Porselen Kuronlar (Kaplamalar) Neden Gerekir?

15 Haz 2015

Porselen diş kuronları (halk arasında porselen kaplama olarak bilinir), genelde herkes tarafından yanlış anlaşılan (ve kimsenin sevmediği) bir prosedürdür. Yanlış anlaşılır, çünkü bazen diş hekimi kuronları çok iyi açıklamaz. Sevilmez, çünkü pahalı bir işlemdir ve sigorta şirketleri genel olarak maliyetin çoğunu da karşılamaz.

Porselen Kuron Nedir?

Porselen kuron, diş için yapılan kalıcı bir kaplamadır. Kaplama için kullanılan maddelere göre çeşitlilik gösterir, günümüzde en yaygın kullanılanları: “metal – porselen” ve“tam seramik” olanlarıdır. Tüm bu farklı kaplamaların avantajları ve dezavantajları bulunur.

Metalle desteklenmiş porselen, en popülerleridir; güçlüdür ve alttaki metal üst kısımdan porselenle kapatıldığı için estetiktir ama metalin kapatılması için kullanılan opak bir boya bu porselenin daha doygun gözükmesini sağlar bu da porselenin doğal ışık geçirgenliğini kötü etkiler, son olarak da maliyeti uygundur ve yapımı standardize edilmiştir. En büyük dezavantajı, kimi zaman altındaki metalin görülüyor olması ve diş etinin de koyu (siyah) bir renk almasına yol açar.

Tam porselen ya da seramik kaplama da güzel görünür, ancak metal destekli porselen kadar dayanıklı olmayabilir (özellikle çok uzun protezlerde). Yine de pek çok kişi, bunun en iyi tercih olduğunu düşünür – özellikle ön dişler için. Bunların da kendi aralarında materyal bakımından alternatifleri vardır.

Zirkonya(Zirkonyum) En İyisi Midir?

Zirkonya alt yapılı protezler (halk arasında zirkonyum olarak da bilinir) en iyi malzeme değildir! Popüler bir “tam seramik” materyalidir kuron yapılması için ama burada yanıltıcı olan zirkonya (zirkonyum) alt yapılı protezlerin tüm işlemlerde en iyi malzemeymiş gibi lanse edilmesidir. Halbuki restoratif diş hekimliği mekanik ve biyolojik bir çok faktörün bir araya gelmesiyle işlem yapılan bir bilim dalıdır. Konu tek başına estetik olduğu zaman e.max, empress veya felspatik alt yapılı protez malzemeleri zirkonya (zirkonyum) dan çok daha iyidir, daha fazla ışık geçirirler, tabakalama yöntemi ile dişin ışık geçirgenliği daha iyi yakalanır ve üst yapı – alt yapı porselenlerinin özelliklerinin aynı olması sebebiyle daha avantajlıdırlar. Zirkonya (zirkonyum) ayrıca opak yani doygun bir malzemedir, üst yapı porseleni ile bunu ayarlarken hastanın dişlerinin renginin parlaklık (value) değerine göre bazen %100 eşleştirmek çok zordur. Bu konuda ışık geçirgenliği yüksek olan e.max vb. seramikler, estetik anlamda çok daha avantajlıdır.

Zirkonya (zirkonyum)’un iyi olduğu alanlar hangisidir peki? Bunu da zirkonyum di-oksitlerin sağlamlığı ile hem ön hem arka dişlerde nerdeyse sorunsuz olarak uzun tüm protezlerde doğru uygulandığında güvenilir bir şekilde kullanılmasını sayabiliriz.Zirkonya (zirkonyum) alt yapılı protezler sağlamdırlar, alt yapısının kırılması teknik bir hata yoksa çok zordur fakat sıklıkla üst kısımda kullanılan düşük ısı porseleni atabilir (chipping) bu da iyi bir oklüzyon (çiğneme fonksiyonları) ayarlaması ile ayarlanabilir, sıkıntı olduğu zamansa ufak kırıklar (atmalar) tamir veya cila ile halledilebilir, daha büyükse protezin değişmesi gerekir.

Aynı Porselen İçin Neden Daha Fazla Ödeyeyim ki?

Bu genellikle hastalar tarafından bizlere sıklıkla yönlendirilen bir sorudur. Genellikle yanlış anlaşılan bir konu da malzeme aynı olsa bile işçiliğin ve tüm iş akışının aynı olacağı yönündedir. Yani ucuza yaptırmaya çalıştığınız bir kuron daha basit ve acele işçilik sebebiyle fakat sahte görünürler ve dişinize tam olarak uyum sağlayamazlar. Söz konusu diş kuronu olduğunda “yeterince iyi” sizin için bir seçenek olmamalıdır. Yemek ve bakteriler birikir ve porselen kuronun (kaplamanın) içindeki dişi mahveder. Bu noktada diş hekiminize güvenerek birlikte malzeme ve restoratif tedavi seçeneklerini değerlendirmenizi öneririm.

Tüm bu porselen kaplamanın hemen hemen hepsi, muayenehanelerin dışında üretilir. İşte bu noktada, muazzam masraflar devreye girer: Boyutu küçük olabilir, ama işçiliği ve onun kalitesi boyutunu aşar. Kaplamaların bu kadar pahalı olmasının bir diğer sebebi ise, diş doktorunuza yapacağınız bir kaç seferlik ziyaret: Önce, dişiniz kaplama için hazırlanır. Hazırlığı tamamlandıktan sonra, dişinizin temiz kalması için geçici bir kaplama yapılır. Daha sonra, porselen kuron hazır olduğunda hasta tekrar gelir ve geçici olan kaplama, gerçek kuronla yer değiştirir.

Porselen Kuronları Ne İçin Kullanılır?

Kozmetik bir işlem olarak görülmesine rağmen porselen kuron, çoğunlukla hastanın dişini kurtarmak için yapılır. Yanlış anlama, bu noktada devreye girer. Diş kuronu gerektiren sebeplerden birkaçı şunlardır:

• Büyük (ve genelde eskimiş) bir dolgusu bulunan dişi güçlendirmek için.
• Çok büyük bir çürüğü bulunan dişi iyileştirmek için.
• Köprü yapmak için.
• Kanal tedavisi geçirmiş bir dişi korumak için.

Bu gibi durumların çoğunda, kaplamaya duyulan “ihtiyaç” bariz bir şekilde kendini göstermez. Örneğin, çürükler için dolgu yaptırmaya alışkın olabilir; ancak çok büyük çürüklerde dolgu yaptırmak iyi bir çözüm değildir, çünkü dolgu ne kadar büyükse diş de o kadar küçülür – yani dolgunun düşüp dişin de çatlama ihtimali o kadar yüksek oluyor. Böyle bir durumda, dolgu yerine kaplama yaptırmak tercih edilmelidir. Bu da uzun dönemde dişin çiğneme kuvvetleri altında daha iyi korunmasını sağlar.

Diş hekiminizin bunu para için yapıp yapmadığını sorgulayabilirsiniz, fakat ona güvenmeniz gerekir. Hekiminiz tüm seçenekleri önünüze sermeli, artıları ve eksilerini detaylıca anlatmalıdır. Bu noktada güven çok önemli, ona güvendiğiniz sürece emin ellerdesiniz demektir.

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorumlar ( 10 )

  • Gülcan

    Merhabalar ben belcikadan onur bey ben dişlerimi tamamen porselen kaplamasi yaptirmak istiyorum öncelikle fiyatinizi belirleye bilirmisiniz aşağa yukarı tsk ederim

    • Onur Öztürk

      Gülcan hanım merhabalar, sadece estetik amacıyla (diş estetiği) dişlerinizi restore ettirmek istiyorsanız bunun için yaprak porselenleri öneririm,
      bunun için aşağıdaki linkten gerekli bilgileri alabilirsiniz tedaviyle ilgili olarak:
      https://www.onurozturk.com/agiz-sagligi-cerrahisiz-yuz-estetigi-yaprak-porselenler/

      Diş estetiği tedavi fiyatlarını internetten paylaşamıyoruz bunun için size email ile fiyat bilgilerini göndereceğiz. Ayrıca porselen fiyatlarını direkt öğrenmek için: +9 02122317979 ‘u da arayabilirsiniz. Uygulamalar ücretlendirilirken diş hekimliğinde tek diş üzerinden yapılır yani emax porselen, zirkonya (zirkonyum) porselen olarak tek diş fiyatlarıdırı, bunun için dişlerinizin tamamen olması yerine ihtiyaç duyduğunuz dişlerin gerektiği kadarının ve az miktarda (tercihen) işlem görerek sağlıklı işlemler görmelerini öneririm, iyi günler.

  • Semin

    Merhaba, Üst Öndeki dört disim pr selen kaplama yapılacak ayrıklık şikayetim nedeniyle.hijyen ve dişetinin sagligi açisından dörtlü yada ikili blok yapılması sakincalimidir tek tek mi yapılmasını önerirsiniz..

    • Onur Öztürk

      Semin hanım merhaba, porselen kuronların (kaplamaların) normal şartlarda tek tek olmalarını tercih ederiz, bu şekilde kendi dişleriniz gibi temizleyip bakımlarını yapabilirsiniz. Aralarında rahatlıkla diş ipi vb arayüz bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Dişlerinizin tutuculukları az ya da başka mekanik problemlerden dolayı dişhekiminiz porselen kuronları ya da köprülerinizi birleştirebilir, bu olmazsa olmaz bir durum değildir ama ilk tercihimiz olmaz, olursa da bu porselenlerin altlarını ve arayüzlerini temizlemek için özel arayüz fırçaları ve bakım ürünleri kullanmanız gerekir ki porselenlerin hijyenini olması gerektiği gibi sağlayabilin.

  • Elif

    İyi günler onur bey benim ön dışım kırıldı doktor korkum yüzünden erteledim her seferinde tedaviyi doktoro gittim kanal tedavisi yapıldı fiber post yapıldı şuan geçici diş kullanıyorum üstüne zirkonyum yapılacak bu kalıcı bi protez degil mi yemek yerken çıkma ya da düşme
    gibi bir sey olmaz

    • Onur Öztürk

      Elif merhaba, dişlerde aşırı madde kaybı varsa kanal tedavisi ve fiber post sonrasında da porselen kuron en sık başvurduğumuz tedavi protokolleri arasındadır. Geçici kuronlar gibi çıkmazlar tabi ki kalıcı ve belli bir süre kalıcılık beklediğimiz protezlerdir ama dişin tutuculuğunu en baştan öngörmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu konuda doktorunun tahminini dinlemen ve gerekirse buna göre dikkat etmen gereken noktalar konusunda titiz olmanı tavsiye ederim.

  • Emine

    Hocam mrb benim üst azı ve yanındaki dişim kök kısmı aşınmış. Bunu ne şekilde kapatabiliriz yada nasıl bi tedavi uygulanabilir? Tşk ederim

    • Diş hekimi Onur Öztürk

      Emine hanım merhaba, genellikle sert diş fırçalamak veya diş sıkmaktan bu aşınmalar olur, doktorunuza göstermenizi öneririm, yumuşak bir diş fırçası ve doğru fırçalama şekli tavsiye edebilir. Çok büyük bir kök açıklığı olmaya başladıysa da kompozit dolgu yapılabilir.

  • Tuba

    Merhabalar doktor bey kaplama.dis yaptırdım ağız iç.kisminda kron yani siyah metal görünüyor bi sakıncası varmi

    • Diş hekimi Onur Öztürk

      Tuba merhaba, mesafenin az olduğu ya da bir sıyrılma vb neticesi dışında tercih etmediğimiz bir durum aslında. Metal cilalı yani parlak ise çok bir sorun teşkil etmez yine de doktoruna danışmanı öneririm.

Yorum Yaz

Devamını oku:
Dolgu Çeşitleri

Yaşlılıkta ağız ve diş sağlığı
Yaşlandıkça Edinmeniz Gereken 8 Ağız Sağlığı Alışkanlığı

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.