Gülmek Sadece Dişlerin Görünmesinden İbaret Değildir

24 Haz 2013

Gülüşümüz kimliğimizin önemli bir parçasıdır ve harika dişlere sahip olmak daha çekici görünmemize ve daha çekici hissetmemizi sağlar. Güldüğümüz veya kahkaha attığımızda dişlerimiz, iyi bir ağız sağlığına da sahipsek kendimizi daha iyi hissettiğimizi gösterir. Ancak gülmenin dışında bir şey daha düşünebilirsiniz: mükemmel bir gülüş sadece mutluğunun simgesi değildir, bu aynı zamanda kültürün bir parçası da olabilir.

Pek çok ülkede gülümsemek mutluluğun simgesi olarak görülürken, Japonya’da insanlar sinirli ya da kafası karışık olduğunda, Asya’nın diğer kesimlerinde insanlar utandığında gülebilir. Amerika’da perakende sektöründe ‘Bir gülümseme ile hizmet’ çok meşhurdur.

Girişimci Richard Branson gülümseme ile daha iyi iş yapıldığına inanır: “Gülümsemek gerginliği ve zor durumları dağıtır” der. Eğer zor bir yatırımcı ile pazarlık yapıyorsanız ya da bir müşterinizle tartışıyorsanız; gülümsemek dinlemenizi ve yardım etmeye istekli olduğunuzu gösterir.

Bununla birlikte gerçek gülümse ile sahte gülümseme arasında farklar da vardır. 19.yy da Fransız bilim adamı Guillame Duchenne’den sonra ‘Duchenne Gülüşü’ (Duşen Gülüşü) olarak adlandırılan gülüşte elmacık kemikleri büzülür, ağız köşeleri yukarı kalkar ve yanak ve göz çevresindeki yuvarlak kaslar dediğimiz orbiküler kaslar yükselir. Bunun aksine sadece ağız hareket ederken yapılan gülümse insanlar arasında sahte gülüş olarak kabul edilir.

30 milyon yıl önce pek çok bilim adamı gülümsemenin aslında bir korku işareti olduğuna inanıyordu. Maymunlar gülümsemeyi taklit ederek yırtıcı hayvanlara zararsız olduklarını gösteriyorlardı.

Kaşlarımızı çatmak için 43 kasımızı çalıştırmamız gerekirken, gülümsemek için sadece 17 kasa ihtiyaç duyuyoruz. Yüzümüzdeki kaslar ve tonlama için gülümsemeyi kullanırız. Bu yüzden güldüğümüz her zaman aslında kendimize ücretsiz yüz gerdirme terapisi hediye ediyoruz. Günümüzde gülümsemek doğal bir ilaç olarak kabul ediliyor. Gülmek endorfin, serotonin gibi salgıların açığa çıkarır. Yakın zamanda yapılan araştırma sonuçları gülümsemenin kalp sağlığına da iyi geldiğini gösteriyor. Belki sadece biraz daha gülümseyerek daha iyi ve kaliteli bir yaşam sürebiliriz, üstelik hiç bir yan etkisi de olmadan.

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Diş Hekimi Fobisi (Dentofobi) Nedir
Diş Hekimi Fobisi (Dentofobi) Nedir? Korkunuzu Yenmeniz İçin İpuçları

Dişleri Uzun Süre Daha Beyaz Tutmaya Yardımcı Olan Yiyecekler

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.