02 Mar 2016

Hamilelik, heyecanlı ve eğlenceli olmakla birlikte, aynı zamanda neyi yapmanız ve neyi yapmamanız gerektiği hakkında da sürekli bilgi bombardımanına tutulduğunuz ve dolayısıyla aklınızda çeşitli konulara dair pek çok soru işaretinin oluşabileceği bir süreçtir. Bu konulardan bir tanesi de hiç şüphesiz diş tedavisidir… Eğer sizin de aklınızda hamilelikte diş tedavisi olmak hakkında sorular varsa, aradığınız cevapları bu yazıda bulabilirsiniz…İşte aklınızda bulundurmanız gerekenler:

1. Diş hekiminiz ile konuşun.
Hamilelik süresince diş hekiminize rutin ziyaretler yapmanız yararlı olacaktır. Özellikle de doktorunuza tahmini doğum yapacağınız tarihi, sağlığınızda herhangi bir değişim olup olmadığını ve kullanacağınız ilaçları belirtmeyi unutmayın.

2. Röntgen çektirirken dikkatli davranın.
Eğer düzenli olarak diş hekiminize görünüyorsanız, röntgen çektirmeniz doğumdan sonraya ertelenir. Fakat yaşadığınız sorunlara tanı koymak için röntgen mutlaka gerekiyorsa, diş hekiminiz size karın bölgenizi ve tiroidinizi olabildiğince koruyacak, kurşundan yapılmış bir önlük giydirmelidir.

3. Hamilelikte diş tedavisi için en uygun aralık, ikinci üç aylık döneminizdir.
Bebeğe ait organ gelişimi tamamlanmış olacağı bu dönemde, sırtınızın üzerine de rahatça yatabiliyor olacaksınız. Ayrıca bulantı ve kusmanız da bu dönemde azalmış olabilir. Bu döneme özel bir değerlendirme ile hamilelik süresince hem acıyı hem de iltihabı engellemek için acil durum işlemleri uygulanabilir. Ancak, isteğe bağlı işlemler ve büyük ameliyatlar çocuk doğduktan sonraki döneme ertelenmelidir.

4. Hamilelikte diş tedavisine ihtiyacınız olursa…
Diş hekiminize, tedavi ikinci üç aylık dönemden veya doğumdan sonra yapılabilir mi diye sorun. Basit diş tedavilerini hamileyken yaptırmanın, tedaviyi ağrı, şişlik veya iltihap gibi durumlara yol açacak kadar geciktirmekten daha az riskli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bölgesel anestezi, antibiyotikler ve ağrı kesiciler de dahil belli başlı ilaçlar, hamilelik süresince rahatlıkla ve güvenle kullanılabilmektedir. Bu ilaçların sizin için de uygun olup olmadığını diş hekiminiz ve kadın doğum uzmanınız size söyleyecektir.

5. Rahat ettiğinizden emin olun.
Eğer sırtüstü yatmak size rahatsızlık veriyorsa yanınızda bir yastık getirin ve diş hekiminizin sık sık ara vermesini isteyin. İşlem boyunca müzik dinleyerek zamanın daha hızlı geçmesini sağlamak için kulaklıklarınızı getirmeyi unutmayın. Eğer işlem uzun sürecekse, diş hekiminize bu süreci küçük bölümlere bölüp bölemeyeceğini de sorabilirsiniz.

Eğer hala hamilelikte diş tedavisine dair sorularınız varsa, bu önemli süreçte kendinizi daha rahat ve güvenli hissetmenize yardımcı olacak diş hekiminize ve kadın doğum uzmanınıza danışmaktan çekinmeyin!

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Ağız Duşu Nedir? Ağız Duşunun Faydaları Nelerdir?

9 Adımda Ağız Kokusunu ve Diş Çürüklerini Engelleyin

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.