22 Kas 2017

Flor sadece çocuklar için değildir. Flor kullanımının çocuklar ve yetişkinler için birçok yararı olduğu yapılan klinik çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Diş hekimleri çürükle savaş sırasında dişlere florlu macunlar, gargaralar ve flor tedavileri ile uygulanan florun önemli olduğu düşünmektedirler. Düzenli flor kullanımının daimi dişleri çürük ve hassasiyetten koruyarak ağızda çok daha uzun süreler hizmet etmelerini sağlamaktadır.

Herkes düzenli olarak flor kullanmasına rağmen bazı yetişkinlerin yüksek çürük riski vardır ve bu bireyler çok daha yoğun bakıma ihtiyaç duyarlar. Aşağıdaki durumları gözden geçirerek yüksek çürük risk grubunda olup olmadığınıza karar verebilirsiniz.

1.Ağız kuruluğu yapacak hiçbir ilaç alıyor musunuz? Ağız kuruluğu yapan sistemik bir hastalığınız var mı? Çoğu yetişkin xerostomi adı verilen tükrüğün az yada hiç salgılanmamasına ve ağız kuruluğuna yol açan birçok ilaç kullanmaktadır. Alerji ilaçları, antihistaminikler, anti-anksiyetikler ve yüksek tansiyon ilaçları gibi birçok ilacın yan etkisi olarak ta ağız kuruluğu görülmektedir.

Sjögren sendromu (tüm vücut sıvılarının salgısının azalması) ve diyabet gibi bazı hastalıklarda ağız kuruluğuna yol açarlar.

Tükürük akış hızının düşmesi çürük oluşma riskini yükseltmektedir. Çünkü, tükürük ağızdaki asidi çözer ve çürük yapan bakterilere enerji veren yiyecekleri dişlerin üzerinden yıkar. Tükürük ayrıca floridleri de içeren birçok minerali de bünyesinde barındırır ki bu mineraller dişlerin çürüğe karşı koymasına yardımcı olur.

Ağız kuruluğunuz varsa florlu gargaraları ağzınızı ıslatmak ve dişlerinizi korumak amacıyla kullanabilirsiniz. Doktorlar herkesin ksilitol içeren ürünleri kullanmasını öneriyorlar. Ksilitol (xylitol) doğal olarak oluşan yararlı bir şekerdir. Ayrıca florlu diş macunları ile dişlerinizi fırçalayın ve çürük oluşumunu engellemek için düzenli olarak diş hekiminize kontrollere gidin.

2. Diş etlerinizde çekilmelere bağlı olarak dişleriniz daha yüksek mi gözüküyor? Diş hekiminiz size diş eti çekilme probleminiz var dedi mi? Zamanla yaşında ilerlemesiyle diş eti hastalığına yakalanma riskiniz artar ve diş etlerinde bir miktar çekilme ve dişlerinizin görünen boylarında bir miktar uzama görülebilir. Bu çekilmeler bakterilerin tutunması için yer hazırlar ve dişlerinizin köklerinde çürüklere neden olabilirler. Örnek olarak 75 yaşının üzerindeki yetişkinlerin yarısında kök çürükleri bulunmaktadır. Eğer diş hekiminiz diş eti hastalığınızı tedavi etti ise diş etleriniz yeniden şekillenir ve dişlerinizin kökleri açığa çıkabilir bu da çürüklere sebep olmaktadır.

Dişlerinizin köklerini korumak için diş hekiminiz köklerinizin üzerine florlu vernikler ve jeller sürebilir. Florlu gargara ve reçeteli jeller kullanarak daha fazla flor alabilirsiniz.

3. Geçen sene bir dolguya ihtiyacınız oldu mu? Eğer hali hazırda bir diş çürüğünüz varsa risk altındasınız. Yakın geçmişte bir dolgu yaptırdıysanız ağzınızda halen çürük yapıcı bakterilerin var olduğu düşünülmelidir. Eğer önceden çürükleriniz veya dolgularınız varsa günlük ağız bakımının en önemli parçası flor kullanımı olmalıdır.

4. Ağzınızda kuron veya köprü restorasyonu var mı? Kuronlu dişler çürük açısından güvende değildir. Daha küçükte olsalar ortada diş varsa her zaman çürük riski vardır. Dolguların ve kuronların kenarları çürük yapıcı bakterilerin saklanması için elverişli bir yerdir. Flor dişleri çürükten korur ve bazı durumlarda çürük aktivitesini durdurarak dişleri güçlendirir.

5. Dişlerinizde braket var mı? Braketler dişlerinizi temizlerken her yere ulaşmanızı engeller ve dişler üzerinde yiyecek birikmesi için girinti çıkıntı oluşturur. Bunun sonucunda oluşan plak diş çürüklerine neden olur. Diş hekiminizin önereceği günlük kullanılan florürlü gargara ve jeller dişleri çürüklerden korurlar.

6. Baş boyun bölgenizden radyoterapi gördünüz mü? Baş boyun bölgesinden radyoterapi gören yetişkinler, tükürük bezlerini etkileyerek ağız kuruluğuna neden olduğu için, çürük riski altındadır. Tükürük çürüğe karşı koyar bu sebeple ağız kuruluğu olan bireyler yüksek çürük riski taşırlar.

Eğer ağız kuruluğu radyoterapi sonrasında oluşmuşsa çürükten korunmak için fazla miktarda flor almanız gerekmektedir. Diş hekiminizi iki üç ayda bir veya gerektiğinde ziyaret ediniz.

Neler Yapılmalı?

Çürük riski ne olursa olsun her yetişkin florlu diş macunu kullanmalıdır. Florlu gargaralar da çürükle savaşta günde bir veya iki kere kullanılabilir. Diş macunları 1.000 – 1500 ppm gargaralar 250 ppm flor içerirler.

Eğer yüksek çürük risk grubunda olduğunuzu düşünüyorsanız diş hekiminize gittiğinizde kullanabileceğiniz flor ürünlerini öğrenebilirsiniz. Tedavi sırasında diş hekiminiz dişlerinizi kurutup dişlerinizi jeller veya köpüğü bir kaşık vasıtasıyla ağzınıza koyup 1-4 dakika bekleyecektir. Dişlerinizin kökleri üzerinde vernikler veya jeller uygulayabilirler. Bu işlemlerden sonra 30 dakika yemek yememek sıvı ve sigara içmemeniz söylenecektir.

Diş hekimi muayenehanesinde kullanılan flor ürünleri tiplerine göre 9.000 ppm ile 20.000 ppm arasında flor içerir.
Ayrıca sizde evde her gün kendi kendinize flor tedavisi uygulayabilirsiniz. Bu tür tedaviler için reçeteye bağlı flor preparatlarında 1.000 ppm ile 5.000 ppm arasında flor içerir. Bu tarz tedaviler için diş hekiminiz size risk faktörünüze göre bir tedavi planı yapacaktır.

Çürük risk faktörünüzün belirlenmesi için diş hekiminize başvurun. Florlu bileşiklerle beraber iyi ağız bakımı alışkanlığı, abur cubur ve karbonhidratlı beslenmenin kontrolü, antimikrobiyal diş macunu ve gargara kullanımıyla beraber yeni çürük oluşumu engellenebilir.

Diş hekimliği hızla gelişmekte, yetişkinler son 10 yıla oranla artık daha az diş eti hastalıklarına yakalanıyorlar ve dişlerini daha üzün süre kullanıyorlar. Doğru flor kullanımı ve iyi ağız bakımı ile birlikte dişleriniz yaşlanınca da size hizmet edecektir.

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Comment ( 1 )

Yorum Yaz

Devamını oku:
Diş Beyazlatma

Ağız Sağlığı İçin Beslenme

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.