Kanser, her zaman korkutucu bir teşhistir; fakat ağız kanseri erken teşhis edildiğinde rahatlıkla tedavi edilebilir. Kendiniz ve aileniz için yapabileceğiniz en iyi şey erken uyarıları ve hastalıktan koruyucu önlemleri bilmektir. Ağız kanseri, ağzınızın herhangi bir yerinde ya da boğazınızın üst kısmında gelişebilir. Dudaklarda, ağzınızın tabanında veya tavanında, dilinizde, boğazınızda, bademciklerinizde, yanaklarınızın kenarlarında, diş etlerinizde ya da başka yerlerde görülebilir.
Ağız kanseri, diğer bölgelere yayılmadan önce çoğunlukla dudaklarda veya ağız tabanında başlar. Genellikle karsinoma şeklini alır – karsinoma şekli, yassı hücre denilen ağız yüzeyindeki hücrelerde meydana gelir. Yassı hücreli karsinomalar, kan yolu ya da lenf sistemiyle vücudun diğer bölgelerine bulaşır, yayılır.
Ağız kanserinin erken uyarıları ve semptomları nelerdir?
Kendinizi ağız kanserinden korumanın en iyi yolu, semptomları düzenli bir şekilde kontrol etmektir. Ağız kanseri genellikle erken uyarılar gösterir ve bu uyarıları fark eder etmez doktora görünürseniz tedavi seçenekleri oldukça iyidir. İyileşmeyen yaralar, ağzın astarındaki beyazımsı ya da kırmızımsı yamalar, ağız içinde derinin topaklanması veya şişmesi, ağız içi kanamaları, kulak ağrısı, boğaz ya da çene yarası, yutkunma veya çiğnemede zorluklar, konuşma güçlüğü ve gevşek, oynak dişler. Bu işaretlerin herhangi birini 2 haftadan fazla bir süredir yaşıyorsanız aile hekiminiz tarafından kontrol edilmeniz gerekir.
Ağız kanseri incelemeleri ve testleri nelerdir?
Düzenli bir muayenenin ya da hastanın kaygılarının sonucunda diş doktorunuz belirtileriniz gözden geçirecek ve ağzınızın fiziksel bir incelemesini yapacaktır. Eğer belirtiler kanseri işaret ediyorsa sizi uzman bir doktora ya da bu alan uzmanlaşmış bir diş hekimine yönlendirecektir.
Bu uzman başka fiziksel muayeneler yapacak ve laboratuvarda incelenmesi için sizden bir doku örneği alacaktır. Bu doku örneği, nam-ı diğer biyopsi, meselenin kanser olup olmadığını anlamanın tek yolu.
Kanser teşhis edildikten sonra, kanserin ne kadar süredir var olduğunu öğrenmek için doktorunuz birkaç test daha isteyebilir. Bu testler; x-ray, CT taramaları, MRI, endoskopi ve PT taramalarını içeriyor. Bu testlerin her biri, kanserin nerede olduğunu ve vücudunuzdaki diğer bölümlere sıçrayıp sıçramadığını anlamaya yarıyor. Endoskopi vücudun küçük bölgelerine bakarken MR gibi diğer taramalar tüm vücudun daha detaylı bir resmini çıkarabilir.
Ağız kanserinin tedavisi nedir?
Ağız kanserinin etkili tedavi çeşitleri bulunuyor. Kanserin ciddiyetine, ne kadar yayılmış olduğuna ve kanserin türüne bağlı olarak bu tedavi biçimlerinden biri uygulanıyor.
Ameliyat: Cerrah ameliyatla tümörü çıkarıyor. Gerekli görüldüğü takdirde kanserin yayılma ihtimalini engellemek için yakınındaki lenf nodülleri de alınabiliyor.
Radyoterapi: Tümörleri küçültmek ve kanserli hücreleri yok etmek için yüksek enerjili radyasyon dalgaları kullanılan bir tedavi yöntemi. Ağız kuruluğu ve tiroid problemleri, radyoterapinin yan etkileri olarak görülüyor, ancak çoğunlukla ilaçla tedavi edilebiliyor.
Kemoterapi: Bu tedavi biçimi, genellikle sıvı olarak damardan aktarılıyor; ama aynı zamanda ağızdan hap şeklinde de uygulanabiliyor ve radyoterapiyle birlikte yürütülüyor. Hızlı büyüyen kanserli hücreleri öldürüyor, fakat vücuttaki diğer hücreleri de etkileyebiliyor. Saç kaybı, baş dönmesi ve kusmaya sebebiyet verebiliyor. Diğer yan etkilerse radyoterapide görülenlerle benzer.
Hedefe yönelik tedavi: Bu özel yöntem, spesifik olarak ağız kanserini hedef alan ilacın enjekte edilmesinden ibaret. Genellikle kemoterapi ve radyoterapiyle beraber uygulanıyor.
Test grupları ve klinik denemeler: Ağız kanseri için her geçen gün yeni tedaviler keşfediliyor. Hastalar, arzu ederlerse, bu yeni tedavileri deneyebiliyorlar.
Ağrı tedavisi: Bu yöntem, kanserin diğer belirtilerini ya da ağrısını tedavi eden hafifletici bir bakım. İlaç, alıştırma ya da alternatif terapi şeklinde uygulanabilir.
Ağız kanseri istatistikleri
Çok sigara içen, alkol tüketen, dudakları gereğinden fazla güneşe maruz kalmış ve kanser geçmişi olana kişilerde gelişme riski artıyor. İnsan papillom virüsü (HPV), hastalığı tetikleyen unsurlardan biri. Ağız kanseri en çok 40 yaş üstü erkeklerde görülüyor.
Eğer ağız kanseri erken teşhis edilirse kişinin iyileşme oranı yaklaşık %90. Ne var ki, eğer kanser teşhis konulmadan evvel başka bölgelere sıçramışsa hastanın hayatta kalma şansı 5 senelik tedavi sürecinin ardından yalnızca %60. Ağız kanseri yenebilmenin en iyi yolu, erken teşhis ve tedavi.
Amerika’da kanser teşhisi konulan bireylerin %2’si ağız kanseri – bu, yılda 40 bin kişiye tekabül ediyor. Bugün doğanların %1’i yaşadıkları süre içerisinde ağız kanserine yakalanacak.
Ağız kanseri bulaşıcı mı?
Hayır, ağız kanseri bulaşıcı değil. Bu hastalığı bir başkasından kapamazsınız. Sağlıklı besinler tüketir, ağız hijyeninize dikkat eder, düzenli olarak dişlerinizi fırçalar ve diş ipiyle temizler, diş hekiminize düzenli olarak kontrole giderseniz ağız kanserine yakalanmaktan kendini alıkoyabilirsiniz.
Ağız kanseri ve sigara içmek
Tütün, ağız kanserinin bir numaralı kaynağıdır. Ağız kanserine yakalananların %75’i tütün kullanıyor. Sigara tiryakileri, ağız kanseri riski taşıyor. Tiryakiliğe ek olarak alkol de kullanılıyorsa risk artıyor.
Bu riski azaltmak için tütün kullanımı azaltmalı, hatta bırakmalısınız – özellikle teşhis konulduktan sonra mutlaka bırakmalısınız. Böylece risk taşımaktan kendinizi kurtarmış olursunuz. Tedavi süresince sigaraya devam etmek, tedaviyi etkisiz kılar ve vücudunuz iyileşmesini engeller.
Ağız kanserini erken yakalamak önemli olduğundan kontrollerinizi düzenli olarak yaptırın, alkol ve sigara kullanmamaya özen gösterin ve herhangi bir belirti fark ettiğinizde doktorunuza başvurun. Ağız hijyeni; sağlıklı ve kansersiz bir ağız, mükemmel bir gülüş demektir!
Erdem Sabancılar
/ 03 Kas 2015benimde ağzımın içinde balon gibi şişen iltihaplı bazen patlayıp sonra yine şişen yuvarlak yara var hiç geçmiyor tedavisi için nereye başvurmalıyım
Onur Öztürk
/ 18 Kas 2015Zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurmanızı öneririm.
sudenaz
/ 12 Ara 2015benim de ağzımda arka tarafında 2 sağ 2 sol da baloncuklar var arkalara doğruda var biraz ağırmıyor patalamıyor ama sadece orada duruyor dilimin üstündede pas var bazen geçiyor gibi bazen geçmiyo gibi daha 12 yaşındayım anneme söyledim ama evham ettiğimi düşündüyo ve beni doktora götürmüyor sizce ne yapmalıyım 11 kasımdan beri var ???
Onur Öztürk
/ 16 Ara 2015Merhaba, bu tip durumları görmeden yorum yapmak doğru olmaz, genellikle mekanik travma sonucu bunlar oluşabilir ama yine de annenize bu yazıyı okutup muayene olmanız için bir diş hekimine götürmesini önerdiğimizi söyleyebilirsiniz 🙂
sudenaz
/ 30 Ara 2015Teşekkür ederim çok tehlikeli veya Ağız Kanseri vb. şeyler olabilir mi ben evhamlı olduğum için psikolojik nefes darlığım vardı onu atlattım ama şu an ağız kanseri olmaktan çok fazla derecede korkuyorum sizde çok tehlikeli birşey midir ???
Onur Öztürk
/ 07 Oca 2016Tahmin edebildiğim kadarıyla bu mekanik travma kaynaklıdır ama daha önce de belirttiğim gibi bir diş hekimine göstererek muayene olursanız, rahat edersiniz, iyi günler.
bilge
/ 27 Ara 2015benim de duaklarımda uçuklar çıktı ve ağzımın iç kısmında yanak kenarımda da beyaz iki küçük baloncuk gibi uçuk var.Bu aralar ygs ye hazıranıyorum ve stresten olduğunu düşünüyorum ama bir şey varsa diye de endişeleniyorum . Ne yapmalıyım sizce önemli mi ?
Onur Öztürk
/ 09 Oca 2016Bilge hanım, yaralar 2 haftadan uzun sürüyorsa bir diş hekimine göstermenizi öneririm.
nazcan
/ 10 Oca 2016Merhabalar
Ağzında sürekli aftlar çıkıyor ve çok yakın zamanda ağzımda tekrar aft çıkmıştı sanırım 1 hafta ya oldu ya olmadi. 5 gün önce ust damağımda boncuktan biraz daha küçük yanyan iki kabarık hissettim önce aldırış etmedim sonra acimaya başladı telefonumun kamerasıyla fotoğrafını cektim o kabarcıkların ucu tıpkı su varmış gibiydi sonra hergun fotoğrafını cektim gitgide bbeyazladi yamek yiyemirum ve cok aciyo su an kirmiziliklar şeklinde içi beyaz yaralar hala var doktora gitmek istiyorum fakat korkuyorum gidersemde hangi doktora gitmem lazım kulak burun boğaz olurmu
Onur Öztürk
/ 11 Oca 2016Bahsettiğiniz yarayı görmeden yorum yapmamız doğru olmaz, ilk başta diş hekimine danışmanızı öneririm, geçmiş olsun.
ecem
/ 19 Oca 2016Benimde alt dudagımda baloncuk gibi şişler var iltahapli ağzimin içinde de vardi onlar gectikten sonra oldu
Onur Öztürk
/ 22 Oca 2016Ecem hanım, kısa bir süre sonra bu baloncuklar geçmezse gecikmeden bir diş hekimine göstermenizi öneririm.
Canan
/ 21 Oca 2016Agzimda surekli yaralar cikiyor ve agzimin icinde damakta beyaz kabarmis çizgiler var neden olabilir
Onur Öztürk
/ 22 Oca 2016Görmeden yorum yapmak zor olur, aft dediğimiz ağız yaraları da olabilir bunlar, bir diş hekimine muayene olmanızı öneririm.
Gözde
/ 24 Oca 2016Annemin ağzının icinde o dediginiz yaradan yok ama ağzı çok agrio damağıyla birlikte nasıl geçer tedavi nasıl olur doktor bir şey yok demiş antibiyotik ağrı kesici falan vermiş fayda etmedi ne yapabilirim
Onur Öztürk
/ 11 Şub 2016Bir çene cerrahına muayene ettirebilirsiniz annenizi.
Gülay Çiftçi
/ 27 Oca 2016Merhaba benim çene bölgem kızarıp kabarıyor ara sıra.Bazende sanki bütün dişlerim sallanıyor gibi oluyor sonra normalleşiyor .Doktora gitmekten ve kötü birşey söylemesinden çok korkuyorum.Sizce
Kötü bir şeyim olabilme ihtimali nedir
Onur Öztürk
/ 28 Oca 2016Merhaba, bunu muayene etmeden yorumlamak doğru olmaz ama bahsettikleriniz normalde olabilen rahatsızlıklardır, başka bir problem olmaması için yine de bir diş hekimine muayene olmanızı öneririm.
yonca öztürk
/ 13 Şub 2016Merhabalar benimde dilimin arkalarında yaralar olup geçiyor sağ arka dişim dolguları düştü ağrıyor birde dudak yeme alışkanlığım çok bazen halsizleşiyorum diş etlerim ağrıyor burnumda ette var nefes darlığı çekiyorum ve sürekli ağızdan nefes alıyorum ne yapmalıyım
Onur Öztürk
/ 14 Şub 2016Bir diş hekimine başvurursanız, sıkıntılı dişlerinizin dolgularının yapılmasını, bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için beslenme ve yaşam şeklinize dikkat etmenizi, burun etiniz içinse bir KBB uzmanına başvurmanızı öneririm.
fatma
/ 16 Şub 2016Benim yakınım ağzında dolgudan kaynaklanan kitleler onlarında kanser olduğu belirlendi.bıyıksız oldu damaktan kan alındı.hızla yayıldığını gözüne sicradigini söylediler.şimdi dondurmak için seanslar yapılıyor daha sonra radyo terapi goreckmis iyileşme olasılığı sizce nedir…çok uzgunz..teşekkürler
Onur Öztürk
/ 18 Şub 2016Geçmiş olsun, detaylı muayene ve teşhis eden meslektaşlarımızın tanısı daha doğru olacaktır, çok geçmiş olsun.
Nur
/ 07 Ağu 2016Merhabalar. Agzimda 1.5 aydir gecmeyen bir yara var. Ara sira siddetli agri yapior. Parmak ucu buyuklugunde rengi de kirmizi. Kanamasi yok. Agzimda yayilmiyor ya da kanser diyebilecegm baska bir belirti yok.Biopsi yapildi ama sonucun cikmasi 1 ayi bulacak. Ogrenmek istedigim; bu sekilde gecmeyen agrili her yara kanserdir deneblir mi? Ya da tecrubelerinize gore risk yuzde kac oranindadir?
Onur Öztürk
/ 16 Ağu 2016Bunu bilme şansımız maalesef yoktur, sonucu beklemenizi öneririm vetakibi bırakmayın, geçmiş olsun.
Orhan
/ 03 Şub 2017Bugün dişetlerimin kanamasından ağız ve diş muayenesi yaptırdım.film ve tomografi çekildi çene kemiğimde yoğunluk diş etlerimde aşırı çekilme old.söylendi.6 aydırda ağzımda çok kötü koku var 8ay önce sol 2.5 ay önce sağ total kalça protezi oldum.8ay solda sorun yaşıyorum.Sorun kemikler olunca tedirgin oldum.İnternetten ağız ve çene kanserlerini okudum huzursuzum.Eşimide 2 sene önce kan kanserinden kaybettim.Babamda kanser kemoterapi alıyor.yardımcı olursanız sevinirim.
Onur Öztürk
/ 04 Şub 2017Orhan bey öncelikle hem başınız sağolsun hem de size geçmiş olsun, bahsettiğiniz sorununuzun teşhisini internet üzerinden koymamız mümkün değil ama alayabildiğim diş eti rahatsızlığınız var bu da diş ve diş etlerinizin olduğu bölgelerde problemler yaratıyor dolayısıyla da kokuya da yol açıyor olabilir. Diş eti hastalıkları genellikle periodontolog (diş eti hastalığı) uzmanları tarafından tedavi edilerek çözülürler ve bir seferlik bir tedavi olmamakla birilikte genel olarak sürekli olarak takip edilmesi gereken bir tedavi süreci gerektirirler. Tavsiyem diş hekiminize danışarak bir tedavi planlaması yapmanız olur genel olarak ayrıca sizi bir diş eti hastalığı uzmanına yönlendirmesini isteyebilirsiniz. Ağız kanserleri ise genellikle bahsettiğiniz şekilde bulgu vermezler ve çok daha agresif ilerlerler, bu tedavileriniz için planlama yapılırken genetik olarak ailedeki problemlerinizden de bahsetmeniz daha detaylı bir inceleme yapılmasını sağlayacaktır, iyi günler.
qurban
/ 29 Mar 2017Selam benim udqunma problemim var sizcene olabilir bu
Onur Öztürk
/ 29 Mar 2017Boğazınız şişmiş olabilir, bir doktora başvurarak muayene olmanızı öneririm.
era
/ 07 Ara 2017annemin ağzında yara var ağzına bir avuç su alıp kanla tükürüyor yutkunmada problem yaşıyor zor konuşuyor ben 15 indeyim kendimi geçtim 9 yaşında kız kardeşim var onuda geçtim 3 yaşında kız kardeşim var ben napim
tedavisi nasıl riski ne belirtiler ne kafayı yiyeceğim lütfen biri yardım etsin nolur Maraşlıyız , Maraşta yaşıyoruz
Onur Öztürk
/ 21 Oca 2018Eren merhaba, şişlik ve kanamanın bir çok sebebi olabilr, zaman kaybetmeden bir diş hekimine giderek muayene olmanızı öneririm.
canoooo
/ 28 Ara 2017hocam agız ıcınde his kaybı damakta tahriş olmus olan alaralan var ne yapabılırım bu durum tehlikelimidir
Onur Öztürk
/ 14 Oca 2018Merhaba travma yaratan herhangi bir şey yiyip içmiş olabilir misiniz? Bahsettiğiniz tahriş olan alanlar 2 hafta içinde toparlamazsa diş hekimine muayene olmanızı öneririm.