Baş ve boyun bölgesinde oluşan kanserlerin en büyük çoğunluğunu ağız kanserleri oluşturmaktadır. Ulusal Kanser Enstitüsü, 2012 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yaklaşık 42 bin kişiye ağız ve gırtlak (*) kanseri teşhisi konulduğunu belirtiyor. Ağız kanserleri için en temel iki
sebebin sigara, alkol kullanımı ve HPV-16 (Human Papilloma Virüsü Tip 16)ya maruz kalma olduğu biliniyor.
Film eleştirmeni Roger Ebert Baş ve Boyun Kanseri nedeniyle çene fonksiyonlarını kaybetti.
Rutin kontrollerde diş hekiminizin, şüpheli durum olduğunda sizi bilgilendirmesi hastalığın erken tanı ve tedavisinde en önemli rolü oynamaktadır. Bunun için düzenli olarak 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü çok önemlidir ve aşağıda anlatılan belirtilerin her hangi birisinden şüphelenmeniz durumunda diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Ağız ve Gırtlak Kanserinin Belirtileri
- İyileşmeyen ve kanayan yaralar
- Sert benekler, şişkinlikler
- Pürüzlü – kabuklu yüzeyler
- Uyuşma, ağrı veya hassasiyet
- Çiğneme, yutkunma, konuşma da ve dil ya da çene hareketlerinde zorlanma
Her hangi bir sebepten dolayı ağız ve gırtlak bölgesinde bir kanser teşhisi konulmuş ve tedaviye başlanacaksa öncesinde yapılması gereken ilk şey mutlaka diş hekiminize görünmek olmalıdır. Tedavi başladıktan sonra her gün ağzınızı ve ağız içindeki değişiklikleri kontrol etmelisiniz. Ayrıca günlük bakımımıza ek olarak dikkat edilmesi gereken hususlar vardır, bunlar ağız dokularının kurumasını engellemek ve daha iyi bir ağız bakımı sağlamak olmalıdır.
Ağzınızı Nemli Tutmanın Yolları:
- Bol su içebilirsiniz.
- Küçük buz parçaları emebilirsiniz.
- Şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
- Ağzınızı nemli tutmak için tükürük akışını arttıran ilaçlar için doktorunuza danışabilirsiniz.
- Alkol ve alkol içeren gargaraları kullanmamak gerekir.
Ağız Hijyenini Sağlamak İçin:
- Dişlerinizi günde en az 2 defa düzenli fırçalayın, şekersiz sakız çiğneyin ve her gece dilinizi çok yumuşak diş fırçası ile temizleyin.
- Florürlü diş macunu kullanın.
- Diş ipini daha dikkatli bir şekilde kullanın.
- Tam oturmayan diş protezleri sorunlara neden olabilir. Proteziniz hakkında mutlaka doktorunuz ve diş hekiminizle konuşun.
(*)Ağız boşluğu; dudak, yanak astarı, diş eti, dilin ön kısmı, dil altında ağız tabanı ve ağız çatısını oluşturan sert damak bölgesini içerir. Gırtlak, damağın yumuşak bölümünden başlar ve soluk borusu boyunca devam eder. Dilin tabanından dilin arka kısmına kadar olan bölümü içerir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: