20 Eki 2017

Kuron hasar almış ve çürümüş dişin üstüne takılan diş şeklindi taklit eden bir protezdir. Halk arasında “kaplama” veya “porselen diş” , “porselen” olarak da adlandırılır.

Kuronlar çeşitli sebeplerden dolayı kullanılırlar, ama genelde diş çürüme veya kırılma yüzünden dolgunun kurtaramayacağı kadar hasar aldığında kullanılırlar. Kuron dişin harabiyete uğrayan kısımlarını sararak birlikte tutarak güçlendirir. Kuronlar aynı zamanda rengi kararmış veya şekli bozulmuş dişleri estetik olarak düzgün gözükmesi için de kullanılabilirler.

Kuronlar laboratuvarda veya bilgisayarlı bir tarayıcı aracılığıyla ölçüsü alınıp muayenehane ortamında da hazırlanabilirler.

Kuronlar tamamen seramikten yapılabilecekleri gibi bazen de metale üzerine porselenden yapılırlar en sık uygulaması bu şekildedir, eskiden tamamen metalden/ altından yapılmış kuronlar da kullanılırdı, bugün kullanım alanları çok kısıtlıdır. Kullanılan metaller arasında altın, palladium, nikel vardır. Tamamen metal veya porselen alaşımlı metal kuronlar daha dayanıklılardır ve arka dişler veya hareketli protezler için daha iyi birer seçim olabilirler. Tamamen seramik veya porselen alaşımlı metal kuronlar tamamen normal diş görünümündedirler, kullanılacak materyalin tipine göre hem ön diş hem de arka dişlerde kullanılabilirler.

Genelde kuronların ortalama 8-10 yıl dayanması beklenir, fakat iyi ve hassas yapılmış kuronların ömürleri 15-20 yıla kadar uzayabilir.

Diş Hazırlığı

Eğer kurona ihtiyacınız varsa, dişteki büyük çürümeye veya dişin sinirlerindeki enfeksiyonlara karşı kanal tedavisine de ihtiyacınız olabilir. Ama kuron yapılacak her dişin herkesin de kanal tedavisine ihtiyacı yoktur!

Kuron haricinde diş hekiminizin çok madde kaybı varsa kurona destek olması için bir alt yapı oluşturması gerekebilir eğer kuron kanal tedavisi sonrası takılacaksa post ve kor temel gerekebilir.

Kuronu yerleştirmek için diş hekiminizin dişinizi aşındırarak kuron için yer açması gerekir. Eğer tamamen anatomik bir kuron planlanıyorsa daha az diş alanı aşındırılır çünkü bu kuronlar porselen metal alaşımlı malzemelere göre daha incedirler, bugün için de diş hekimliği teknolojisinde özellikle arka bölgelerde alt yapı için ayrı malzeme kullanmaktansa bu şekilde monolitik olarak anatomik kuron protezleri hazırlanması diş dokusu açısından daha avantajlıdır.

Diş aşındırıldıktan sonra diş hekimi silikon vb bir malzeme ile ölçü alarak dişinizin bir kalıbını çıkarır. Diş hekimi aynı zamanda kuron yapılacak dişin üst veya altındaki dişin de ölçüsünü alarak ağzınızın kapanışının etkilenmemesini sağlar.

Daha sonra bu ölçüler kuronun yapılacağı laboratuara gönderilirler ya da optik bir kamera aracılığıyla bilgisayarda alındıysa tasarımına siz beklerken başlanabilir. Laboratuar aşaması gerektiren durumlarda bekleme süre zarfında geçici kuronlar kullanılır. Bu kuronlar plastikten yapılmış olup tedavi yapıldığı gün yapılırlar ve uzun süre dayanmaları beklenmez. Eğer geçici kuron dişte bırakılırsa yapıştırıcı eriyerek dişin çürümesine yol açabilir.
CAD/CAM sistemleriyle aynı gün üretilen kuronlar geçici aşamasına gerek duyulmadan aynı gün yapıştırılabilirler.
Laboratuar aşamasıyla yapılan kuronlarda ise ikinci muayenede diş hekimi geçici kuronu çıkartarak kalıcı olanı test eder. Kuronların bazen yerlerine yerleştirilmeden önce parlatma gibi ekstra işlemlere ihtiyacı olabilir. Hazır olduğunda kuron dişinize yapıştırılır.

Kurondan Sonra

Kuron yerine yerleştirildikten sonra herhangi bir rahatsızlık hissetmemenize rağmen, eğer diş içinde hala sinirler varsa sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşabilir. Isırdığınızda acı veya hassasiyet hissediyorsanız diş hekiminize görünmeniz gerekir. Bu durum genelde kuronun yüksekliği olduğu anlamına gelebilir ve geç kalınmazsa genellikle basitçe düzeltilir.

Özellikle porselen metal alaşımlı kuron kullanılırsa dişeti çizgisinin yanında koyu bir çizgi oluşabilir, Bu koyu çizgi, metal kuronun aradan gözükmesidir ve tamamen normaldir. Kuron takılmış diş, dişeti hastalığına veya çürümeye karşı korunmalı değildir. Bu yüzden ağız hijyeninizi korumaya dikkat etmek gerekir.
Özellikle porselenden yapılan kuronlar kırılabilirler. Bu sorun bazen ağzın içinde çözülebilir. Diş hekiminiz porseleni hazırlayarak kırığı özel yapıştırıcı yardımıyla yapıştırabilir. Eğer kırılma çoksa veya tamir edilemiyorsa kuronun yenilenmesi gerekir.

Kuronun altındaki yapışkanın da erime olasılığı vardır, fakat bu durumda kuron her zaman düşmez. Bu durumlarda bakteriler içeri sızarak çürümeye yol açarlar. Eğer kuronunuz gevşek duruyorsa diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Kuron yapışkan eksikliği veya yanlış yerleştirmeden dolayı düşebilir. Vakit kaybetmeden diş hekiminize gitmeniz beklenir. Eğer evden uzaktaysanız bölgedeki başka bir diş hekimine giderek durumu kontrol ettirin. Eski kuronu yerine yapıştırmak mümkün olsa da yeni bir kuron gerekebilir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kuron

Tedavilerimizden yararlanmak, detaylı bilgi almak ve Dr. Onur Öztürk ile iletişime geçmek için hemen randevunuzu alın!

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Dişlerinizi Gıcırdattığınızı Nasıl Anlarsınız

Ivosmile uygulaması
Sanal Ayna ile Gülüş Tasarımı

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.