Aşınmış, kırılmış ya da bir bölümü çürümüş dişleri eski haline getirmek amacıyla uygulanan kaplama metoduna kuron kaplama adı verilir. Günümüzde çok sık kullanılan bu yöntem hem dişleri korumak hem daha güzel bir görünüm elde etmek hem de dişleri sağlamlaştırmak amacıyla tercih edilmektedir. Zayıf ve çatlamış dişlerin sağlamlaştırılması amacıyla da bu yönteme sıklıkla başvurulur.
Kuron Kaplamada Hangi Malzemeler Kullanılır?
Kaplama uygulamasında kullanılan kuronlar pek çok farklı malzemeden imal edilebilir. Seramiğin lekelenmelere ve aşınmalara karşı daha dirençli olmasından kaynaklı genellikle tam seramik kuronlar tercih edilir. Bunlar ayrıca doğal bir görünüm sunmaları ve daha estetik olmaları nedeniyle de tercih edilir. Seramiğin yanı sıra kompozit, akrilik, hatta altın gibi malzemelerden de kuron kaplamalar üretilmektedir. Diş hekimleri dişlerin doğal görünümüne en yakın görünümü sunan malzemelerin tercih edilmesini önerir.
Kuron Kaplama Dişlerin Bakımı Farklı Mıdır?
Kuron kaplama dişe sahip kişilerin de herkes gibi günde iki defa dişlerini fırçalaması ve diş ipi ile diş aralarını muntazam bir şekilde temizlemesi gerekir. ‘Sulcus’ olarak adlandırılan diş ile dişetinin birleştiği noktaların temizlenmesi, kaplamaların bakımında büyük önem taşır. Kuronların ömrünü uzatmak için çok sert yiyeceklerin tüketilmemesi ve dişlerin düzenli olarak muayene edilmesi gerekir.
Tam Porselen Kuronların Farkı Nedir?
‘Full porselen’ olarak da adlandırılan tam porselen kuronlar doğal diş görünümüne en yakın kuron türüdür. Her tür ışığı geçirdiklerinden, bazı ışıklarda dişlerde görünüm kaybı da söz konusu olmaz. Donuk ve yapay bir görünümden uzak olmaları da bir diğer artılarıdır. Bu özellikleri ile çoğu zaman doğal diş zannedilirler. Bu kaplama uygulamasının altyapısında metal destek kullanılmaz. Dolayısıyla kuron ile diş etinin hizasında metal bir çizgi oluşmaz ve daha estetik bir görünüm ortaya çıkar. Ayrıca metal desteklerde, kullanılan metal malzemelere karşı alerjik reaksiyon oluşabilirken full porselende böyle bir risk yoktur.