19 Haz 2014

Sağlıklı bir diş yapısında çürüklerin ve diş kayıplarının olmaması, bunun içinde insanların diş sağlığına dikkat etmesi gerekir. Özgürce gülümseyip yemek yemeniz için gerekli olan dişlerin zamanla çürümesi veya kayıpların yaşanması nedeni ile bir takım önlemler geliştirilmiştir. Bunların en bilineni protezlerdir. Gün içerisinde tüm ihtiyaçlarınızı rahatça karşılayabileceğiniz protezlerin çoğunun en temel özelliği hareketli olmaları, böylece kullanıldıktan sonra çıkarma olanağı sunmalarıdır.

Hareketli Protez Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yaşanan diş kayıpları sonrasında, hastaların günlük kullanımı için tasarlanan ve kolaylıkla takılıp çıkartılabilen protez tipine hareketli protez denir. İlk kez protez diş kullanacak hastalara tavsiye edilen bu protezlerin kullanımında dikkat edilmesi gereken iki nokta, yatarken çıkarıp suya koymak ve düzenli olarak bakım yaptırmaktır. Diş etine uygun kalıplara göre yapılan protezi damağa oturtarak arkaya doğru itmek sağlıklı bir kullanım için yeterli olacaktır.

Başlangıçta ağıza yabancı gelecek olan bu protezleri kullanmaya yumuşak yiyecekleri çiğneyerek başlamak en doğrusu olacaktır. Doğru kullanım ile belli bir zaman sonra protez kullanmaya alışılacak, hareketli protez kullanımı ile ilgili ilk günlerdeki zorluklar ortadan kalkacaktır.

Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli protezler, total protezler, parsiyel protezler, immediat protezler ve diş üstü protezler olmak üzere dörde ayrılır.

Protezlerin Ömrü Ne Kadardır?

Size özel tasarlanan protezleri ömrünüz boyunca kullanmanız mümkün değildir. Bakteri üremesi ve mikrop oluşumu açısından son derece uygun olan protezler günlük kullanımlarından sonra mutlaka temizlenmelidir. Hareketli protezlerin ömrü tüketilen yiyeceklere bağlı olarak beş yıla kadar uzayabilir.

Yapım Aşaması

Gün içerisinde rahat ve uzun süreli bir kullanım için tasarlanan hareketli protez diş yapımı,hareketli protez yapım aşamalarının ardından ağız şekline ve damağa göre ayarlandığı için yapım süresi 1,5-2 ayı bulabilir.

Hareketli Protezler

Tedavilerimizden yararlanmak, detaylı bilgi almak ve Dr. Onur Öztürk ile iletişime geçmek için hemen randevunuzu alın!

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Neden Dişlerimizi Gıcırdatırız

Farkında Olmadan Dişlerinize Zarar Veren 5 Şey
Farkında Olmadan Dişlerinize Zarar Veren 5 Şey

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.