Cenevre, İsviçre: 2015 Dünya Ağız Sağlığı Günü (WOHD)’nün ardından FDI, Dünya Diş Hekimliği Federasyonu, insanlara şeker tüketimlerinin gülüşleri üzerindeki etkilerini düşünmelerini tavsiye ediyor. bulaşıcı olmayan hastalıkların en sık görüleni ve araştırmalar diş çürüğünün temel nedeninin şeker olduğunu ortaya koymaktadır.
Şekerli yiyecek veya içecekler tüketildiğinde plak içerisindeki bakteriler şekerden beslenmekte ve dişlere zararlı etkileri olan asitler üretmektedirler. Bu asitlerin etki süresi genelde bir saat kadardır. Şeker tüketiminin sıklaştığı durumlarda asit atakları da uzamakta ve dişlerin yüzeyindeki koruyucu tabaka zayıflamaktadır.
Bu süreci şu şekilde tarfi edebiliriz: Şeker, ağızdaki bakterilerle reaksiyona girerek diş minesine zarar veren asitler oluşturmaktadır. Bu olay tekrarlandığında, diş üzerinde yumuşayan alanlar zamanla çürümekte ve dolgu ihtiyacı doğmaktadır. Zamanla dişin çekimine dahi neden olabilir. Ne sıklıkla şeker tükettiğimize daha çok dikkat edersek dişlerimize karşı gelişen asit ataklarını da azaltmış oluruz.
Kişilerin dişlerini korumak için edinmesi gereken kanıtlanmış oral hijyen alışkanlıkları burada çok önem kazanmaktadır. Bu alışkanlıklar arasında flor içeren diş macunları ile günde iki defa dişleri fırçalamak, öğünler arasındaki şekerli atıştırmalıkları azaltmak veya kesmek, diş fırçalamanın mümkün olmadığı zamanlarda yemeklerden sonra su içmek veya şekersiz sakız çiğnemek sayılabilir.
2015 Dünya Ağız Sağlığı Günü’nün ana teması ‘Hayat için Gülümse!’dir, iki farklı anlam içermektedir. Birincisi hayat boyu gülümseme dileği, diğeri ise hayatı kutlamadır. Gülümseme, insanlar mutluyken ve sağlıklı bir yaşam sürerken güldüklerinden, kendine güvenin ve keyifli olmanın bir göstergesidir. Lütfen siz de ağız sağlığınız için vakit ayırın ve böylece çevrenizdeki herkese gülücük dağıtın.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Diş Beyazlatma
- Diş Beyazlatma Nedir?
- Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Diş Beyazlatmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Diş Beyazlatmayla Öğle Tatilinizden Bembeyaz Dişlerle Dönün
- Gündelik Yaşamda Uygulayabileceğiniz Diş Beyazlatma Yöntemleri
- Çocukların Dişlerini Beyazlatmak Ne Kadar Güvenli?
- Dişleri Uzun Süre Daha Beyaz Tutmaya Yardımcı Olan Yiyecekler
- Yaz Tatili Öncesi Diş Beyazlatma
- Porselen Kaplamalarımı Beyazlatabilir Miyim?
- Endişelerinizin Gülüşünüzün Önüne Geçmesine İzin Vermeyin
- Dişleriniz Gelinliğiniz Kadar Beyaz Olsun