Eski bir Hindistan geleneği olan yağ çekme tüm dertlere deva mı yoksa ?
Yağ Çekme Nedir?
Kökleri Ayurverdik tıbba dayanan yağ çekme diğer bir deyişle yağı her gün ağız içinde çalkalama işlemi 3000 yıl öncesine dayanıyor. Yeni başlayanlar belki 5 dakika kadar yapabilirler ama asıl olması gereken, bu işlemi her sabah, yağ ağzınızda ince bir süt kıvamına dönene kadar yaklaşık 10 ile 20 dk arasında yapmaktır.
Journal of Ayurverda and Integrative Medicine’e göre, Hindistan’da bazı insanlar ağızlarını temiz ve sağlıklı tutmak için yağ çekiyorlar, ağızda şifalı bitki artıklarını çiğniyorlar. Antik çağ tedavilerinin savunucuları artık günümüzde yağ çekmenin diabetten akne tedavisine kadar bir çok şeyin çaresi olduğunu düşünüyorlar.
Yağ Çekme Neye Yarıyor?
Yayınlanmış az sayıdaki klinik sonuçlara göre, yağ çekme ağızdaki bir takım bakterileri öldürmede, diş eti hastalığını ve kötü nefesi yok etmede etkili bir yöntem. Bir diş hekimi olarak yağ çekme işlemini tam bir tedavi olarak görmüyorum ama etkili doğal ve destekleyici bir ağız bakım yöntemi ayrıca detoksifikasyon da sağlıyor. Yağ çekme işlemi ağız hastalıklarının, örneğin diş eti hastalığı veya çürükler gibi, tedavisi olarak kullanılmamalı. Daha çok rutin ağız bakımınıza ilave olarak yapılacak koruyucu/önleyici bir işlemdir.
Kaliforniya’da ki Loma Linda Üniversitesi’nin yaptığı bir pilot çalışma sonrasında, yağ çekmenin etkinliğine ve ağızdaki çürüklerinin üstündeki bakterilerin azaldığına dair kanıtlar bulundu. Bu çalışmayı 45 kişilik sağlıklı ama ağız içinde bol sayıda bakteri bulunan ve antibiyotik ya da antibiyotik ihtiva eden diş macunu kullanmayan yetişkin bir grup ile yapılmış.
Bu kişilere 2 hafta boyunca her gün yağ çekme işlemini yapmalarını ve 3. hafta bırakmalarını söyleniyor. Denekler kullandıkları yağa göre 3 gruba ayrılıyorlar. 1. grup ağız hijyeni için en fazla kullanılan susam yağı, 2. Grup anti-mikrobiyal özelliklerinden dolayı hindistan cevizi yağı ve 3. Grup control grubu olarak normal su kullanıyor.
Sonra 2 hafta boyunca ağızdaki çürüklere bağlı streptokok (bir bakteri türü ) miktarı ölçülüyor. Susam yağı kullananların normal su kullananlara oranla ağızdaki bakteri oranının 5 kat azaldığı, hindistan cevizi yağı kullananların ise 2 kat azaldığı tespit edilmiş. Fakat yağ çekme işlemi bırakıldıktan sonra bakterilerin tekrar yayılmaya başladığı gözleniyor.
Bu pilot çalışmanın umut vaat edici olduğunu fakat daha geniş bir kitleyle ve daha derinlemesine yapılması gerektiğini, düşünüyorum.
Fakat bu işlemi günlük rutinlerine eklemek isteyen kişilere organik yağ kullanmalarını, herhangi bir yağa alerjisi olanların bu işlemi yapmamasını ve tabi ki yağı asla yutmamalarını öneririm. Yağı tercihen klozete atınız çünkü bakterileri yutmak veya lavabonuza bulaştırmak istemezsiniz.
Peki ya yağ çekmenin kalp hastalıkları veya kansere iyi geldiği yönündeki iddialar? Yağ çekmenin ağız hijyeni ve kronik hastalıklarla alakalı yayınlanmış bir takım çalışmaları olsa da ağız dışındaki vücudun diğer bölgelerine etkisi henüz kanıtlanmamış. Başka bir değişle, yağ çekmeyi kalp hastalıkları ya da kansere tedavi olarak ele alırsanız sonuç sadece ağzınızda kötü bir tat olabilir.
Elif
/ 13 May 2017Onur bey bu işlem dişlerdeki dolgulara zarar verir mi ? Birde ortodonti tedavi sonrası destekleyici olarak takılan içerden tel ve zirkonyum kaplama var agiz icinde . Bu durumlarda yapmak zararlı mı ?
Onur Öztürk
/ 25 Ağu 2019Merhaba, yağ çekme ile eski amalgam dolgular etkileşebilir, bunları tercihen değiştirmiş olmanız gerekir. Diğer materyaller etkilemez.
Suzan Öztimur Şensoy aka bodrumla Sarah
/ 17 Ağu 2019Bizi bilglendirdiğiniz için sizi takip ediyorum. Gülüş tasarımlarınızı çok doğal buluyorum. Ankara yaşıyorum İstanbul’da yaşasaydım bir muayene olmak isterdim
Saygı ve sevgiyle hoşçakalın
Onur Öztürk
/ 25 Ağu 2019Suzan hanım merhaba, ilginiz için teşekkür ederim, her gülüş özeldir ve ayrı planlama gerektirir, bu da doğallığı getiriyor, gülüş tasarımı hakkında bilgi almak için:
https://www.onurozturk.com/gulus-tasarimi/
İstanbul’a gelme şansınız olursa bekleriz: 02122317979
sevgiler