Sabah içilen sıcak kahve ya da soğuk su gibisi yoktur. Tabii ilk yudumu aldığınızda ağzınızda bir rahatsızlık duymadığınız sürece. Suçlu kim? Diş hassasiyeti…
Diş hassasiyetini tatlı, sıcak ya da soğuk yiyecekler veya içecekler tükettiğinizde fark edersiniz.
Diş Hassasiyetinin Arkasındaki Neden Ne?
Her diş, dentin ismi verilen bir yapıdan oluşur; dentin, dişin merkezinde bulunan bir dokudur ve onu koruyan diş minesiyle çevrilidir. Diş minesi aşınmaya başladığında ya da dentini ortaya çıkardığında, diş (ya da dişler) acı vb. hisler duymaya başlar.
Dişleri sert bir şekilde ya da yanlış bir teknikle fırçalamakla ortaya çıkan diş eti çekilmesi, dentinin görünmesine yol açar; dişleri gıcırdatmak da aynı sonucu doğurabilir. Sürekli kusma refleksi olanlarda ya da asit reflüsü bulunanlarda da bunun bir nedeni olabilir. Hatta yemek menünüz de bu işin bir parçası olabilir; sürekli domates, limon gibi asitli yiyecekler tüketmek, spor ve enerji içecekleri de diş minelerinin çözülmesine sebebiyet verebilir.
Diş Minelerinin Aşınmasını ve Diş Hassasiyetini Önlemek İçin
Diş minelerine verilen zararı telafi etme şansınız yoktur; diş minesi bir defa aşındıktan sonra yerine yenisi çıkmaz, onarılmaz. Burada önemli olan nokta zararı önlemek ya da onu durdurmaktır. Bunun için:
- Yumuşak diş fırçaları kullanın ve dişlerinizi çok sert fırçalamaktan kaçının. Diş fırçasını 45 derecelik bir açıyla tutun ve dişlerinizi daireler çizerek fırçalayın.
Yatay ve sert hareketlerden kaçının. Elektrikli diş fırçası kullanmayı deneyin, uyguladığınız kuvvet fazlaysa sensörleri sizi uyaracak ve makine yavaşlayacaktır, elektrikli diş fırçaları için de yumuşak başlıklar bulunmaktadır. - Asidik yiyecek ve içecekleri menünüzden çıkarın ya da onlara bir sınır getirin. Eğer bu mümkün değilse, bu tür ürünleri tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın ve dişlerinizi fırçalamadan önce en az bir yarım saat bekleyin.
- Dişlerinizi sıkmamaya ya da gıcırdatmaya çalışın. Çünkü her ikisi de diş hassasiyetine yol açar. Bunu yapamıyorsanız, dişlerinizi sıkmayı engellemek için gün içerisinde sakız çiğneyin; geceleri ise yatmadan önce diş hekiminizin hazırlayacağı bir gece koruyucu plak takın. Diş sıkmanın arkasında psikolojik sıkıntılar da olabilir bunun için bir psikoloğa da danışabilirsiniz.
- Her 6 ayda bir diş hekiminize kontrole gitmeyi ihmal etmeyin.
Diş Mineleri Zarar Gördükten Sonra
Kimi zaman ne kadar deneseniz de bir ya da birkaç diş hâlâ hassas olabiliyor. Eğer hassasiyet alt ya da üst köpek dişlerinizde ise bunun sebebi büyük ihtimalle diş eti çekilmesidir. Çürüme ve diş minesi erozyonu her dişi etkileyebilir.
Yapacağınız ilk iş size bir tedavi planı çıkartacak kişiyi, yani diş hekiminizi görmek olmalıdır. Daha sonra;
- Özel bir diş macunu kullanın: Özel diş macunları birkaç defa kullanıldığında dişlerdeki hassasiyeti onarabilir, bu konuda bugün içinde “arginin” formülü olan diş macunları çok etkilidir.
- Florür jeli uygulayın: Diş hekiminizin ofisinde kullanılan florür jeli, diş minelerinizi kuvvetlendirir ve hassasiyet hissini azaltır.
- Ciddi diş tedavilerine bir göz atın: Hassasiyetin sebebi çürümeden ya da başka bir diş probleminden kaynaklandığı zaman porselen kuron kaplama yardımcı olabilir. Eğer sorun, çekilen diş eti dokusundan kaynaklanıyorsa operasyonla diş eti nakli uygulanabilir. Kimi durumlarda ise kanal tedavisi diş hassasiyetinin en iyi çözümü olabilir.
Diş hassasiyetinizi yaşam tarzınızı değiştirerek çözemiyorsanız mutlaka diş hekiminizi ziyaret edin ve sizin için en iyi tedavi yöntemine birlikte karar verin.