06 Ara 2018

İnsanların %70’inden fazlası, gece uyurken dişlerini gıcırdatıyor. Bu yazımda sizlere, bir hastanın dişlerini gıcırdatıp gıcırdatmadığını anlamak için kullandığım yöntemlerden bahsedeceğim.

Birçok uzman, bir uyku bozukluğu olan diş gıcırdatmayı, bruksizm olarak adlandırır. Diş gıcırdatma, çiğneme kaslarınız, çene ekleminiz ve dişlerinize zarar vermeye başladığında çekilmez bir hal alır. Bu rahatsızlık, mimiklerinizde bile değişikliklere neden olabilir. Geceleri dişlerinizi gıcırdatarak kendinize eziyet edip etmediğinizi öğrenmek, dişlerinizin zarar görmesini ve kronik ağrıları önlemede çok önemli bir adımdır.

Fakat, eğer  bu konuda bilinçli değilseniz dişlerinizi sıkıp gıcırdattığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Geceleri dişlerini gıcırdatan insanlar genellikle bunu çocukluktan beri ve sadece uykuda oldukları zaman yaptıkları için, dişlerini gıcırdattıklarından haberleri bile olmaz.

Neyse ki, bunu öğrenmenin bir yolu var. Aynada dişlerinize bakın. Dişlerinizin hepsi aynı boyda mı? Çünkü diş gıcırdatma dişleri aşındırır ve şekillerinde değişikliklere neden olabilir. Dişlerinizi aynada incelemek ilk adımda size bir fikir verebilecek olsa da, olayın tamamen görünüşten ibaret olmadığını da bilmelisiniz. Anne – babanız veya kardeşleriniz dişlerini gıcırdatıyorlar mı ? Bunu bilmek de önemli çünkü diş gıcırdatma kalıtsaldır.

Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatıp gıcırdatmadığını merak eden bir ebeveynseniz, bir gece için çocuğunuzla aynı odada uyumayı denemelisiniz. Pek çok ebeveyn, çocuklarıyla aynı odada uyuduktan sonra, onların dişlerini gıcırdatırken çıkardıkları sesi duyunca şok geçirir.

Eşiniz de dişlerinizi gıcırdatıp gıcırdatmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Mesela benim bir hastam, her gece duyduğu bir diş gıcırdatma sesi yüzünden uyuyamıyordu. Bir gün ona, eşinin bu sesten rahatsız olup olmadığını sordum. Hastam eşinin hiç rahatsız olmadığını söyledi. Bu bana, dişlerini gıcırdatıp o rahatsız edici sesi çıkaranın eşi olduğunu düşündürdü. Bu yüzden eşini de kliniğe getirmesini rica ettim(daha önce onunla tanışmamıştım). Ve sonuç olarak gerçekten eşinin dişlerini gıcırdatma problemi olduğu ortaya çıktı. Şimdi eşi uyurken koruyucu bir diş plağı(gece plağı) kullanıyor ve bu sayede ikisi de rahatça uyuyabiliyorlar.

Araştırmalar, nüfusun ortalama %70’inin (Amerikan Diş hekimleri Birliği’ne göre % 95’inin) bir çeşit diş gıcırdatma davranışı sergilediğini göstermektedir. Bu yüzden dişlerinizi gıcırdatıyor olma olasılığınızı göz ardı etmemelisiniz. Eğer henüz gençseniz, bu belirtilerden bir veya birkaçıyla karşılaşmadığınızdan emin olun. Çünkü diş gıcırdatma özellikle gençlerde sık görülür. Düşünsenize, fetüsler bile rahimde dış gıcırdatma davranışı sergileyebiliyorlar!

Yani eğer dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, bunun çok normal ve sık rastlanan bir durum olduğunu bilmelisiniz. Umarım aşağıda vereceğim liste, uyurken dişlerinizi gıcırdatıp gıcırdatmadığınızı anlamanıza yardımcı olur.

Dişlerinizi Gıcırdattığınızı Anlamanın Yolları

Dişlerinizi gıcırdatıp gıcırdatmadığınızı anlamak için kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:

• Rüyanızda dişlerinizin kırıldığını ya da düştüğünü gördüğünüz oluyor mu?
• Boynunuzda ağrı var mı?
• Çenenizde veya genel olarak yüzünüzde ağrı var mı?
• Kulak ağrısı çekiyor musunuz?
• Ağzınızı açıp kapatırken çenenizde tıkırtı duyuyor musunuz?
• Tüm ön dişleriniz aynı boydalar mı? Düz mü görünüyorlar?
• Kulak çevrenizde genel bir ağrı hissediyor musunuz?
• Anne – babanız veya kardeşleriniz dişlerini gıcırdatıyorlar mı?
• Uyurken dişlerinizi gıcırdattığınızı duyduğunu söyleyen biri oldu mu?
• Dişlerinizden herhangi birini kaybettiniz mi?
• Dişlerinizde hassasiyet var mı?
• Yanağınızın iç tarafında beyaz bir çizgi var mı?
• Sabahları donuk bir baş ağrısıyla mı uyanıyorsunuz?
• Dilinizin kenarları taraklı mı?

Yukarıdaki sorulardan birkaçına bile cevabınız evetse, maalesef çok büyük bir ihtimalle geceleri dişlerinizi gıcırdatıyorsunuz. Bu durumda size, diş hekiminizden ya da bir uyku bozuklukları uzmanından yardım almanızı öneriyorum.

Diş sıkma ya da gıcırdatmanın yarattığı sorunları çözmek için genellikle diş hekimleri tarafından yapılıp uygulanan “gece plağı” etkili bir çözüm sunarken, yine diş sıkmayı engellemek için uygulanan botox da alternatif bir çözümdür. Tabii ki sonuçları engellemek dışında kaynağa inmeyi de tavsiye ediyorum, bunun için de psikolojik sebeplerin araştırılması gerekebilir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Diş Gıcırdatma

Tedavilerimizden yararlanmak, detaylı bilgi almak ve Dr. Onur Öztürk ile iletişime geçmek için hemen randevunuzu alın!

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Diş Eti Hastalığı Erken Doğuma Yol Açıyor

Aft ve Uçuklar

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.