlar konusunda diş hekiminiz sizi yönlendirecektir.

Dijital Gülüş Tasarımı

Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler sayesinde tedavi başlamadan dişinizin önceki ve sonraki hallerini görebilmeniz mümkündür. Dijital Gülüş Tasarımı denilen bu yöntem, diş hekiminin, size istediğiniz tedavi ile ilgili detaylı bilgi verebilmesini sağlar.

Tedaviye başlamadan, bu teknolojiyi kullanarak diş hekimi, dişinizin görüntüsünü ekrana yansıtarak ve üzerinde düzeltmeler yaparak istediğiniz tedavi sonrası nasıl gözükeceğini gösterebilir. Bu işlemin çok basit ve hızlı olmayabileceğini ve ekstra bir maliyeti olabileceğini bilmeniz gerekir.

Görüntüleme gerekli de olmayabilir. Eğer kırık dolduracaksanız veya dişlerinizin arasını daraltacaksanız bilgisayar ekranı olmadan da sonuçları tahmin edebilirsiniz. Eğer daha kompleks bir işlem düşünüyorsanız görüntüleme yararlı olabilir.

Ek bir konu da dijital gülüş tasarımında oluşturulan görüntüler 2 boyutlu olduğu için gerçekte oluşacak 3 boyutlu derinlik hissini tam veremeyebilirler bu noktada elde edilecek görüntünün sadece “fikir edinmek” amacıyla faydalı olduğunu bilmeniz gerekir, bu konuda daha gerçekçi beklentileri ölçü alınarak elde edilen modellerde yapılması planlanan dişlerin bir maketinin yapılması (buna mockup denir) ve mümkünse ağzınızda dişlerinizin üzerine bir akrilik maddesi ile uygulanması ile karşılayabilirsiniz.

Günümüzde birçok diş hekimi bu teknolojileri kullanmakta veya çalıştıkları laboratuvarlardan bu hizmeti alabilmektedirler.

Gülüş Tasarımı: Günümüzde Estetik Diş Hekimliği

Günümüzde tüm dünyada genç bir görünüm kazanmaya karşı artan bir ilgi var. Bu, tabii ki gülümsediğimiz zaman ağzımıza da yansıyor hatta daha da iyisi genç ve güzel bir gülüş yüzümüzün ve bizim daha genç görünmemizi de sağlıyor. Son yıllarda daha fazla insan, düzgün, lekesiz ve kırıkları olmayan dişlere ilgi duymaya başladı.

Bu, tabii ki yenileme programları yayınlayan televizyon programları sayesinde de ilgi uyandırıyor. Beyazlatma ürünü reklamları gazete, dergi, İnternet ve televizyonlarda çok yaygın olarak görülüyorlar. Gülüş yenileme ve beyazlatma ürünleri hakkında çeşitli makaleler yazılıyor. Bu yüzden insanlar dişlerinin düzgün ve parlak olmalarını istiyorlar. Diş klinikleri tüketici arzına uyarak porselen laminate, diş beyazlatma, amalgam dolgunun beyaz dolguyla (kompozit veya porselen onley) değişmesi gibi çeşitli hizmetler sunuyorlar.

Amerika’da yılda ne kadar estetik diş tedavisinin yapıldığına dair net bir rakam yok. 1996’dan 2010 yılına kadar American Academy of Cosmetic Dentistry‘nin üye sayısı iki katına çıkarak 4700’e ulaştı. Diş hekimlerinin %95’ten fazlası şu an beyazlatma tedavisi uyguluyor ve neredeyse bütün diş hekimleri estetik hizmetler veriyorlar.

Çoğu estetik diş hekimliği hizmeti tedavi dolgu, kuron veya benzeri restorasyonlar içermedikleri takdirde sigorta tarafından karşılanmazlar. Estetik kabul edilebilen ve sigorta tarafından karşılanmayan tedaviler tam seramik kuronlar, porselen laminate ve kompozit dolgudur. Estetik tedaviler çok rahat tek diş başına maliyeti 1000 TL’nin üstüne çıkabilir. Zorluğuna ve fiyatına rağmen, çoğu insan gülümsemelerini yenilemenin, yeni elbise almak ya da yeni saç modeli kadar önemli olduğunu hissediyor.

Kozmetik tekniklerdeki gelişmeler sayesinde, diş hekimleri amalgam veya altın kullanmadan hasarlı dişleri tamir edebilmektedirler.

Yeniymiş Gibi Güzel

Diş hekimleri yıllardır estetik restorasyonlar yapmalarına rağmen, eski kompozit dolgular gibi, kullanılan malzemeler zamanla çatlayıp renk solmasına uğrayabiliyorlar.

Yeni kompozit malzemeler ve porselen kaplamalar eskisinden çok daha güçlüler ve renk değiştirmesine çok daha fazla dayanabilirler. 10-20 yıl önce dişleri kırılan insanlar ya böyle yaşıyor ya da zaman alan ve pahalı olan porselen kuron tedavisini kullanıyorlardı. Ön dişlerdeki bozukluklarda porselen kuron uygulamaları hala kullanılmalarına rağmen; küçük bozuklukları, kırıkları ve zarar görmüş dişleri kompozit dolgu ile onarmak ve rengini komşu dişlere uydurmak mümkündür, daha ciddi estetik sıkıntılarda ve beklentinin yükseldiği durumlarda ise tüm şartlar uygunsa porselen laminate uygulaması en üst düzey sonuçları vermektedir.

Diş hekimlerinin bilgisayar ekranında dijital gülüş tasarımı yapabilmelerini sağlayan görüntü teknikleri de mevcuttur. Tedavi olmak isteyen hasta, kararını vermeden önce sonuçları görebilir. Bu görüntüleme tekniği nispeten yeni olduğundan yaygınlığı daha az olabilir.

Farklı Seçenekler

Aralıklı veya kırığı olan dişler kompozit dolgularla (bonding işlemi olarak da geçmektedir) düzeltilebilir. Örneğin, diş hekiminiz kompozit dolguyla (bonding işlemiyle) hasarlı bölgeyi onarabilir. Bahsedilen kompozit çeşitli renklerde bulunur. Diş hekimi tarafından şekillendirilen kompozit materyali özel mavi halojen ya da led ışık uygulandığında anında sertleşir. Dişinizin orijinal rengini alana kadar zımparalanıp, düzleştirilip, cilalanabilir. Kompozit dolgularda (bonding’te) unutulmaması gereken nokta materyalin esası plastik esaslı bir dolgu malzemesidir, optik ve fiziksel özellikleri ne kadar yükseltilmiş de olsa porselen kadar optik özellikleri yüksek ve dirençli bir materyal değildir, en büyük avantajı daha az diş dokusuna dokunulabilmesi ve küçük alanlara uygulanabilmesidir.

En popüler estetik diş tedavileri, ön dişlere kompozit dolgu (bonding) , diş beyazlatma ve porselen laminate venerlerdir.

Adeziv diş hekimliğindeki (tıbbi yapıştırıcılardaki) gelişmelerle çoğu tedavi, artık dişin mine bölgesi daha az kesilerek yapılmaktadır. Eski diş malzemeleri dişin şekli kadar yerlerine oturduklarından diş hekimleri yapılan restorasyonun oturması için minesinden daha fazla kesiyorlardı. Fakat bugün kullanılan yapıştırıcılar çok daha güçlü olduklarından dişin yüzeyine fazla işlem yapılmadan kullanılabiliyorlar hatta tam tersine ne kadar kaliteli ve bol diş minesine yapışma sağlanırsa o kadar yüksek oranda direnç ve estetik elde edilmektedir, bu noktada ağız ve diş yapısı uygunsa hiç hazırlık yapmadan “prepless” uygulanabilen estetik diş hekimliği tedavileri mevcuttur.

İhtiyacınıza göre yapılabilecek bir çok estetik tedavi vardır. Örneğin:

  • Lekeli veya rengi solmuş dişler: Dişi kaplayan mine tabakası leke tutabilir ve alt tabaka olan dentin zamanla sarılaşır. Beyazlatma sağlıklı dişler için iyi bir seçenektir, aşırıya kaçılmadığı sürece.
  • Kırıklar: Bu bölgeler kompozit denilen diş rengi materyalle (bonding) doldurulabilir. Kompozitin rengi dişinize uydurulabilir ve düzleştirilip cilalandığında çevre yüzeylerle aynı renge sahip olur.
  • Çürükler veya Çatlaklar: Arka dişler için amalgam dolgu iyi bir çözüm olsa da çoğu insan gülümsediklerinde ağızlarında metal gözükmesini istemezler. Ayrıca estetik kaygılar dışında amalgamın içindeki civa solunması ve ağızda sürekli bulunması açısından da bir çok risk ve soru işaretini beraberinde getirmektedir, bir çok ülkede ve Amerika’da bazı eyaletlerde amalgam kullanımı yasaklanmıştır, amalgamın global olarak kaldırılması şu an için düşünülemez ama daha iyisine ulaşma imkanı olanlar için doğru bir teknik ve uygulama ile yapılan kompozit dolgular, porselen onleyler veya kuronlar daha iyi alternatiflerdir. Bu dolgular kırık ve çatlakları doldurmak için kullanılır. Bazı diş renginde olan dolgular çürük temizlendikten sonra direkt olarak kaviteye uygulanarak yapılır bunlar kompozit vb dolgu malzemeleridir, diğerleri ise daha büyük kavite ve diş eksikliklerinde hasta ağzından ölçü alınıp laboratuvarda yapılarak yerlerine yapıştırılırlar.
  • Eşit olmayan dişler: Bir dişin yanındakilerden daha uzun olması nadir görülen bir şey değildir. Tekrar konturlama (cosmetic reconturing) denilen işlemle diş hekimi, dişin şeklini düzeltebilir ve güzel bir cila ile dişinizi bu şekliyle bozulmadan uzun süre kullanabilirsiniz.
  • Dişler arası boşluk: Dişler arasındaki küçük boşluklar kompozit dolgu maddesi (bonding ile) kullanılarak kapatılabilirler. Daha büyük açıklıklar için diş hekimleri porselen kuron veya laminate tavsiye ederler. Porselen laminateler (yaprak porselenler) en pahalı kozmetik tedavilerdendir. Ultra ince porselenden yapılan laminate dişin önüne yapışarak yepyeni bir görüntü verir. Diş hekimi, boşlukların düzeltilmesi için sizi ortodontiste yönlendirebilir. Boşlukları doldurmak için kullanılan yöntem istediğiniz görüntüye bağlıdır. Bazı insanlar boşlukları önemsemezler. Bazıları ise bunların çok farkında olup düzeltilmelerini isterler. Siz ve diş hekiminiz en iyi tedaviyi seçebilirsiniz. Bazı durumlarda en iyisi, tedavi yapmamak bazen ise kompozit dolgu (bonding), porselen laminate ve ortodontiste danışmaktır.
  • Kırık veya çarpık diş: Eğer bir diş kırıksa veya yapısal olarak zayıfsa, porselen kuron ile restore edilmesi gerekebilir. Bugün ön dişlerde kullanılan kuronlar tam seramik materyallerden yapılıp iyi bir işçilikle gerçeğine çok benzerler. Kuron tam seramik veya metal seramik olabilir. İki kuron da gayet iyi sonuçlar vermektedir. Hangisinin kullanılacağı size ve diş hekiminize bağlıdır. Metal altyapılı olanlar arka bölgelerde fonksiyonel ve uyum anlamında iyi sonuç verseler de ön dişlerin olduğu bölgede hem estetik hem de diş etlerinin metal rengiyle renkleşmesinden dolayı ilk tercih olarak daha az tercih edilmelidirler.

Diş bozukluklarını düzeltmek için kullanılan teknikler çeşitlidir. Tedaviye başlamadan önce geri dönüş olmadığı için iyice düşünülerek karar verilmelidir.

Daha Beyaz Dişler İçin Neler Yapılabilir?

Parlak bir gülüşünüz olması için mükemmel dişlerle doğmuş olmanız gerekmez. Dişleriniz düzgün ama renkleri sarı veya zamanla sigara, çay, kahve gibi renklendirici gıdalarla sararmışsa diş beyazlatma işlemi diş rengini açmak için ideal bir yöntemdir. Diş beyazlatma denilen yöntemle zamanla ortaya çıkan renk solmalarını ve lekeleri uzaklaştırmak mümkündür.

Beyazlatma ne kadar etkilidir ve güvenli midir? Diş hekimine mi gitmeliyim yoksa eczaneden veya internetten aldığım beyazlatıcıları mı kullanmalıyım? Bu soruların cevaplarını vermeye çalışalım:

Soru: Diş beyazlatma ile bütün lekeler çıkartılabilir mi?

Çoğu zaman evet, ama her zaman değil. Dış lekeler önce diş hekiminin yapacağı mekanik bir diş taşı temizliği sonrasında da evde veya diş hekimi yardımıyla ofis tipi beyazlatma işlemiyle çıkartılabilir. Bu tarz lekeler genelde dişin dış yüzeyindeki kahve, çay, sigara, kırmızı şarap veya bazen sos gibi leke bırakıcı gıdalardan kaynaklanabilir.

Eğer dişin iç yapısı sararır veya kararırsa (iç lekeler), lekenin çıkması daha zor, hatta bazı durumlarda imkansızdır. Örneğin tetrasiklin (antibiyotik) 8 yaş altı çocuklar ve hamileliğinin son yarısında kullanıldığında iç lekelere yol açabilir. Bu lekeler beyazlatmayla çıkmayabilirler.

Diş gelişimi sırasında fluorid‘e aşırı maruz kalmaktan kaynaklanan fluorozis durumunda lekeler her zaman başarıyla temizlenemez. Genelde beyaz çizgiler ve noktalara sebep olan hafif ve orta derecede fluoroziste beyazlatma yöntemleriyle lekeler daha az görünür hale getirilebilir. Ama gri veya siyah noktacıklara yol açan ciddi fluorosis örneklerinde beyazlatma işe yaramaz.

Eğer lekeler dişin sinirlerinin hasarından kaynaklanıyorsa, kalıcı lekeleri önlemek için kanal tedavisi gerekebilir. Tedavi yapılsa bile diş grileşip, kararabilir. Eğer dış beyazlatma işe yaramazsa dişin iç tarafında beyazlatma işlemi uygulanabilir (iç beyazlatma) veya dişin dış yüzeyine porselen kuron yapılabilir.

Diğer bir leke kaynağı yaşla alakalıdır. Yaşlandığımızda dişin iç tabakası olan dentin sararmaya başlar. Dış yüzey inceldikçe bu sarılık gözükmeye başlar.

Normalde beyazlatma ile en kolay çıkan lekeler sarı lekelerdir. Yaşlılıkla oluşan sarılıklar genç yaşlarda olanlara göre daha zor çıkar ve inatçıdırlar. Gri ve siyah lekelerin çıkması daha zordur. Genelde yeni oluşmuş lekeler, bir süredir dişinizde olanlardan daha kolay temizlenir.

Soru: Dişlerim ne kadar beyazlayacak?

Eğer dişinizi profesyonelce evde veya klinikte beyazlatıyorsanız 4-5 tona kadar beyazlatabilirsiniz. Eğer eczaneden, internetten alınan ürünleri kullanıyorsanız, güvenli, etkili olduğundan emin olarak araştırarak seçiniz. Bu ürünler profesyonel tedavi kadar iyi sonuçlar veremezler. Aşırı kullanım dişlerinize zarar verebilir. Çok önemli bir noktada diş beyazlatma öncesi dişlerin bazı tedavi ve koruma işlemlerine ihtiyaçları var ve bunlar bir diş hekimi tarafından uygulanmadan siz diş beyazlatıcı uygularsanız dişinizin sinirlerinin etkileneceği şekilde kalıcı hasarlara yol açabilirsiniz.

Son yıllarda daha parlak ve beyaz dişler revaçtalar. Bir kaç yıl öncesine kadar popüler olan renk tonları bile şu an beğenilenlerin yanında soluk kalıyorlar.

Dişinizi beyazlatmaya karar verdiğinizde önemli olan dişinizin ne kadar beyazlayacağıdır, bu noktada diş hekiminiz dişlerinizin yeterli beyazladığına karar verirse işlemi orada bırakmak ve çok sık tekrarlamamak sağlıklı olanıdır. Alışkanlıklarınızın dişinizin beyazlığını etkileyeceğini unutmayın. Sigara, kahve ve çay içmeyen insanların diş beyazlığı içenlere kıyasla çok daha uzun süre beyaz kalacaklardır. İstediğiniz renk tonunu korumak için zaman zaman ufak müdahaleler gerekebilir ve bu profesyonel biri tarafından yapılmalıdır.

Soru: Bütün dişlerimi beyazlatmak zorunda mıyım?

Hayır. Çevredeki dişlere uyum sağlayabilmesi için bir veya birkaç dişi de beyazlatmak mümkündür. Fakat bu profesyonel biri tarafından yapılmalıdır.

Soru: Kanal tedavisi gördüğüm dişim şu an koyu bir renkte. Diş beyazlatma işe yarar mı?

Kanal tedavisi yapılan bir diş karardığında, içten beyazlatılabilir. Bu durumda, dişin ortası temizlenir ve beyazlatıcıya batırılmış bir pamuk top boşluğa yerleştirilir. Bir hafta yerinde kaldıktan sonra yenisiyle değiştirilerek, diş beyazlayıncaya kadar devam eder.

Soru: Kendim evde yapabiliyorken neden diş hekimine para vereyim?

İyi sonuçlar için klinikte tedavi en iyisidir. Tedaviye başlamadan önce diş hekiminiz ağzınız ve dişlerinizin sağlığına bakarak yüzeylerini temizler. Diş hekiminiz, tedavinin sonuçlarının kalıcı olması için ihtiyaçlarınıza uygun tedaviyi belirleyip, günlük diş bakımınızda değişebilecek şeyler için tavsiye verir.

Klinikte tedavide kullanılan beyazlatıcılar eczanede satılanlardan daha güçlü olduğu için çok pratiktir. Dişleriniz 60-90 dakika içinde belirgin bir biçimde beyazlayacaktır. Bazı durumlarda 2-3 seans gerekebilir. Kliniklerde kullanılan beyazlatıcıların bazıları dişinizi kullanılan ışık yardımıyla daha iyi beyazlatır. Klinikte yapılan tedavilerde kalıp kullanılmadığından beyazlatıcı maddeyi yutma sorunu da olmaz.

Soru: Eczanelerde satılan diş beyazlatıcı ürünler etkili mi?

Dişinizi beyazlatmakta etkili olabilecek çeşitli ürünler eczanelerde bulunabilirler. Evde kullanılan setlerde beyazlatıcı yoğunluğu az olduğundan iyi sonuçlar almak için bir kaç hafta kullanım gerekir. Eczaneden alınabilen beyazlatıcılar, klinikte tedaviden daha ucuz olmalarına rağmen, en ideal yöntem değillerdir. Bazı setlerin içinden dişinize tam oturmayan kalıplar çıkar. Böylece dişinizin bazı bölümlerine beyazlatıcı temas ederken, bazı bölümlerine etmeyebilir. Bu yüzden dengesiz beyazlayabilirler. Beyazlatıcı aynı zamanda ağza tam oturmayan kalıptan taşarak yumuşak doku ve diş eti hassasiyetine yol açabilir ve daha da risklisi yutulabilirler, diş beyazlatıcı ürünlerin yutulması sağlıklı değildir.

Eğer eczaneden alınacak ürünleri kullanacaksanız önce diş hekiminize danışmalısınız. Diş hekimi size tavsiye vermekle beraber en etkili sonuçları alabilmeniz için ağzınıza tam oturacak bir kalıp da yapabilir.

Soru: Peki ya diş beyazlatıcı diş macunları?

Beyazlatıcılı diş macunları dişin temiz kalmasını, dolayısıyla daha beyaz gözükmesini sağlar ama güçlü beyazlatma etkisi olan diş macunları bu etkiyi aşındırmayla sağlarlar. Dişin dış yüzeyine aşınma uygulayınca yeni tabaka daha beyaz gözükür fakat zamanla dişler parlaklığını kaybeder. Bu uzun dönemde dişlerinizin parlaklıklarını kaybetmesine ve sürekli olarak daha çabuk değiştirmelerine yol açar.

Bu diş macunları gerçekte dişinizi doğrudan beyazlatma miktarı düşüktür ve lekelerin dişinizde oluşmasını engellerler. Sonuç almak uzun sürer ve çok görsel bir etki oluşmayabilir. Beyazlatıcı diş macunları klinikte veya evde uygulanan beyazlatmanın etkisini korumak için kullanılırlar.

Beyazlatıcı diş macunu seçmeden önce ürünün içeriğine bakmak gerekir. Bazı diş macunlarında daha az aşındırıcı bulunur ve tavsiye için diş hekiminize başvurabilirsiniz.

Soru: Diş beyazlatma ne kadara mal olur?

Ofis tipi diş beyazlatma işlemi daha maliyetli ev tipi diş beyazlatma işlemi ise daha uygundur. Fiyatlar uygulanan materyal ve süreye göre değişir. Bu konuda diş hekiminize danışmanız doğru olacaktır.

Soru: Diş beyazlatma ne kadar dayanır?

Eğer ağız hijyeninize dikkat ederseniz, bir yıl ile iki yıl arası dayanır. Sigara, çay ve kahve tüketimini azaltarak etkiyi uzatabilirsiniz. Özellikle işlem yapıldıktan sonra ilk iki hafta rengin uzun süre kalması açısından önemlidir. Bu süre içinde renklendirici gıda ve alışkanlıklara olabildiğince dikkat etmek uzun dönemdeki kalıcılığı güçlendirecektir.

Soru: Daha önce ön dişlerimden tedavi görmüştüm. Bu bir sorun çıkarır mı?

Tedaviyi zorlaştırsa bile, hayır. Diş beyazlatmada kullanılan beyazlatıcılar, diş rengi dolguları çok fazla etkilemezler. Diş beyazlatma sonrası bu bölgeler çevredeki diğer dişlerden daha koyu görünebilirler. Ama bazen kullanılan dolgu doğal dişten daha beyaz olabilir. Bu durumlarda beyazlatılmış dişler dolgulu dişle renk olarak uyum sağlayacaktır. Eğer dolgulu veya tedavi görmüş dişiniz komşu dişlerden daha koyu renkteyse diş hekiminiz kompozit dolgu (bonding) ile dişinizi komşu dişlerle aynı renk yapabilir.

Daha önceden yapılmış olan porselen kuronunuz varsa bunun için de aynı şey geçerlidir, dişleriniz restorasyonla aynı renge geldiyse kalabilir fakat porselen diş koyu kaldıysa bu durumda değiştirilmesi gerekir.
Bunun da iki ayrı işleme ve iki ayrı maliyete yol açacağını bilmeniz lazım, ön dişlerinizde dolgular yapılmışsa veya porselen kuronunuz varsa diş hekiminizle sürecin sonrasını netleştirmeniz, önceden plan yapmanız gerekir.

Soru: Diş beyazlatmanın yan etkisi var mıdır?

Diş beyazlatma işlemi “bir diş hekimi kontrolünde” ve “doğru bir şekilde” uygulandığında kalıcı bir yan etki olması zordur. Fakat bazı hastalar beyazlatma sonrası diş hassasiyeti ve diş eti tahrişi yaşarlar. Bu hassasiyet kalsiyum içeren veya fluoridli içeren jelle azaltılabilmesine rağmen çoğu insan gerek duymaz. Hassasiyet beyazlatma sonrası 1-2 günde geçer.

Diş etlerinin tahrişi genelde eczanelerden alınan kitlerde, beyazlatıcının kalıbın dışına taşmasından dolayı görülür.

Hamilelik süresinde etkisi bilinmediğinden, hamile kadınların beyazlatma yaptırmamaları tavsiye edilir. Çocuklar için de çok özel şartlar dışında yapılması uygun değildir.

Laminate Venerler Nedir?

Porselen laminate, laminate vener, lamina veneer, emax laminate, empress laminate ve Türkçeleştirilmiş haliyle “yaprak porselenler” aynı işlemi tarif etmektedirler. Türkçe olan versiyonu “yaprak porseleni” kullanmak istesek de hala Türkçe literatürlerde bile “laminate vener” olarak geçmesi sebebiyle çoğunlukla bu şekilde kullanmayı tercih ediyoruz.

Porselen laminateler, aynen tırnakların üzerine takılan yapay tırnaklar gibi dişin ön yüzeyine yapıştırılan ultra ince seramik kabuklardır, bundan dolayı da “yaprak porselenler” olarak da adlandırılırlar. Yapılabilmesi için en önemli gereken dişin yapı olarak sağlam olmasıdır.

Ne İçin Kullanılır?

Porselen laminate venerler estetik bozuklukları düzeltmek veya görüntüyü iyileştirmek için kullanılırlar. Porselen laminate venerlerle düzeltilebilen estetik bozukluklar arasında kırık, lekeli dişler, diş arası boşluklar ve eşit olmayan dişler vardır. Geçmişte ise bu ve diğer bozuklukları düzeltmenin tek yolu kuronlardı.

Porselen laminate venerlerin kuron kaplamalara karşı avantajı tedavi öncesi daha az şekillendirme ve küçültme gerekmesidir. Bu bazen çok az veya hiç anestezi kullanılmaması anlamına gelir ama bazı dişler için işlemde yoğun şekillendirme gerekebilir, bu işleme başlamadan yapılacak bir planlama hatta teşhis modeliyle belirlenip fikir sahibi olmanız gerekirse tercihinizi değerlendirmeniz istenebilir.

Porselen venerler; sigara, çay ve kahve renkleşmelerine karşı iyi dayanırlar, bu konuda özellikle en yakın alternatifi olan kompozit dolgu (bonding uygulaması), kompozit venerlere göre çok daha üstün ve dirençlidir. Porselen laminate venerler genelde 2-3 seansta biterler; bir seans muayene, teşhis ve iki seans işlemin uygulanmasıdır. Bu süreç kişiye ve diş yapısına göre değişkenlik gösterebilir ayrıca da mutlaka temizlik işlemi için ek bir seans gerektirebilir.

İlk Muayene

İlk muayenede diş hekiminiz estetik ve fonksiyonel olarak hangi işlemin daha uygun olduğuna karar verir. Daha sonra ne gibi işlemler yapılacağını açıklar. Bununla beraber estetik göreceli bir kavramdır ve bazen gerekecek işlemler hastanın da sürece dahil olmasıyla beraber planlanabilir. Bunlar netleşmez ise diş teknisyeninden sizin için mum bir maket hazırlanması istenir ya da çekilen fotoğraflarınız üzerinden dijital gülüş tasarımıyla bir planlama yapılabilir. Bunlar ek bir seans gerektirir ama en az 10 sene kullanacağınız estetik bir işlem için bazen çok acele etmeden detaylı bir planlama ile hareket etmek daha doğrudur.

Nasıl Yapılır?

İkinci seansta porselen laminateler için dişin minesinden eski tekniklerle en az 0.5 – 0.7mm ‘lik aşındırma yapılması gerekirken, yeni içeriği özellikle lityum disilikat olan piyasa ismi “emax” veya “suprinity” olan materyallerin dirençleri yardımıyla aşındırma miktarı 0.2 – 0.3mm ye kadar indirilebilmiştir. Bu işlem lokal anestezi gerektirebilir.

Daha sonra diş hekimi dişinizin kalıbını alarak diş laboratuvarına yollar. Laboratuvar dişlerinize uygun laminateler hazırlanır. Bu süreç genelde 5-7 gün sürer. Bu süre içinde geçiciler kullanılabilir. Diş hekiminiz ilk başta geçici olarak porselen laminate’lerin rengini ve yerine oturup oturmadığını kontrol eder. Eğer rengi veya pozisyonu uygun değilse tekrar ayarlanabilir. Memnun kaldığınızda, diş hekimi dişinizi temizleyerek, özel ve hassas bir yapıştırma işlemiyle yaprak porselenleri yapıştırır.

Sonrası

Dişinizin yeni görüntüsüne ve hissine alışmanız biraz vakit alabilir fakat ekstra bir bakım yapmanıza gerek yoktur. Tırnaklarınızı yememeye, kurumuş (çok sert) simit, galeta ısırmak için zorlamamaya, buz ve benzeri sert nesneleri çiğnememeye ve dişinize aşırı baskı uygulamamaya dikkat etmeniz gerekir. Aksi taktirde porselen laminateler yerinden çıkabilir.

Diş fırçalama veya diş ipi kullanma yönteminizi değiştirmenize gerek olmayacaktır. Diş hekiminiz 1-2 hafta içinde kontrol için gelmenizi önerir.

Riskleri

  • Eğer belli noktalarda aşındırma derinse, dişiniz hassaslaşabilir, muhtemelen bu geçici bir süre boyunca olur.
  • Porselen laminateler düşebilir. Geçici kaplamanın düşme ihtimali daha yüksektir, çünkü daha sonra kolay çıkabilecek şekilde yapıştırılmıştır. Kalıcı yaprak porselenlerde ise bu risk doğru tekniklerle yapıldığında çok düşüktür ama bununla karşılaşabileceğinizi bilmeniz gerekir.

Ne Zaman Profesyonel Yardım Gerekir?

Eğer porselen laminate vener takıldıktan sonra ciddi bir hassasiyet var ve bir aydan fazla sürdüyse veya düşme, çatlama olursa diş hekiminizi arayın.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorumlar ( 50 )

  • Şerife özer

    Merhaba..istanbulda kaldırıma takılarak düştüm..kaplama ve iç dişlerim kırıldı…Ankarada ikamet etmekteyim…ağız ve çene bölgelerimde ki dikişleri aldırdıktsn sonra döneceğim ve dişlerimi yaptırmak amaçlı sayfanızı gezdim…telefon no ve adres bildirimi yaparsanız sevinirim

    • Onur Öztürk

      Merhaba, öncelikle çok geçmiş olsun. Telefon numaramız: 02122317979, adresimiz de: Valikonağı Caddesi, No:141/9 Nişantaşı,
      iletişim bilgilerimize de:
      https://www.onurozturk.com/iletisim/

      adresinden ulaşabilirsiniz, iyi günler.

  • Elif

    merhabalar ben de 3 ay oldu yaklasik on dislerime yaprak porselen yaptirdim dusme ihtimalinden cok korkuyorum boyle bisey olur mu cok dikkat ediyorum sert biseyler isirmamaya tirnak yememeye sizce duser mi??

    • Onur Öztürk

      Elif hanım merhabalar, yaprak porselenler ortalama olarak 10 yılda %2-3 düşme (çıkma) oranına sahiptir. Kullanılan materyal, yapıştırma işlemi, kapanışınız, alışkanlıklarınıza kadar bir çok faktör bunu etkiler. Dikkat etmeniz yeterlidir bunun dışında ekstra bir şey yapamazsınız, bir aksilik olursa doktorunuz bu konuda size yardımcı olacaktır muhtemelen, iyi günler.

  • Elif

    Ama 1 hafta kadardir dislerimdr sizlama gibi bisey hissediyorum bunun icin ne yapmaliyim iyi aksamlar..

    • Onur Öztürk

      Diş hassasiyetiniz yaprak porselen (lamine) kaynaklı olmayabilir, bunun için işlemi yapan diş hekiminize danışmanız gerekir. Normalde laminelerde çok az diş dokusuna işlem yaptığımız için diş hassasiyeti en az karşılaştığımız şikayetlerden birisidir fakat kontrol ettirmenizi öneririm.

  • Büşra

    Merhaba ben 24 yaşındayım ön dişlerim ile sivri dişlerim arasındaki boşluklar var onları doldurup sivri dişlerimde biraz uzun onları düzelttirmek istiyorum . Hangi yöntem daha kalıcı ve sağlam olur ?? Birde bu estetiklerin herhangi bir yan etkisi olur mu?? Şimdiden teşekkür ederim

  • Ayşen Fahriye

    Merhabalar. Benim ön 4 dişimde kompozit var. Lakin sigara içtiğim için kompozitlerim sararmaya başladı. Ben de hemen sigarayı bıraktım. Dişlerimi düzenli fırçalamama rağmen rengi hala açılmadı. Kompozitimin rengini açmam için bi öneride bulunursanız memnun olurum.

    • Onur Öztürk

      Merhaba, mekanik olarak kompozit yüzeylerinde oluşan renkleşmeyi kendiniz gideremezsiniz açması için karbonat veya benzeri maddeler kullanarak en dış yüzeyini aşındırırsanız ilk aşamda sizi mutlu eden bir sonuca ulaşabilir ama sonra kompozitin yüzeyi bozulduğu için daha hızlı renkleşmeye maruz kalabilirsiniz. Önerim mutlaka diş hekiminize gidip estetik olarak yapılan kullanılan bu malzeme ile uyumlu cila materyalleri ve lastik vb. araçları ile mekanik cilalarının tekrar yapılmasını öneririm.

  • Ayşen Fahriye

    Hala cevap alamadım ben. Sizin cevabınızı bekliyorum Onur Bey.

  • Hatice

    Merabalar benim cene yapimda hafif bi bozuklugum var tel taktirmak hic istemiyorum dislerimin yamuk durusunu ve bosluklari kaplamayla duzeltebilir miyim yardimci olursaniz sevinirim.

  • Ömer

    Merhaba ben 1 ay önce porselen diş yaptırdım ama hiç memnun değilim yaptırmadan önce simsiyahti şimdide bembeyaz diğer dislerimle uyumlu değil ne yapabilirim yardimci olursaniz sevinirim

    • Onur Öztürk

      Bu konuda diş rengi sıkıntınızı doktorunuza danışmanız gerekir, eğer çözülemezse bir başka diş hekiminin veya bizim yapabileceğimiz yapılan kuronunuzu tamamen söküp yenisini yapmak olacaktır.

  • Berkay

    Merhaba doktor bey 17 yasindayim dislerime cok önem veriyorum dakikalarca fircaliyorum her aynaya bakisimda dislerime bakıyorum en önem verdiğim yerim dişlerim diyebilirim. Okulda en ön dişime yumruk yedim cok kanadi suan diş etim mor ve yaralı ve dişim geriye doğru içine göçtü. Disciye gittim dudağıma dikiş atti ve disimi geri asıldı ama hicbi sey olmadi bir hafta sonra tekrar gel dedi. Bi şey yiyemiyorum dokundugum an cok aciyor. Darbe alan disler zamanla kararir diyolar. Hangi tür vakalarda kararır? Doktor kanal tedavisi yaparız canlılık testinden sonra dedi eğer kanal tedavisi yaparsak üç dört yıl sonra dis kararir mi? Ve disimi aynı hizaya geri getirmek münkün mü? Veya dişim hala canliysa herhangi bir sorun veya zamanla darbeye bağlı bi renk degisimi olur mu? Lütfen yardım edin çok zor durumdayim.. ayrıca disimin tekrar eskisi gibi saglikli ve beyaz kalmasi için ne yapabilirim? Simdiden teşekkürler.

    • Onur Öztürk

      Öncelikle geçmiş olsun, dişinizin şu anda travmaya bağlı olarak hassas olması normaldir,
      teknik olarak bir süre dişinizi kontrol etmek gerekir, ilerde tekrar kontrol ve röntgen
      ile canlılığı test edilmelidir, aksi durumda kanal tedavisi yapılabilir. Bu da ilerde renkleşme
      ihtimalini doğurur bunun için bugün kullandığımız kanal dolgu patları ve dişin üst kuron kısmında
      kullanılan doldurucu kompozit dolgu maddeleri tatsız renkleşmelerin önüne büyük oranda geçebilir.
      Yine de ilerde renkleşme olursa, ilk sefer iç beyazlatma daha sonra da emax vener veya kuron
      yapılabilir.

  • Dilek

    Merhabalar ben önden 6 disime 1 hafta once zirkonyum kaplama yaptirdim fakat ön iki dis uzun yanlar cok kisa oldu tekrar bi islem icin agiz icinde yapilmasi mumkun mu bide ic taraflar bombeli gibi yuvarlak konusurken bisey yerken alt dislerime degiyo bu normal mi

    • Onur Öztürk

      Merhaba, bitmiş ve yapıştırılmış porselenler üzerinden sadece kısıtlı olarak “bazen” kısaltma yapılabilir,
      uzatma için sökülmeleri gerekir, ayrıca alt dişlerinize değiyorsa bu mekanik travma olabilir doktorunuza
      danışarak yükseklik yapmadığına emin olmanızı öneririm.

      Ayrıca bir sonraki attığınıza gönderiye istinaden:
      Burası benim yazdığım bir blog ve sıkıntısı olanlara zamanım dahilinde yardımcı olmaya çalışıyorum.
      Estetik diş hekimliği ve diğer diş hekimliği hizmetleri konusunda
      kliniğimizde hizmet verilmektedir. Profesyonel olarak hizmetimizi almak isterseniz buraya başvurabilirsiniz:
      http://www.plusdent.com.tr/contact
      02122317979

  • aysen

    Merhabalar.ust cene azi disime implant yaptirdim ancak ustune yapolan disten hic memnun degilim.hem boyutu simetrik dise gore buyuk hem de metal destekli porselen oldugu icin sanirim mat ve rengi daha beyaz.cok kotu duruyor.çözüm nedir acaba implanta zarar vermeden implant ustunu zirkonyum yapilabilinir mi

    • Onur Öztürk

      Ayşen hanım merhaba, evet mümkündür zirkonya (zirkonyum) alt yapılı estetik bir kuron yapılabilir. Doğru bir renk ayarlaması da bu konuda
      sıkıntınızı gidermesi gerekir. Sorun eğer mesafe ise bu durumda implantın üstüne zirkonya altyapılı taşıyıcı parça (abutment) ya da
      çok ince titanyum abutmentlar ile estetik olarak gelecek materyale estetik için doğru bir mesafe bırakılabilir.

  • Kübra sarıca

    Merhabalar daha bir hafta önce komple zirkon diş yaptırdım dün arkadan bir dişim ağrıyordu doktor kanal tedavisi yaptı.fakat dişimi çıkardığında araları fırçalamama rağmen sararmıştı bu bir haftada olur mu? Zirkonda böyle bişey hemen olur mu yada kullandıkları malzeme kalitesiyle mi alakalı şimdiden teşekkür edrim

    • Onur Öztürk

      Kübra hanım merhaba, bunun için malzemenin durumunu görmeden yorum yapmak zor olur ama genel olarak zirkonya (zirkon, zirkonyum) veya başka porselenler
      için de; yapılan seramiklerin iç ve ara yüzeylerine “makyaj” ismini verdiğimiz renklendirmeler yapılmış olabilir ve bunlar yakından bakıldığında garip
      gözükebilir ama ağız içinde doğal bir etki verirler. Bunun dışında eğer fiziksel lekelerse bunlar bu kullanılan zirkonun kalitesinden çok eğer teknik bir
      problem varsa cilasının o bölgede atlanmış veya eksik kalmasından kaynaklanabilir ama çok büyük ihtimalle bu mekanik bir gıda birikimi
      sonrası oluşan bir lekedir, bunun olmaması için de arayüzlerde özel kullanılan köprü ve protez altları için özel ara yüz diş fırçaları ve
      superfloss ismi verilen özel diş ipleri ile temizlemek gerekir ayrıca plak birikimini de bir miktar geciktiren, listerine tarzı (tercihen alkolsüz)
      bir gargarayı da günlük bakımınıza eklerseniz tekrar bununla karşılaşmayabilirsiniz, iyi günler.

  • Aylin

    Merhaba,
    2008 yılından beri ön iki dişimde kompozit dolgu bulunuyor ve kahve&çay günde sadece 1 kere içmeme rağmen sürekli renk değişimi oluyor. Eskiden bu iki dişime, 6 ayda bir polisaj işlemi uygulatıyordum sonra 3 aya düştü. Şimdi ise 2 hafta olmadan renk değişimi gerçekleşiyor. Dolgumdan memnunum, sırf rengi değiştiği için de dolguyu değiştirmek istemiyorum. Gülümsemek benim için bir işkence oldu artık. Sürekli randevu alıp dişçiye gitmek de çok zor oluyor. Size sorum, eczanelerde kompozit dolgu beyazlaştırıcı bulunuyor mu? Ya da bana önerebileceğiniz başka bir yöntem var mıdır?
    Çok teşekkür ediyorum,
    Saygılar ..

    • Onur Öztürk

      Maalesef kompozit dolguları kendi imkanlarınızla parlatamazasınız, hatta bir süre için beyazlatan bir şeyler kullanırsanız
      yüzey cilasını daha olumsuz etkilediğiniz için renkleşmesi daha da hızlanabilir, önerim bu tip durumlarda yaprak porselen (porselen lamina)
      yapılmasıdır, e.max vb bir porselen ile üst kısmı renkleşmeyen ve dişinizden bile daha cilalı bir materyal bu konuda uzun ömürlü bir çözüm sunabilir:
      https://www.onurozturk.com/dis-estetigi-icin-yaprak-porselenler/

  • Ahmet

    Merhaba canavar gibi sağlam dişlerim var çok şükür. Tuttuğumu koparıyorum. Ama ön dişlerin 14 yaşımda bisikletle uçma deneyinde biraz hasar gördü ve ters V şekline girdi. Yaşım 32 ama 26-27 gösterdiğimi söylüyorlar, evlenme yaşı geçiyor. Sorum şu bu ön dişler için hiç bir kazıma, pürüzleştirme yapmadan bir düzeltme yapılabilir mi? Yani orjinalliğini bozmadan, memnuniyetsizlik durumunda kolayca eski haline dönülebilecek bir tedavi yapılabilir mi. Hatta tak-çıkar, kullan-at bir ürün bile olur hatta daha iyi olur.
    Teşekkür ederim
    Bir de tedavilerden sonra diş hekimlerine aşık oluyorum hep normal mi?

    • selen

      Yok anormal

  • nur kerküklü

    Merhaba ben 17 yaşındayım ve dişlerimin görüntüsünden çok rahatsızım bir çok hekim diş teli takmamı tavsiye etti ama ben istemedim sonra Hollywood gülüşü yapayı düşünüyorum nasıl bir işlem olduğuna dahil bana bilgi verebilirseniz çok mutlu olacağım iyi günler

    • Onur Öztürk

      Merhaba gülüş tasarımı için sayfamdaki örnekleri inceleyebilirsiniz:
      https://www.instagram.com/dronurozturk/
      bu tip uygulamaların uygun olacağını düşünüyorsanız : 02122317979 dan bizimle irtibata geçebilirsiniz, iyi günler.

  • Bahar zorlu

    Merhaba Onur bey. Benim ön üst dişetlerim gülünce çok fazla görünüyor. Daha önce bir operasyon geçirdim. Diş etlerim kesildi ama yeterli değil. Hala fazla görünüyor. Bununla ilgili bir tedavi uygulanabilir mi?.
    Teşekkür ederim.

    • Onur Öztürk

      Merhaba diş eti düzenlemesi maalesef tek başına her zaman kalıcı bir işlem olmayabilir, beraberinde diş yapınız açısından gereklilik varsa
      yaprak porselen de uygulanabilir, fiyat bilgisi ve randevu için 02122404718 arayabilirsiniz.

  • yasemin

    merhaba onur bey benim üst ön dört dişim kompozit dolgu yaptıralı on yı oldu şu an görüntü açısından çok kötü durumda dolgu alanlarım da çok büyük başvurduğum diş hekimi dolgu alanlarım büyük olduğu için aynı zamanda kanal tedavisi yaptıracağım için yaprak porselenin düşeceğini zirkonyum kaplama olması gerektiğini söyledi sizce estetik ve doğal durması açısından yaprak porselen mi zirkonyum kaplamamı olmalı 25 yaşındayım ve yıllardır kötü dişlere sahip olduğum için bu karar benim için çok önemli yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim.

    • Onur Öztürk

      Merhaba, estetik olarak en üstün sonuçlara lamine (yaprak porselen) ile ulaşırız, burada mümkün olduğunca ince kullanılabilen
      materyal alttaki diş dokusu yardımıyla estetik olarak en üstün sonuçları verir. Zirkonya da alt yapı malzemesi olarak kullanılan yapı
      kalın olabilr ve opak daha mattır. Estetik olarak daha vasattır.

  • Onur Öztürk

    Merhaba Gül hanım, ön diş estetiği için yapılan porselen lamina veya kuronlar dil ve alt dişler ile yaptıkları temasa bağlı olarak ilk başta konuşmada bazı harflerin telaffuzunda geçici bir rahatsızlık doğurabilirler, bunlar doğru planlanmışsa ortalama 4-5 gün içerisinde tamamen normale döner konuşmanız. Seslerin telaffuzunda hala zorluk çekerseniz bu süreden sonra da o zaman tekrar diş hekiminizin görmesi gerekir, iyi günler.

  • sibel

    Merhaba ben 17 yaşindayim. Ve Ön dislerimden birinde kirik var. Bu durumdan hic memnun degilim ve gulmeye cekinir hale geldim konusurken bile kendimi kotu hissediyorum ve estetik yaptirmak istiyorum sizce yaşımdan dolayi bir sıkıntı olur mu??gercekten hic memnun degilim. Cevap bekliyorum
    tesekkurler

    • Onur Öztürk

      Sibel merhaba, dişindeki kırığa bağlı olarak kompozit dolgu uygulaması düşünülebilir bu da yaş sorunu yaşamadan dişinin restore edilmesini sağlar.

  • Busra Tanrikulu

    Merhabalar, 28 subat tarihinde dis hekimim tarafindan arayuz curugu icin iki adet yanyana dolgu yapildi ve on gun suresince hassasiyet olabilecegi soylenmisti ,on gun sonunda dolgu yapilan tarafla yiyecekleri cignemem mumkun olmuyordu yogun bir sizi hissediyordum ilk dolgum oldugu icin bu agrilarin normal oldugunu dusunmustum.Hekimim kontorol icin cagirdi 17 martta kontorole gittim ve dolguyu cikarip tekrar dolgu yapmayi uygun gordu bu nedenle benden tekrar dolgu ucreti alindi ucret odemeyi dogru bulmadigim halde odeme gerceklestirdim?Siz bu konu hakkinda ne dusunuyorsunuz ucret talep edilmesi normal midir ?

    • Onur Öztürk

      Merhaba, öncelikle geçmiş olsun, konunun tam olarak detayını bilmeden yorum yapmamız doğru olmaz, farklı bir tedavi uygulanmış ya da başka bir diş için işlem yapılmış olabilir ama genel olarak mevcut sıkıntınızla ilgili tekrarlanan işlemler için tekrar ücret talep etmeyi ben uygun görmüyorum. Sonuç olarak sorununuzun çözülmüş olmasının sağlığınız için daha önemli olduğunu hatırlatmak isterim, tekrar geçmiş olsun.

  • Efsun ak

    Merhaba ben ön alt üst toplamda 16 dişime zirkon yaptırdım. Şuan geçici yapıştırıldı ama ön üst 4 dişimden memnun değilim. Bir de normalden çok daha büyük oldu . Sanirim aliskin olmadigim icin agzima buyuk ve agir geliyormus gibi hissediyorum. Doktoruma söyledim zamanla alisacagimi söyledi ama en azından ön 4 dişimi değiştirmesini istedim fakat tekrar ücret ödemem gerektiğini söyledi. Provalar yaptık fakat o an normal görünüyordu şimdi begenmedim bunun gibi durumlar da ne yapılabilir? Kalıcı yapıştırılmadi yasal olarak bir hakkım yok mudur ? Tekrar ücret ödemek istemiyorum

    • Onur Öztürk

      Efsun hanım merhaba , bu tip bir durumda tavsiyem doktorunuzla görüşmeniz ve uzlaşarak orta bir yol bulmanız yönünde olur. Teknik olarak da geçici yapıştırılan porselen kuronlar çıkartılıp tekrar teknisyenle düzeltilerek revize edilebilir.

  • Zeynep Y

    İyi günler Onur Bey, benim üst ön dişlerim biraz içe eğimli, çocukken emzik kullanmaya bağlı olabileceği söylenmişti, çarpıklık yok. Bu durum vidalama ya da cerrahi olmadan ne şekilde düzeltilebilir acaba? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Onur Öztürk

      Zeynep hanım merhaba mevcut durumu ve bunun yüzünüzde yarattığı açı farkını görerek değerlendirmemiz gerekir ama genel olarak ortodontik bir tel tedavisi ile dişleriniz dışarı doğru açılabilir ya da yaprak porselenlerle gülüşünüz daha önde ve doğru bir pozisyonda şekillendirilebilir.

  • Oğulcan Özen

    Merhaba. Ben 11-12 yaşlarımda bir kaza geçirerek ön keser dişlerimden birini kaybetmiştim. O zamanlar doktor daha küçük olduğum için birşey yapmayıp boşluğun ileriki zamanda kapanacağını ve 18 yaşımda diş teli takılarak o boşluğun kapatılıp implant yapılabileceğini söylemişti. Şimdi ben tedaviye başlamayı düşünüyorum ancak yapay diş benim diğer kesici dişle tıpa tıp olabilir mi , simetrik olur mu , dayanıklı olur mu yoksa elma ısırdığımda kırılır mı , rengi değişir mi bilmiyorum ve biraz da korkuyorum bu yüzden. Bilgi verebilir misiniz acaba bu konu hakkında?

    • Onur Öztürk

      Merhaba bugün için estetik diş hekimliği çok ideal sonuçlara ulaşabildiğimiz bir bilim dalıdır. Özel bir durum yok ve itinalı bir işçilik yapılırsa tatmin edici sonuçlara ulaşılıp güzel bir gülüşe kavuşabilirsiniz.

  • Dilek

    Meraba benim ön disimde aralik vardi ve üst 9 dislerime emax lamine yapildi ama herkes cok büyük ve kaba oldugunu söylüyor acaba bunlari düzeltme yada kücültme yapilabilirmi?

    • Onur Öztürk

      Dilek hanım merhaba, özellikle aralıklı dişlerin kapatılmasında özellikle dişlerin daha dar gözükmesi için dişlerin zenith noktası ismini verdiğimiz tepe noktaları daha orta çizgiye doğru kaydırılmalı
      ve yan dişlerle oluşturdukları temas yüzeyleri birbirine çok yapışık değil de daha geride bir çizgide bırakılmalıdır ki bu tip küçük ilüzyonlarla estetik olarak biz dişleri daha dar gösterebiliriz.
      Bunlar yapılmadan direkt olarak dişlerin araları porselen lamnalarla kapatılırsa çok geniş dururlar, bunların revizyonu içinse tekrar yapılmaları gerekir. Sayfamda bu konuda yapılmış örnekleri inceleyebilirsiniz:
      https://www.instagram.com/dronurozturk/

  • Tuğba

    Merhaba , ben 19 yaşındayım . 3. Sınıfta ön dişim kırılmıştı . o zamanlar diş hekimlerinden korktuğum için ancak 15 yaşında yaptırabilmiştim o kırığı , şimdi o dolgunun rengi daha grimsi koyu onu nasıl düzelttirebilirim . ayrıca üst ön iki dişimin yanında bulunan dişler bana fazla küçük görünüyor . onun için ne öneriyorsunuz . bunların yaptırma maliyeti çok olur mu ? Hepsini düzelttirmem yaklaşık ne kadar zamanımı alır ? Ayrıca bu değişiklikler için özellikle gitmem gereken bir diş cerrahisi alanı falan var mı yoksa her diş hekimi yapabilir mu ?Şimdiden yanıtlarınız için teşekkürler … 🙂

    • Onur Öztürk

      Tuğba merhaba daha griye dönen, kloyulaşan dolgu veya diş rengi bir kanal tedavisi sonrası olabilir ya da yapılmadıysa dişinin daha önceden gördüğü bir travma vb sebebiyle sessiz bir şekilde nekroz olup renklenmiş olabilir. Bunu röntgenle gözlemlemek gerekir. Tekrar düzgün bir şekilde dolguların değişerek (yaşını da göz önünde bulundurarak) estetik olarak beklentilerin cevaplanabilir. Diş hekimine danışman yeterlidir.

  • Pingback:Diş Estetiği İçin Yaprak Porselenler | Onur Öztürk

Yorum Yaz

Devamını oku:
Diş İpi Kullanmak ya da Kullanmamak

Dişleriniz Gelinliğiniz Kadar Beyaz Olsun

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.