Gömük diş, çıkacağı yerde bloke olmuş diştir. Yirmilik dişler genelde şıkışırlar, çoğunlukla 17 – 21 yaşları arasında çıkarlar. Bunlara 3. Büyük azı dişleridir. Ağızda yeterince yer olmadığından gömük kalabilirler. Yirmilik diş yandan çıkmaya çalışır veya çenedeyken yamulur.
Gömük bir diş acı vermeyebilir. Orada olduğunu fark etmeyebilirsiniz bile. Fakat diş çıkmaya çalıştığında üzerindeki dişeti kabarır ve bu acı verir. Yakındaki dişlerden veya o taraftaki kulaktan acı hissedebilirsiniz. Ayrıca yiyecek parçaları kabaran dişetine sıkışabilirler. Bu periokoronit denilen enfeksiyona yol açabilir ve tedavi edilmezse boğaza ve boyuna yayılır.
Gömük diş çürüyebilir veya yakınındaki azı dişini itebilir. Bu da dişlerin hareket etmesine veya çürük olmasına yol açabilir. Aynı zamanda dişlerinizin birleşme şekillerini de değiştirir. Nadiren de olsa gömük dişler çenede kiste yol açabilir.
Gömük Diş Belirtileri
- Arka taraftaki dişetlerinde şişme
- Çeneyi açmakta zorlanma
- Ağız kokusu
- Ağızda kötü bir tat
- Ağzınızı açtığınızda ağrı
- Yemek yerken veya bir şey ısırırken ağrı
- Ağrı birkaç gün kendini gösterip yok olur. Haftalar veya aylar sonra da geri gelebilir.
Teşhis
Diş hekiminiz ağzınızı inceleyerek gerekirse röntgen çeker. Röntgen yirmilik dişlerin nerede olduklarını ve nasıl sıkıştıklarını gösterir.
Beklenen Süre
Diş çekildiğinde bütün belirtiler de biter.
Önlemleri
Gömük dişi engellemenin yolu yoktur. Diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak çürükleri engelleyebilirsiniz.
Tedavi
Rahatsızlığı azaltmak için ağzınızı ılık tuzlu suyla çalkalayabilirsiniz. Eczanelerden alabileceğiniz ağrı kesiciler de işe yarar.
Eğer diş ağrı yapmaya devam ediyorsa, enfekte olduysa veya yandaki dişlere dayanıyorsa genelde uygulanan tedavi dişi çekmektir. Dişi çekmek, dişin yerine göre ortalama olarak 5 dakika ile 30 dakika arası zaman alır.
Diş çekilmesinden önce doktorunuz size işlemi ve kullanılacak anestezileri anlatır. Araba ile gidilecekse arabayı başkasının kullanması daha iyidir.
Operasyon sonrası yanaklar ve çenede şişkinlik olabilir. Bazı yiyecekleri yemeniz zor olacaktır. En kısa sürede geçmesi için diş hekiminizin tavsiyelerine uymanız gerekir.
Gömük bir diş sizi rahatsız etmeyebilir veya yakınındaki dişi etkilemeyebilir. Bu durumda acil bir tedaviye gerek yoktur. Fakat diş hekiminiz ileride sorun çıkmasını engellemek için dişin çekilmesini tavsiye edebilir.
Çoğu insanın bütün yirmilik dişleri aynı anda çekilir. Bazen dişler çıkmaya başlamadan da ameliyat yapılabilir. Bu ileride çıkabilecek sorunları ortadan kaldırır. Bu operasyonlar anestezi ile yapılır. 21 yaşını doldurmadan yirmilik dişleri aldırmak en iyisidir. Operasyon genelde daha az sorunludur. Dokular ve kemik de daha hızlı iyileşir.
Ne Zaman Bir Profesyonele Başvurmalı?
Eğer arka dişlerinizde ağrı hissediyorsanız diş hekimine başvurmanız gerekir. Eğer düzenli olarak diş kontrolüne gidiyorsanız, diş hekiminiz yirmilik dişlerinizi takip ederek çekilmeleri gerektiği zamanı söyleyecektir. Yirmilik dişlerinizin kontrolü için ekstra röntgen çekmek gerekebilir.
Öngörü
Ameliyat sonrası iyileşme mükemmeldir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Dişler Ne Zaman Fırçalanmalıdır?
- Milattan Önce 7000 Yılından Günümüze Diş Fırçasının Tarihi ve Misvağın Yeri
- Bebeğinizin Dişlerini Fırçalamak: Ne Zaman Başlanır, Nasıl Yapılır ve Daha Fazlası
- Diş Fırçanızı Temiz Tutmanın 5 Yolu
- Ağız Sağlığı: Elektrikli Diş Fırçaları Gerçekten Daha Mı İyi
- Dişinizi Fırçalamak İçin Kötü Bir Zaman Gerçekten De Var Mı?
- Diş Fırçası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Klasik Mi Yoksa Elektrikli Diş Fırçası Mı?
- Diş Fırçalarındaki Gizli Tehlike
- Elektrikli Diş Fırçası Kullanmanın Avantajları
- Çocuğunuzun Dişlerini Fırçalaması İçin 8 Tüyo
- Çocuğunuza Diş Fırçalamayı Sevdirmenin Yolları
- Dişlerinizin Zarar Görmemesi İçin Diş Fırçalama Nasıl Yapılmalıdır?