11 Haz 2018

Ağız kokusu pek çok kişinin şikayetçi olduğu bir durum olsa da, yine pek çok kişi bunun rahatsızlık verici basit bir problemden fazlası olduğunu düşünmez. Bununla birlikte, ağız kokusu kimisi son derece ciddi çok sayıda rahatsızlığın sinyallerini veriyor olabilir.

Gelin; ağız kokusunun hangi sağlık problemlerini işaret ediyor olabileceğine birlikte bakalım…

 

Horlama: Ağız açık uyuma ya da horlama, ağzı kurutarak istenmeyen bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturabilir. Aynı uygun ortam uyku sırasında ağızda yemek kalıntıları nedeniyle de oluşabilir. Bu da sonuçta kötü ağız kokusuna yol açar. Horlama için yan yatmak, yemek kalıntıları için de yatmadan önce dişleri fırçalamak ve dişi ipi kullanmak bunun önüne geçecektir.

Diş Eti Hastalığı: Ağızdaki metalik kokular bir diş eti iltihabına, ya da kalıtsal diş eti hastalığına işaret edebilir. Sigara kullanımı, düzensiz diş fırçalamak, dişi ipi kullanmamak da bu riski artırır.

Gastroözefageal Reflü Hastalığı: Asidik mide içeriğinin yemek borusundan yükselmesi mide sıvısı ve bazen de yemek artıklarını ağız boşluğuna taşıyabilir. Boğaz ve ağızda çeşitli rahatsızlıklar oluşturan bu asitli içerik bakteriler için elverişli, dolayısıyla kokulu bir alan yaratır.

Diyabet: Meyveli ağız kokusu, vücudunuzun şeker yerine yağ yaktığı bir diyabet (şeker) hastalığına işaret ediyor olabilir.

Helicobacter Pylori: Mide ülserinden kansere kadar çeşitli hastalıklara neden olabilen Helicobacter Pylori; mide bulantısı, ekşime, ağrı ya da hazımsızlığın yanında kötü kokulu nefese de sebebiyet verebilir.

Solunum Yolu Enfeksiyonları: Burun ve sinüsler gibi üst solunum yollarının enfeksiyonlarında mukus miktar ve yoğunluğunda artışa bağlı olarak ağız kokunuz etkilenebilir. Enfeksiyonun iyileşmesi ile ağız kokusu da zayıflar.

İlaç Tedavisi: Kalp hastalıkları tedavisinde kullanılan nitratlar, kemoterapi, uyku ilaçları gibi bazı ilaçlar içerdikleri kimyasallar ile, bazı ilaçlar da ağzı kuruttukları için ağız kokusuna neden olurlar.

Bademcik Taşları: Bademcik taşları, bademciklerinize yiyecek bulaşması, kalsiyum veya magnezyum taşlarının oraya çökmesi gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Diş fırçası ya da kulak çubuğu gibi basit yöntemlerle onlardan kurtulamazsanız yarattığı tahrişe bağlı olarak bakteri artışı, bunu sonucunda da ağız kokusu problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Yemeklerden sonra gargara yapmak ve dişle beraber dili de fırçalamak koruyucu önlemlerdendir.

Vücutta Su Kaybı: Vücudunuzda yeterli su olmadığında tükürüğünüz azalır, ağız kuruluğuna bağlı olarak bakteriler artar. Sjörgen Sendromu ve skleroderma gibi hastalıklar da ağızda kuruluk ve kötü kokuya neden olabilirler.

Enfeksiyon: Ağız içinde birçok sebepten oluşabilecek bir enfeksiyon, bakteri birikimi dolayısıyla kötü ağız kokusu demektir. Antibiyotik tedavisi gerektirebilen böyle durumlarda bölgeyi mümkün olduğunca temiz tutmak ve günde birkaç kez tuzlu su ile gargara yapmak gerekebilir.

Karaciğer Yetmezliği: Gözlerde beyazlama, ciltte sararma gibi belirtilerin bulunduğu karaciğer yetmezliğinde ölümün kokusu olarak da bilinen fetor hepaticus gelişebilir. Böyle bir durumda nefes tatlı ve küflü bir kokuya sahiptir.

Böbrek Yetmezliği: Diyaliz ya da böbrek nakli gereken ileri evre böbrek yetmezliğinde balık kokusunu andıran bir ağız kokusu oluşabilir.

Son olarak nefes kokusu ile ilgili olarak, benim diş hekimi olarak tavsiyem öncelikle diş ve diş eti problemlerinizin çözülmesi olur. Bu tedavileriniz diş hekiminiz tarafından yapıldığında ağız kaynaklı kokuların kalmaması gerekir. Ek olarak ağız probiyotikleri kullanmak ve alkolsüz çinko içeren gargaralarla ağız bakımınızı desteklemek, doğal yollardan oluşan ağız kokularından da kurtulmanızı sağlar. Ağız probiyotikleri ağız floramız içinde bulunan bakteriler arasında “iyi bakterilerin” çoğalmasını sağlarlar. Bu da doğal olarak patojen bakterilerin azalması ve dolayısıyla onların toksik artıklarıyla oluşturdukları ağız kokusunun da azalması anlamına gelir.

Diş tedavileri yapılmasına ve destekleyici tedavilerin de uygulanmasından sonra bile ağız kokusu günlük hayatınızı olumsuz etkiliyorsa bu durumda mutlaka detaylı bir kontrole girerek hem yukarıda yazdığım sağlık problemlerinin olup olmadığını kontrol ettirmeniz hem de varsa başka problemleriniz için detaylı bir kontrol yaptırmanızı tavsiye ederim. Başta belirttiğim gibi ağız kokusu başka bir çok hastalığın belirtisi ya da öncüsü olabilir, ihmal etmemek gerekir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Diş Hassasiyetine Karşı Çözümler

Yetişkinler İçin Diş Macunu Çeşitleri

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.