Sağlıklı Dişler İçin Faydalı Diş Bakımı Yöntemleri

26 Ara 2014

Çay ve Dişleriniz

Çay sağlıklı bir içecektir fakat dişlerinizin beyaz kalması için iyi bir seçim olmayabilir. Özellikle siyah çaylar dişlerinizde kahveden daha çok lekelenmeye sebep olabilir. Çayın içindeki florür ve antioksidanlar ise diş mineleriniz ve ağız sağlığınız için faydalıdır yani aşırı tüketmemek iyi bir çözümdür.

Soslar ve Lekeler

Lezzetli olabilirler fakat yoğun şekilde renklendirilmişlerdir, domates ve köri soslarını düşünün, bunlar dişlerinizde lekelenmelere sebep olabilirler. Dolayısıyla bu soslar yerine tercihinizi açık renkli veya kremalı soslardan yana kullanın ve sosları tükettikten sonra ağzınızı su ile çalkalayın ya da şekersiz sakız çiğneyin ve en az 30 dakika sonra da dişlerinizi fırçalayın.

Spor Yaparken Tüketilen Yiyecekler

Asitli yiyecekler ve içecekler de dişlerinizi etkilerler. Spor yaparken içilen veya enerji veren içecekler diş minenizi aşındırır ve lekelenmeye zemin oluşturur. Spor yaparken su içmek daha iyi bir seçimdir. Bu içeceklere ilk maruz kalma anında diş mineleri aşınmaya başladığı için tercihen tüketimini kısıtlamak daha doğrudur.

Şarap ve Beyaz Dişler

Eğer bir yemek veya içecek masa örtünüzde leke bırakıyorsa sizin dişlerinizde de bırakabilir. Kırmızı şarabın ve koyu renkli asidik içeceklerin dişlerinizi renklendirmesi şaşırtıcı değildir. Ama beyaz şarap bunlardan daha asidiktir ve o da dişlerinizi uzun dönemde dolaylı olarak renklendirebilir.

Meyveler ve Küçük Taneli Meyveler

Yaban mersini, böğürtlen, kiraz, nar, vişne ve diğer renkli meyveler dişlerinizde renkleşmelere yol açabilirler. Bunlardan yapılmış meyve suları ve tatlılar da buna dahildir. Açık renk örneğin beyaz üzüm veya çilek gibi meyveler daha az lekelenme yaparlar ama unutmayın ki onlarda da asit vardır ve fazla tüketilmeleri uzun dönemde diş minenize zarar verebilir dolayısıyla bu tarz meyveleri yedikten sonra üstüne su içmek veya şekersiz sakız çiğnemek iyi bir çözümdür.

Soda, Kola ve Diğer Karbonhidratlı İçecekler

Azaltmak için bir sebep mi arıyorsunuz? Bu tarz içecekler dişlerinizde ciddi aşınmalara ve renkleşmelere yol açarlar. Ayrıca tat vermesi için eklenmiş kimyasallarda diş minenizi yıpratabilirler.

Şekerler ve Tatlılar

Eğer favori şekerlemeniz dilinizde renk bırakıyorsa dişlerinizde de bırakabilir. Çok sert şekerleri (akide şekeri gibi) çiğnerken dişlerinize zarar verebilirsiniz. Bunları çok sık tüketmiyorsanız büyük bir risk altında olmayabilirsiniz.

Daha Az Leke Yapıcı Yiyecekler = Daha Az Diş Renkleşmeleri

Dişlerinizde lekelenme yapan yiyecek ve içecekleri tamamen kesmek istemiyor olabilirsiniz çünkü bir çok koyu renkli meyveler aynı zamanda çok fazla antioksidan ihtiva ederler. Bunları yemeye devam edin ama biraz azaltın ya da miktarlarını değiştirmeden tüketimlerini bir kaç öğünle kısıtlayın, arkasından da su içebilirsiniz veya açık renkli olanlarla diyetinizde yer değiştirin örneğin elma, kavun veya greyfurt gibi.

Pipet Kullanın

Leke bırakan içecekleri örneğin gazlı içecekler, meyve suları veya soğuk çay vs. tüketirken pipet kullanın. Pipet sıvıyı dişlerinizden uzak tutmaya yardımcı olur.

Hızlıca Yutun

Yiyecekler yutmadan önce iyice çiğnediğinizden emin olun ama lekelenme yapan içecekleri ağzınızda uzun sure bekletmeyin ve hızlıca tüketmeye çalışın.

Yemeklerden Sonra Ağzınızı Çalkalayın ve Sonra Da Dişlerinizi Fırçalayın!

Leke bırakan, renkleşmeye yol açan yiyecek veya içecekleri tükettikten hemen sonra ağzınızı su ile çalkalayın veya şekersiz sakız tüketin. Asitli bir şey yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak için en az 30 – 60 dakika bekleyin. Eğer erken fırçalarsanız asitin bütün diş yüzeyine temas etmesini kolaylaştırmış ve diş minesine daha çok zarar vermiş olursunuz. Eğer yanınızda diş fırçanız yoksa ağız gargarası da kullanabilirsiniz fakat mekanik temizliğin yerini diş fırçası gibi tutmaz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Diş Beyazlatma Tedavisi | Onur Öztürk

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Beyaz Diş, Sağlık Diş Demek Değildir!
Beyaz Diş, Sağlık Diş Demek Değildir!

Ebeveynlerin Çocuklarının Dişleri Konusunda Yaptığı 7 Hata

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.