Florun Dişler İçin Önemi Nedir?
Dişin dış yüzünü saran mine tabakası yan yana sıralanmış mineral kristallerinden meydana gelir. Her gün ağızda mine tabakasında kristaller çözünür ve çökelir ki buna minenin çözünmesi ve tekrar mineralize olması denir.
Minenin çözünmesi, ağızdaki asitlerin dişin dış yüzünü saran mine kristallerini çözmesidir. Bu asitler plak bakterileri ve ağızdaki şekerlerin etkileşmesi sonucu oluşurlar. Bu süreç minenin tekrar mineralize olması, dişin minesinde bulunan flor, kalsiyum ve fosfat, mineralleri ile dengelenir.Minenin tekrar mineralize olmasının yetmeyeceği kadar çözünme sonucunda çürük oluşur. Flor dişlere iki yolla yardım eder. Çocuklar azar azar flor aldıklarında bu kan dolaşımına geçer ve çocukların kalıcı dişlerinin oluşumunda yer alarak dişlerin asitlere daha dayanıklı olarak sürmesini sağlar (ki bu günümüzde vücutta biriken florün yan etkileri ile ilgili kaygılardan dolayı daha az önerilen bir yöntemdir). İkinci olarak ise flor ayrıca bölgesel olarak ağızda tekrar mineralize olma hızını arttırarak ve bakterilerden kaynaklanan asit oluşumunu bozarak etki gösterir.
Flor Tedavileri
Flor, yiyecekler, flor ilaveleri ve florlu sularla mideden emilerek kan dolaşımına katılır. Çocuklarda emilen flor çeneler içinde gelişmekte olan dişlerin yapımında kullanılır.
Yüzeysel flor ürünleri dişlerin üzerine direkt uygulanır. Bunları diş macunları, ağız gargarası, profesyonel olarak uygulanan flor tedavileri oluşturur. Yüzeysel flor uygulamaları ağızda çok kısa süre kalmasına rağmen ağızda flor seviyesi birkaç saat daha fazla olarak seyreder. İçme suyundaki ve yiyeceklerin içindeki florda aynı şekilde etki gösterir. İçme suyu dişleri yıkayıp ortamdan uzaklaşır fakat tükürükte bir miktar flor kalır.
Flor tedavileri ise diş hekimi muayenehanesinde jeller, köpükler ve vernikler olarak uygulanır. Bu tedavilerde kullanılan flor oranı gargaralar ve diş macunlarına oranla daha yüksektir. İlave flor tabletleri reçeteye tabi olarak, içme suyunun florlanmadığı bölgelerde oturan çocuklarda 6 aylıktan 16 yaşına kadar uygulanabilir.
Flor Tabletlerine Kimler İhtiyaç Duyar?
Rutinde 6 aylıktan 16 yaşına kadar olan çocuklar flor tableti önerilir (*). Bunlar küçük çocuklar için sıvı formda daha büyük çocuklar içinde tablet formunda bulunabilirler. Bunlar diş hekimi veya çocuk doktoru tarafından reçete ile verilir.
Çocukların yaşlarına uygun dozda florlu diş macunu kullanması önerilir. 6 yaşından küçük çocuklarda florlu macun kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise çocukların ağızlarındaki macunu tükürmek yerine yutma eğiliminde olmalarıdır. Bu sebeple bezelye kadar macunla dişlerini fırçalatıp olabildiğince tükürtülmelidirler. Aromalı macunlar ise yutmaya özendireceği için tercih edilmemelidir. Eğer çocuğun macunu yutması engellenemiyorsa bu durumda fazladan flor almaması için florsuz bir diş macunu kullandırtmanız gerekebilir, bunu diş hekiminizle de paylaşırsanız ekstra alınabilecek önlemler konusunda sizi bilgilendirecektir.
Eğer çocuğunuzun diş çürükleri varsa veya yüksek risk grubunda ise tekrar mineralize olması için ek olarak flor alması önerilir. Florlu ağız gargaraları 6 yaşından büyük çocuklar için uygun olup büyük marketlerin gargara reyonlarından temin edilebilir. Gereken durumlarda reçete ile verilen daha yüksek oranlı gargaralar veya jeller diş hekimlerinden temin edilebilir. Ebeveynler flor kullanan çocuklarını çok dikkatle izlemeli ve florlu preparatları çocuklarının ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmelidirler.
Flor Dişlere Zarar Verebilir Mi?
Diğer bütün preparatlar gibi flor preparatları kullanım talimatlarına göre kullanıldıklarında etkili ve güvenilir olduğunu biliyoruz (*). Buna rağmen yüksek dozlarda tehlikeli olurlar. İçme sularının flor seviyeleri güvenli sınırlarda olup olmadığı her gün kontrol edilmelidir. Flor preparatları evde ebeveyn kontrolünde kullanılmalıdır. Flor tabletleri küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır.
(*) Florürün sistemik olarak alınmasının oluşturduğu yan etkilerin çalışmalarda bulunmasından sonra çocuklarda sistemik flor uygulanması tartışılan bir konudur.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Pingback:Hassas Dişlere Sahip Olanlar İçin 4 Altın Kural – Onur Öztürk
melek
/ 12 Eki 2017Hocam vücutta ne kadar biriktiğini ve verdiği zararları nasıl öğrenebiliriz ? Hangi bölüme başvurmamız gereklidir ?
Onur Öztürk
/ 27 Eki 2017Melek hanım merhaba, sadece diş macunu tüketerek vücudunuzda flor birikimi konusunda herhangi bir endişeye kapılmanıza gerek yoktur.