07 Kas 2014

Yağ çekme, toksinlerden arınma ve gençleşme için uygulanan çok eski bir Ayurveda (Hindistan’ın alt kıtasında ortaya çıkan antik bir sağlık sistemi) metodudur. Kayda değer sonuçlar veren çok basit bir uygulamadır. Çok şey duymuş, merak etmiş ama hiç denememiş olabilirsiniz. Burada tam olarak yağ çekme nedir ve ne yapar, bundan bahsetmeye çalışacağım.

Yağ çekme, rafine edilmemiş iyi kalite bir yağ ile yapıldığında ağız gargarası kullanmanız gibidir. En popüler ürünler ise hindistan cevizi yağı ve susam yağıdır. Bu işlem herhangi bir yerde 5 ile 20 dk arasında yapılabilir. Bu süreç ağzınızda veya lenf sisteminde yaşayan bakterileri, toksinleri ve parazitleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Boğazınızdaki tıkanıklığı ve mukusu çeker (kendisine bağlar). Tükrüğünüzün de yardımıyla bütün bu istenmeyen maddeler artık atılmaya hazırdır. Yağ çekme işlemi bakterilerden arınan bir ağız yapısı sebebiyle dolaylı olarak dişlerinizin re-mineralize olmasını ve diş etlerinizin güçlenmesini de sağlar. Kulağa çok iyi geliyor değil mi? Ama bunu tam olarak nasıl yapacaksınız?

Yağ Çekme Nasıl Yapılır? Nasıl Uygulanır?

Genellikle yağ çekme işlemi için ham (işlem görmemiş) hindistan cevizi veya susam yağı tercih edilir. Bunların özelliği antimikrobiyal, antienflamatuar ve enzimatik özelliklerinden kaynaklanıyor. Ağzınızdaki istenmeyen bakterileri öldürürken aynı zamanda geride sağlıklı probiyotik bir ortam bırakır. Muhteşem bir değiş tokuş!

Başlangıç için yaklaşık bir çorba kaşığı ağzınıza alın. Yağı dişlerinizin arasında ve diş etlerinizin etrafında döndürün, çekin ve çalkalayarak ağzınızda her yere değmesini sağlayın, boğazınız dışında. Yağın boğazınıza değmesi rahatsız edebilir çünkü artık bazı toksik materyaller taşıyor. Gargara yapmayın!

Bu durumu eğlenceli bir hale getirebilirsiniz, şarkı mırıldanabilir veya burnunuzdan derin nefes alma egzersizleri yapın. Bunun özel bir zaman olmasına izin verin. Temizlenmenin ve konuşmadan gevşemenin tadını çıkarın. Ağız dolusu yağ ile gülümseme gibisi yoktur!Adını konulmamış ama çok doğru olduğunu hissettiren bir duygu!

Yağ çekme işleminiz bitince tuvalete veya çöpe atabilir, tükürebilirsiniz, tercihen lavaboya değil! Çünkü uzun dönemde yağ katılaşabilir ve lavabonuzu tıkayabilir. Şimdi ağzınızı temiz bir suyla 2-3 defa yıkayın. Tabii ki tercihen dişlerinizi fırçalamanızı öneririm. Sonunda bir bardak su için ve dinlenin. Kendinizi canlı ve yenilenmiş hissetmelisiniz.

Yağ çekmek detoks amaçlı ve ağız sağlığını daha iyi hale gelmesi için kullanması dışında yaygın bir kullanım sebebi de sinüs ve boğazdaki tıkanıklığa da iyi gelmesidir. Çabuk etki etmesi ve iyi sonucun hemen alınması motive edicidir ama ağır bir rahatsızlıkta unutulmaması gereken medikal tedavinizin yanında bu tip bir uygulamanın “katkı sağlaması” beklenir, tek başına tedavi edici olmasını beklemeyin.

Yağ çekme işlemi, temelde diş etlerine ve dişlere faydası olsun diye kullanılsa da cilt için de faydalıdır, cildi temizler ve daha parlak/ ışıltılı hale gelmesini sağlar. Hindistan cevizi yağının sedef hastalığı gibi cilt bozukluklarına iyi geldiği ispatlanmıştır. Ayrıca detoks yapmak isteyen ve bağışıklık sistemine daha iyi bakmak isteyenler için de harikadır.

Ne Sıklıkla Yapmalıyım?

Yağ çekme işlemi günün herhangi bir zamanı yapılabilir fakat detoks için sabah bir şey yiyip içmeden önce yapmak en iyisidir.Eğer bu işlemi rutine oturmak konusunda sıkıntı yaşıyorsanız bunu duş esnasında yapmak gibi bir çözüm önerebilirim. Dakikalar geçene kadar saymıyorsunuz, basitçe duşunuz bitene kadar yapıyorsunuz.

Umarım bu iyileşmeden, ruhani ve bedensel tecrübeden keyif alırsınız. Yağı sevin, süreci sevin!

En son olarak eklemek istediğim en önemli nokta ise hiç bir destekleyici tedavinin ağız ve diş sağlığınız için yapılması gereken diş tedavilerinin yerine geçemeyeceğidir ve ayrıca mekanik olarak yapılması gereken diş fırçalama ve diş ipi kullanımının da yerine geçmez. İçerdiği maddelere karşı alerjisi olanlarınsa doktorlarına danışarak hareket etmesi doğru olacaktır.

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
agizdan-nefes-alma-herkesin-bilmesi-gerekenler
Ağızdan Nefes Alma Hakkında Herkesin Bilmesi Gerekenler

Paylaşılan İçecekler ve Ağız Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.