Alt-üst çeneler ve diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi ile uğraşan bir diş hekimliği branşı olan ortodonti, çene yapısına ya da dişlere erken dönemde müdahale edilmesini, böylece ileride ortaya çıkabilecek bir anomalinin önlenmesini amaçlar. Çocuklarda dişlerin doğru konumlanmasını sağlamak ortodontinin en önemli çalışma alanlarından biri olarak kabul edilir.
Ortodonti Tedavisini Gerektiren Belirtiler Nelerdir?
Üst üste gelmiş, sürmemiş ya da yanlış konumlanmış dişler ortodontinin tedavi alanına girer. Ayrıca yanak ısırma, dudak ısırma gibi belirtiler çene yapısından ya da diş yapısından kaynaklanan sorunları işaret eder. Bu durumda ortodonti tedavisine derhal başlanması gerekir. İleride ya da çok geride konumlanmış çene de bu belirtilerden biridir. Olması gereken yerden daha önde konumlanmış alt dişler ve üst dişler de bu alanda tedavi gerektiren durumlardır. Bunların yanı sıra ağzın anormal bir şekilde kapanması, alt dişler ile üst dişlerin temas etmemesi de diğer belirtilerdir.
Ortodonti Tedavisi Gerektiren Durumlar Neden Ortaya Çıkar?
Yukarıda belirtilen durumlar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Sürekli aynı tarafa yatmak dahi çenenin olması gerektiğinden daha farklı bir yerde konumlanmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra ağızdan nefes almak, yalancı emzik kullanmak, genetik faktörler, yirmilik dişlerin diğer dişlere baskı yapması, sistemik rahatsızlıklar, tırnak yeme, hormonal düzensizlikler ve beslenme alışkanlıkları da ortodonti tedavisi gerektiren durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle tedavi gerektiren bir durumun mevcut olduğu bir ortodonti uzmanı tarafından teşhis edilmelidir. Daha sonra uygun tedavi yöntemi hekim tarafından seçilir. En çok uygulanan yöntem braket takılmasıdır. Dişlerin doğru yerde konumlanması amacıyla yapılan bu tedavi birkaç ay sürebildiği gibi birkaç yıl da sürebilir. Özel sabit uygulamalar da bir tedavi şeklidir ve parmak emme gibi alışkanlıkların terk edilmesi için uygulanır. Sabit veya hareketli yer tutucuların kullanılması da tedavi metotları arasında yer alır. Çenenin yeniden pozisyon almasını sağlayan tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Mevcut duruma göre hekim tarafından alternatif tedavi yöntemleri de tavsiye edilebilir.
Ortodonti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ortodonti nedir?
Alanında uzmanlaşmış ortodontistler tarafından doğru konumlanmamış dişleri ve çeneleri düzelten bilim dalıdır.
Dişler her yaşta düzeltilebilir mi?
Sadece gelişim çağında tedavi edilmesi gereken çene gibi ortopedik bozuklukların aksine diş dizilimindeki çapraşıklık her yaşta düzeltilebilir.
Parmak emme dişlere ne gibi zararlar verir?
Yanlış dişsel kapanışlara neden olabilen parmak ya da dil emme, tırnak yeme ve ağız solunumu gibi kötü alışkanlıklar erken yaşta teşhis edildiğinde bazı apareylerle tedavi edilebilirken geç dönemde kalıcı bozukluklara yol açabilir.
Estetik teller (braketler) var mıdır?
Metal braketlere göre maliyeti daha fazla olan diş renginde porselen braketler ya da her çapraşıklıkta kullanılmasa da dişlerin arka yüzüne takılan lingual braketler daha estetik teller arasındadır. Estetik braketler dişlerin ön yüzeylerine takıldığında porselen olmaları sebebiyle diş renginde gözüktüklerinden dolayı daha az belli olurlar bu da genellikle yetişkin hastaların sosyal yaşamlarında ortodontik tedaviyi daha rahat kabullenmelerini sağlar.
Lingual ortodontide ise braketler standartları gibi metaldir ama dişin arkası için özel üretildiklerinden daha maliyetlidirler ve genellikle “incognito” olarak da adlandırılan bir markanın ismiyle de anılırlar. Bunların da estetik braketler arasında sayılmasının sebebiyse doğrudan gözükmedikleri için doğal olarak ortodontik bir tedavi için görünmez sınıfına girerler.
Teller çıkarıldıktan sonra retansiyon apareyi (retainer) takmak zorunda mıyım?
Çoğu kişinin dişleri tel tedavisinden sonra eskiye dönmeye meyillidir. Bu nedenle ön dişlerin arkasına ince bir telle yapıştırılan ve kişiye özel tasarlanan retansiyon apareyi ile pekiştirme genellikle gereklidir. Retansiyon için takılan teller klasik ortodontide kullanılan tellerden çok daha ince ve konforludurlar. Süre olarak da ortodontistin öngördüğü kadar ya da yaşam boyu orda kalması gerekebilir, belli aralıklarla değiştirilmek koşuluyla tabii ki.
Ortodontik apareyleri gece takmam yeterli olur mu?
Hareketli apareylerin etkili olabilmesi için yemek zamanı dışında sürekli takılması gerekmektedir. Gün içinde nerdeyse bir kaç saat dışında ağızda kalmaları gerekir. Kuvvetin aktif olarak uygulanıp, hareket mekanizmasını devam ettirebilmesi için ara verilmemesi gerekir.
Ortodontik teller dişleri çürütür mü?
Diş telleri diş bakımını zorlaştırabildiği için dişlerinizi normalden daha dikkatli bir biçimde, düzenli ve etkili olarak en az 3 kere fırçaladığınızda çürük riski düşüktür. Diş fırçalama dışındaysa ara yüz bakımı ve tellerin aralarının da temizlenmesi gerekir, bunlar için de özel üretilmiş ortodontik temizlik fırçaları ve ara yüz bakım ürünleri mevcuttur. Bu tip ürünler konusunda ortodontistiniz de size gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
Ortodontik tel takmadan dişler düzelebilir mi?
Dişleri hareket ettirmeden dişleri düzeltmek mümkün değildir. Bunu da sadece braketler ve teller sağlayabilir. Kimi hastalar tellerin görüntüsünden rahatsızlık duyabildiği için diş renginde porselen braketler, diş arkasına takılan lingual braketler ya da aligner adı verilen şeffaf plaklar uygulanabilir. Bunun dışındaki seçenekler restoratif yöntemlerdir ve diş yapısına dokunlması ile sonuç alınan protezlerle halledilir. Teknik olarak kendi diş yapınızı kullanmanız en sağlıklısıdır.
Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Genç hastalarda daha kısa olmakla beraber sorunun türüne göre ortalama 6 ile 24 ay süren bir tedavi beklenir. Ortodontik tedavide standart bir zaman öngörmek her zaman mümkün değildir. Tedavi şekli, dişlerin ve çene yapısının durumu, uygulama yöntemi, hastanın yaşı gibi bir çok faktör ortodontik tedavinin süresini etkiler. Tedaviye başlamadan ortodontistiniz en başta ortalama bir zaman bilgisini sizinle paylaşacaktır.
Ortodontik tellerin çıkartılması acıtır mı?
Tel taktırma ya da çıkartma işlemleri ağrısızdır. Diş hekimliğinin anestezi uygulanmadan yapılan dallarından birisidir ortodontik tedavi. Tellerin yapıştırılması ve sökülmesi işlemleri dişin en sağlam ve dirençli yüzeyi üzerinde yapıldığı için bu kısım hassasiyetlere karşı dirençlidir.
Ortodonti tedavi sonrası dişlerim eski haline geri döner mi?
Tedavi bitip ortodontik teller çıkarıldıktan sonra dişler eski haline geri dönmek ister. Bu problem, tedavi sonrası doktorunuz tarafından yapılan bir pekiştirme apareyi ile engellenir. Nüks olarak da anılan dişlerin tekrar eski konumlarına dönmeleri ya da düzeltilmiş pozisyonlarının bozulması bu sabitleyici apareylerin uygulandıktan sonra deforme olmaları ya da hareketli olanlarının kullanılmaması ile görülür. Ortodontik tedavi sonrasında oluşan bir bozulmada ilk yapılması gereken vakit kabetmeden ortodontistinize tekrar başvurmak olacaktır.
Ortodontik teller takıldıktan sonra ağız bakımı değişmeli midir?
Ortodontik diş tellerinin aralarında temizlenmesi zor yüzeyler çürük oluşumunu hızlandırabileceği için ağız bakımınıza normalden daha fazla özen göstermeniz gerekir. Diş temizliğinizi doktorunuz tarafından önerilen florürlü diş macunu, diş fırçası ve ara yüz fırçası ile yine doktorunuz göstereceği şekilde yapabilirsiniz. Ek olarak florürlü bir ağız gargarası kullanmak da mekanik temizlikle beraber dişlerinizi korumanızı sağlar.
Teller takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
Sert yiyecekler bant ve braketleri kırabileceği, yapışkan yiyecekler de bunların arasına girip temizliğini zorlaştıracağı için her iki gruptaki yiyeceklerden uzak durmanız tavsiye edilir. Yiyecekler küçük lokmalar halinde arka dişlerinizle yenmelidir. Özellikle kopartmadan yemek konusunda dikkat etmek gerekir, braketler kopartma işlemlerinde kolaylıkla yerlerinden çıkabilirler.
Dişler neden çarpık çıkar?
Çeneye göre daha büyük dişler, düzgün çıkmayan dişler ya da erken süt dişi kaybı, yanlış diş çekimi gibi nedenler sıralanabilir. Genetik olarak çene kemiğindeki bozukluklar ve anotomik olarak dişlerin doğru konumlanmaması da sebepler arasındadır.
Teller çıktıktan sonra dişlerde leke kalır mı?
Düzenli ve etkili diş fırçalanması ile herhangi bir leke kalması beklenmez. Ortodontik teller çıkartıldıktan sonra da ortodontistinizin çok iyi bir temizlik ve diş minesi yüzeylerini cilalaması beklenir.
Ağzımda teller varken hangi sporlarda dikkatli olmalıyım?
Yüzünüze darbe alma ihtimaliniz olan herhangi bir spor dalı ile ilgileniyorsanız braketlerin üzerine geçen koruyucu apareyler kullanmanız gereklidir.
Ortodontide kullanılan metaller sağlığa zararlı mıdır?
Ortodontik işlemlerde kullanılan tüm malzemeler gibi diş telleri de biyolojik uyumlulukları yüksek olan malzemelerden özel olarak üretilir. Metal alerjiniz olmadığı sürece endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.
Ortodontik tedavi uzun dönemde ne gibi faydalar getirir?
Ortodontik tedavinin kişinin görünümünün düzelmesiyle artan özgüvenden engellenen diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve diş kayıplarına kadar oldukça önemli faydaları vardır. Tüm bunlara daha rahat çiğneme, azalan diş aşınmaları, yüz ve çene ağrılarının giderilmesi eklenebilir. Doğru bir kapanış uzun dönemde beslenmenize de katkıda bulunarak hem eklemlerin hem de midenizin daha az yorulmasını da sağlar.
Çocuğumun tel takmaya ihtiyacı olduğunu nasıl anlayabilirim?
Ortodontik tedavi gerekliliğini gösteren belirtiler dişlerin çapraşık ve sıkışık durması ya da birbirleri üstüne binmiş olması, üst ya da alt çenenin aynı hizada olmaması gibi durumlardır. Bununla beraber ağızdan nefes alma, çiğneme güçlüğü, dili ön dişlerle bastırma, çene kemiğinden gelen çıtırtı gibi sesler ve parmak emme alışkanlığı ortodontik tedavi gerektiren durumlardan olabilir. Tedavi gerekliliğini gösteren durumların anlaşılabilmesi güç olduğundan diş hekimi muayenesi daha kesin bir cevap verir.
Çocuklar için hangi yaş ortodontik muayene için idealdir?
En geç 7 olmak üzere doğru ağız bakımını öğrenmesi ve rutin diş hekimi kontrollerini alışkanlık haline getirmesi için 2 ya da 3 yaşından sonra 6 aylık periyotlar halinde getirmeniz en doğrusu olacaktır. Erken yaştaki muayenenin tedavinin bu yaşta başlanacağı anlamına gelmediği akılda tutulmalıdır. Ortodontik tedavi eğer gerekliyse başlangıç yaşı daha ileriki yaşlarda olmasına rağmen, 7 yaş ve sonrası durumun değerlendirilerek takip edilmesi için önemlidir.
Çocuklar neden bu kadar erken yaşlarda muayene olmalıdırlar?
Erken teşhis ve tedavi süt dişlerinde oluşmuş ya da oluşabilecek olan problemleri çözebilir, bu dişler yerine çıkacak olan kalıcı dişlerin daha düzgün çıkması sağlanabilir ve henüz çıkmamış dişlere yer ayrılabilir. Böylece çapraşık çıkan ve kolayca kırılan dişlerin önüne geçilebilir. Erken teşhis ve tedavinin tedavi zamanını ve maliyetini kısalttığı unutulmamalıdır.
Ergenlik çağındaki hızlı büyüme dönemi ortodontide neden çok önemlidir?
Ergenlik çağındaki hızlı büyüme dönemi yüz ve çene kemiklerinin en fazla büyüyüp değiştiği dönemdir. Ortodontist bu dönemde hastanın yüz gelişimine uygun bir ortodontik tedavi belirler. Kemik gelişimi bittikten sonra yüz kemiklerinin değişimi ortodontik tedavi yerine ortognatik cerrahi ameliyatını gerektirebilir. Bu sebeplerden dolayı çocuklarda ortodontik tedavinin yaşını kaçırmamak önemlidir, 12 yaş ortodontik tedavi başlangıcı için ideal kabul edilmesine rağmen, sorunların baştan önlenebilmesi için daha erken yaşlarda diş hekimi kontrolünde, ortodontist gözleminde olmak önemlidir.
Teller takıldıktan sonra rahatsızlık yaratır mı?
Telin ilk takılma dönemini takiben kısa süreli bir alışma döneminden söz etmek mümkün. Teknolojideki ilerleme sayesinde günümüzde kullanılan özel alaşım teller ve yaylar hasta konforunu ön planda tutarken küçük ve köşeleri yuvarlak yapılan braketler yanak, dil ve dudakta daha az rahatsızlık yapar. Bunlara rağmen teller ağızda ilk takıldığında alışma süreci boyunca bazı geçici yaraların oluşmasına yol açabilir, bunları da gidermek için ortodontistinizin verdiği koruyucu mumlar bir süre için size yardımcı olacaktır.
Kaç yaşından sonra ortodontik tedavi yapılamaz?
Mevcut dişleri ve onları tutan sağlıklı kemikleri olan herkese ortodontik tedavi uygulamak mümkün. Aralarında 70 yaşlarında olan, çocukluğunda ortodontik bir tedavi almamış birçok tel taktıran hastalar olabiliyor. Gelişmiş cerrahi yöntemlerle yetişkinlerin yüz ve çene kemiğindeki problemler bile artık giderilebilmekte.
Ortodontik tedavi pahalı bir tedavi midir?
Alınan tedavinin sağlamış olduğu fiziksel ve psikolojik yararların hayat boyu devam ettiği göz önüne alınınca iyi bir yatırım olarak düşünülebilen ortodontik tedavi diğer protetik tedavilerin yanında hastanın dişlerinin tamamının korunmasını sağlar. Ayrıca birçok ortodontist hastaya ödemeleri kolaylaştırabilmek için hem daha esnek davranır hem de taksit seçeneği sunar.
Çocuklar tel takmaya alışabilir mi?
Tel takıldıktan sonraki bir kaç hafta süresince oluşan ağız içi yaraların yine kontrol süresince ortodontist tarafından işlem yapıldığında tekrarlama ihtimali mevcuttur. Fakat çoğu çocuk ağızlarına darbe almadıkça modern tellere çok kısa sürede alışır ve bir süre sonra unuturlar.
Özellikle eski moda metalik tel takılan çocuklar için kimi zaman arkadaşları tarafından yapılan baskı sorun teşkil edebilir. Ama çoğu çocuk modern teller ile kendilerini oldukça rahat hissetmektedirler.
Diş telleri yüzünden komik görüneceğinden korkan çocuğum tel takmak istemiyor. Tavsiyeniz nedir?
Ortodontik tedaviye ihtiyacı olan çocukların tel takmadan önce de yeterince komik göründüğünü belirtmek tavsiye edebileceğimiz bir yöntemdir. Tavşan dişler ya da orantısız bir çeneyle hayat boyu yaşamanın nasıl olacağını sorabilirsiniz. Tedavi tamamlandıktan sonra yüzün en önemli ifadesi olan mükemmel bir gülümsemeye sahip olacaklarının hatırlatılması dış görünüme çok önem veren çocuklar üzerinde etkili olacaktır.
Diğer bir nokta da ilerleyen teknoloji ve gelişen estetik eğilimin artık diş rengiyle uyumlu hale gelen orto-kozmetik teller ürettiğidir. Hatta çeşitli renk seçenekleri ile diş tellerinin moda bir dokunuş yarattığı da söylenebilir.
Unutulmaması gereken en önemli noktada zaman kaybettikçe hem tedavinin efektifliği düşer hem de ilerleyen yaşlarda ortodontik tedaviyi kabullenmek her zaman daha zor olur, ne kadar erken o kadar iyidir.
Teller acıtır mı?
Ortodontik teller ilk takıldıkları ve sıkıştırıldıkları zaman bir ağrıdan söz etmek mümkün olsa da son yıllarda geliştirilen modern, ince metalli döküm teller eski sistemin tellerine göre çok daha az ağrı yapar. Birçok çocuk tellerin takıldığı ilk hafta ve düzenli sıkıştırma periyotlarında ağrı deneyimleseler de ilk haftadan sonra bunu hissetmezler ve tel taktırdıklarını neredeyse unuturlar.
Teller ağrı yapmaya devam edebilir mi?
Birçok hastada bu beklenmese de eğer çocuğunuz ağrı duyduğunu söylüyorsa bu tellerdeki bir maddeye karşı alerjik olduğu şüphesini akla getirir. Böyle bir durumda diş etlerinde renklenme, iltihaplanma ve yaralar oluşur. Yine ortodontik tedavide ağız hijyeninin oldukça önemli oluşu nedeniyle iyi fırçalanmayan dişlerin ağızda yaralar oluşturabileceği unutulmamalıdır. Ağrı hissettiğini söyleyen çocuğunuzu mutlaka ortodontistine muayene ettirin.
Tel takılma işlemini takip eden ilk haftada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
İlk hafta özellikle yalnızca yumuşak gıda ile beslenme ve ağızlarına dikkat etme önerilmektedir. Ufak batma ve benzeri rahatsızlıklarda ortodontistin vereceği koruyucu mumlar rahatsızlık veren yerin üstüne örtülebilir.
Teller çocukların ağızlarında yara oluşturur mu?
İlk etapta dudak ve ağız içinde yara oluşması beklenir ancak bu yaraların ağızda ılık ve tuzlu su ile çalkalamayla bir ya da iki hafta içinde iyileştiği unutulmamalıdır. Eğer ilk haftada çok fazla yara oluşumu söz konusuysa tellerin dudaklara sürtünerek acıtmasını önlemek için ortodontistiniz tarafından mum verilir. Tellerin üzerine sürülen mum istenmeyen bu hasarı ortadan kaldırır. Travmaya ya da darbeye bağlı oluşabilecek yaralar da çok çabuk bir iyileşme göstermektedir.
Tel taktırma işlemi ne kadar sürer?
İşlem hastaya göre değişmekle birlikte yaklaşık bir buçuk ile iki buçuk saat arasında sürmektedir. Bazı durumlarda ortodontistler tel takma işlemini iki ayrı seansa bölerek diş hekimi koltuğundad geçireceğiniz süreyi bölerek rahatlatabilirler.
Çocuğum üflemeli bir enstrüman çalıyor. Ortodontik tedavi bunu olumsuz etkiler mi?
Bu durum, ortodontistinize bahsettiğinizde hekiminiz tarafından verilecek bir dudak koruyucu aparatla herhangi bir olumsuzluk teşkil etmeyecektir. Ayrıca yapılacak olan pratik ve egzersizler de enstrümanların yeni pozisyonda adaptasyonunu sağlayacaktır, bunun için yine de biraz süreye ihtiyaç duyulduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Diş telleri sakız çiğnemeye engel midir?
Her ne kadar Amerikan Ortodontistler Dergisi’nde ksilitol içeren şekersiz ve yapışmayan bazı sakızların çiğnenebileceği belirtilse de ortodontik tedavi süresince tavsiye edilmez. Ksilitollü ürünler diş çürükleri konusunda bize yardımcı olurlar, bunun için sakız yerine ksilitol içeren diş macunları veya gargaralar ortodontik tedavi süresince detsekleyici olarak kullanılabilirler.
Çocuğum braketi yutması tehlikeli midir?
Genellikle tıbbi paslanmaz çelikten yapıldıkları için braketlerin yutulması ciddi bir sorun yaratmaz ama braketler nefes borusuna kaçıp akciğerlerine giderse bir tıp doktorunun bronkoskop ile çıkartması gerekebilir. Yerinden çıkan veya oynayan bir braket varsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Diş telleri neden yemek yerken çıkmayacak kadar sağlam monte edilmez?
Tedavi sonunda çok sağlam monte edilen tellerin çıkarılması mümkün olmadığı ya da bu esnada dişlere zarar verebildiği için uygulamada çok sağlam monte edilmezler.
Çocuğumun teller varken dişlerini fırçalamasını nasıl sağlarım?
Fırçalanmayan dişlerin arkadaşları tarafından fark edilecek kadar nefesi kötü kokuttuğunu izah edebilirsiniz.
Bazı çocukların tellerinde gördüğüm lastik bağlar ne işe yarıyor?
Genellikle ortodontik tedavinin son dönemlerinde kullanılan lastik bağlar hedeflediğimiz hizanın çok dışında olan bir dişi hizalamak ya da ağızda bulunan bir boşluğu kapatmak için kullanılır.
Lastik bağlar ne sıklıkla değiştirilmelidir?
Birkaç çiğnemeden sonra kopabilen lastik bağların her yemekten önce çıkarılmaları ve yemekten sonra da yenileri ile değiştirilmeleri gerekir. Koptuğunda çok can yakan bağların çocuk uykuya yatmadan önce de değiştirilmesinde fayda var.
Çocuğum lastik bağları bırakırsa nasıl etkilenir?
Uygulanan tedaviyi bir yıl kadar uzatır ve çocuk için daha ağrılı bir süreç başlar. Aynı noktaya geri dönebilmek için zaman kaybedilir.
Çocuğumun lastik bağ yutması zararlı mıdır?
Tedavi sırasında uygulanan bu bağlar tıbbi lateksten imal edildikleri için çocuğunuza herhangi bir zarar vermezler ve dışkı yoluyla atılırlar. Fakat bir paket yutulması durumunda hazımsızlık ya da alerjik reaksiyonlar beklendiği için acil olarak doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.
Retansiyon ya da sabitleme apareyi ne için kullanılır?
Ortodontik tedavi sonrası hizalanan dişlerin eski çapraşık durumlarına geri dönme eğilimi vardır. Retansiyon apareylerinin ortodontistiniz tarafından öngörülen süre içinde kullanılması bunun önüne geçer.
Retansiyon apareyi niçin gereklidir?
Her ne kadar teller ilk çıkarıldığında dişler oldukça güzel hizalansa da bu aşamada diş etleri ya da kemikler henüz yerine tam olarak oturmazlar. Buna ilaveten çıkarılan tellerden sonra çocuktaki büyüme devam edeceği için uygulanan retansiyon apareyi dişlerin mükemmel hizada kalmasını sağlar.
Çocuğumun retansiyon apareyini kullanmaması ne gibi sorunlara yol açar?
Ortodontik tedavinin tekrarının bile gerekebileceği ciddi sorunlara yol açan retansiyon apareyinin kullanılmama durumu, diş etleri ve kemiklerin tam olarak yerine oturamamasına neden olur. Bu durumda düzgün şekillendirilemeyen kemikler çocuğun dişlerini iterek hizalanmanın bozulmasına yol açar.
Retansiyon apareyi ne kadar süre kullanılır?
Sıklıkla tavsiye edilen bu apareylerin bir yıl boyunca uyku da dahil tüm gün kullanılmaları yönündedir. Büyümenin durduğu çağda ise retansiyon apareyi haftada birkaç gece kullanılmalıdır.
Tellerin ucundaki keskin kenarlar yanaklara zarar verir mi?
Tedavi başlangıcında çok fazla yer değiştirecek olan dişler nedeniyle telin ucu bazen içinden geçtiği tüpün ucundan çıkarak sivri bir kenar oluşturabilir. Bu uçların yanağa zarar vermemesi için ortodontistinizden bunu düzeltmesini istemeniz önerilir. Acil durumlarda düzeltme işlemine kadar ortodontist tarafından önceden verilen mumların çocuğun canının yanmasını engelleyeceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Ortodontik yay ya da facebow ne için kullanılır?
Azı dişlerini geriye iten ortodontik yay ağzın ön yüzeyinde bulunan dişler için yer açar. Mekanik olarak ortodontik tedavi süresi boyunca bazı tedavi tiplerinde ortodontistin yüzdeki diğer dokulardan destek almasını sağlar.
Ortodontik yayın (facebow) herhangi bir tehlikesi var mıdır?
Güçlü çekişli, başın üzerinde ve boynun etrafında kayışları bulunan bir ortodontik başlığı kullanan ortodontik yaylar, istenen tedaviye göre çocuğunuzun çenesinin yer değiştirmesi için gerekli gücü sağlamaktadır. Kimi zaman ameliyata tek alternatif olarak görülen yüksek çekişli başlıkların, ortodontik yayların kırılmasına neden olduğu bilinmektedir. Kırılan yay parçalarının çocuğun yüzüne nadir durumlarda da olsa zarar vermesini engellemek için yayın doğru şekilde yerleştirilmesine, çocuğun emniyet bağını taktığından emin olunmasına gerek vardır.
Yüzde veya gözde bir yaralanmamaya mahal vermemek için ortodontik yayların geceleri gevşemesini fark etmeniz durumunda bunu hemen hekiminize bildirin. Ortodontistinizden yayın çıkmasını önlemek için çok sıkı olması gereken emniyet bağını takmasını isteyin ve çocuğunuzun emniyet bağını iyice sıktığından emin olun.
Bir diğer alternatif de sadece boyun çevresinde kayışları olan ortodontik boyunluklardır. Yüksek çekişli başlığa göre daha az riskli olan boyunluk yüzde 100 emniyetli değildir.
Ortodontik yay neden kopar?
Kırılmaya karşı dayanıklı özel bir paslanmaz çelikten yapılan yaylar metal yorgunluğu ya da metal eskimesi denen bir yıpranma nedeniyle çok fazla büküldüğünde kopabilmektedirler.
Pingback:Diş aralıklarının kapatılması (Ayrık Dişler) | Onur Öztürk
ahmet aykal
/ 14 Ara 2015BU TEDAVİNİN ÜCRETİ VE SEANSLARI NE KADAR?
Onur Öztürk
/ 16 Ara 2015Merhaba, internet ortamında tedavi fiyatları paylaşamıyoruz, ortodontik tedavi fiyatları ve detayları, ayrıca randevu için 02122317979 dan kliniğimizi arayabilirsiniz, iyi günler.
Pingback:Diş aralıklarının kapatılması (Ayrık Dişler) – Onur Öztürk
Pingback:Diğer Tedaviler - Onur Öztürk