Beslenmenizde yaptığınız birkaç ufak değişiklik, dişlerinizin ömür boyu sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
Dişlerinizi fırçalıyorsunuz, diş ipi kullanıyorsunuz ve diş hekimine gidiyorsunuz; fakat diş sağlığınızı dikkate alarak mi besleniyorsunuz?
Hepimiz biliyoruz ki; mükemmel beslenme, mükemmel bir vücut inşa eder. Bu yüzden yediğiniz her şey, dişlerinizi ve diş etlerinizi de etkiler.
İş, beslenmeye ve ağız sağlığına gelince, akla gelen tek suçlu şeker olmamalıdır. Bazı gıdalar sağlıklı da olsalar şaşırtıcı bir şekilde diş çürüklerine neden olabilirler. Diğerleri de diş eti iltihabından, çürüklerden ve ağız kokusundan koruyabilirler. İşte size ağız ve diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak beslenme şekli ile ilgili mükemmel tüyolar…
Karbonhidratları Ana Yemeklerde Tüketin
Bir avuç dolusu patates cipsi ve hatta kepekli dürüm bile dişlerinize bir çikolatalı kurabiye gibi zarar verebilir. Tüm karbonhidratlar basit şekerlere dönüşürler ve bu basit şekerler de ağız içindeki bakteriler tarafından plaklara dönüştürülürler. Plaklar ise, diş eti hastalıkları ve çürüklerin birincil nedenidir. Ekmek ve kraker gibi karbonhidrat temelli gıdalar, dişler ile diş eti aralarına kolayca tutunurlar ve bakterileri toplarlar. Eğer karbonhidratlı yiyecekler yiyorsanız, bunları atıştırma yerine ana yemeklerde yemeyi tercih edin; çünkü daha büyük miktarlarda yemek yediğinizde, ağzınızda daha çok tükürük salgılanır ve artıkların ağızdan uzaklaştırılması daha kolay olur. Ayrıca tek seferde temizlenme işlemi, birçok sefere göre dişlerin daha az zarar görmesini sağlar. Bir ek nokta da; ana yemekte karbonhidrat da yeseniz, yemeği, peynir, yoğurt vb. kalsiyum içerikli bir gıda ile bitirdiğinizde, diğer gıdaların olumsuz etkileri ağzınızda daha az kalır.
Çay İçin
Siyah ve yeşil çaylar polifenol ihtiva eder ve bu antioksidanlar plakların dişlerinize yapışmasını güçleştirir. Bu vesileyle, plakların çürük ve diş eti hastalığına dönüşme olasılığını azaltır. Ayrıca çaylar kötü ağız kokusunu da azaltmaya yardımcı olur. Birçok çayın içinde belli bir oranda florür bulunur, ki florür de diş minesini çürüklerden korur ve dişleri sağlıklı tutar. Burada önemli olan kısım; florürün sistemik yoldan alınımını çok önermiyoruz, fakat çay gibi yüksek antioksidan içeren bir içecekle beraber tüketmenin, bunun yan etkilerini azalttığını düşünüyoruz.
Pipet Kullanın
Birçok soda, gazlı içecekler ve meyve suları diyet veya şekersiz bile olsalar, yüksek oranda asit ihtiva ederler ve bunlar diş minesini aşındırır. British Dental Journal’da yayınlanan bir araştırmaya göre; asidik içecekleri direkt içmek yerine, bir pipet yardımıyla içmek, içeceğin dişlerinize daha az temas etmesini ve diş minenizin korunmasına yardımcı olacaktır.
C Vitamini Emilimini Artırın
C vitamini bütün hücreleri bir arada tutan bir tutkal gibidir; özellikle cildiniz için hayati önem taşır ve dolayısıyla diş eti sağlığınız için de çok önemlidir. Amerika’da “State University of New York” da 12.000’den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmaya göre; günde 60 mg’dan daha az C vitamini tüketen insanlarda, günde 180 mg ve daha fazla C vitamini alan insanlara oranla diş eti hastalığı %25 oranında daha fazla görülüyor.
Günde 800 mg Kalsiyum Alın
Yine aynı araştırmaya göre; günde 800 mg kalsiyum alan insanlarda diş eti hastalığına yakalanma olasılığı daha düşüktür. Bunun sebebi, vücudunuzda bulunan kalsiyumun 99% u kemiklerinizde ve dişlerinizdedir. Peynir, süt, yoğurt gibi gıdalardan alabileceğiniz günlük minimum kalsiyum miktarı, çene kemiğinizin güçlenmesine ve dişlerinizi yerinde tutmaya yardımcı olur. 50 yaşından genç kadınlarda günlük önerilen kalsiyum miktari 1.000 mg, 50 yaşından büyük kadınlarda ise 1.200 mg’dır.
Doğru Ağız Bakımı Uygulayın
En önemli kısım ise, doğru bir ağız bakımı ve diş kontrollerinizin yapılmasıdır. Ağızda oluşan, sonrasında dişlerimizi ve dolayısıyla gülüşümüzü etkileyen hastalıkların temel sebebi, doğru temizlenemeyen diş plağı ve bu plaktaki mikroorganizmaların yol açtığı hasarlardır. Diş sağlığınız için; mekanik temizlik yapmanız, ağız bakım ürün tavsiyelerini diş hekiminizden almanız ve yılda en az 2 defa diş sağlığınızı kontrol ettirmeniz gereklidir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Yaşlandıkça Edinmeniz Gereken 8 Ağız Sağlığı Alışkanlığı
- Çayın Sebep Olduğu Diş Lekelenmesini Süt ile Azaltın
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Ebeveynlerin Çocuklarının Dişleri Konusunda Yaptığı 7 Hata
- Çocuğunuzun Dişlerini Fırçalaması İçin 8 Tüyo
- Çocuklarınıza Diş Fırçalamayı Sevdirecek “Sihirli” Kelimeler!
- 9 Adımda Ağız Kokusunu ve Diş Çürüklerini Engelleyin
- Sağlıklı Gülüş Diyeti
- Diş Hassasiyeti Neden Olur?